Vanha valokuva naisesta

Näin lahjoitat

Kulttuurirahaston omaisuus on peräisin vuosikymmenten aikana saaduista testamenteista ja lahjoituksista ja sijoitusten tuotosta. Koululaisten toteuttamaan perustamiskeräykseen osallistui vuonna 1938 yli 170 000 suomalaista. Kulttuurirahasto saa edelleen vuosittain noin 10 miljoonaa euroa lahjoituksina ja testamentteina.

Alma Saaren (1888-1986) rahasto (kuvassa) esimerkiksi tukee tieteellisen tutkimuksen harjoittajia yksityisoikeuden ja kansainvälisen oikeuden alalla.

Vanha valokuva naisesta

Yleinen tarkoitus, nimikkorahasto, nimikkoapuraha tai keräys

Lahjoitetun omaisuuden voi osoittaa käytettäväksi Suomen Kulttuurirahaston apurahojen tai palkintojen jaon yhteydessä yleisesti tieteen ja taiteen tukemiseen. Varat voidaan tällöin käyttää vuosikymmentenkin kuluttua aina uusimmille ja kiinnostavimmille aloille.

Kulttuurirahastolla on yli 900 nimikkorahastoa. Nimikkorahasto voidaan perustaa silloin, jos varat halutaan ohjata tiettyyn tarkoitukseen tai tuoda esille perustajan nimi. Nimikkorahaston voi perustaa joko keskusrahastoon tai johonkin maakuntarahastoista. Minimipääoma nimikkorahastolle on 100 000 euroa, mikä mahdollistaa sen, että sijoitettavalle pääomalle kertyy kohtuullisessa ajassa jaettavaa tuottoa. Nimikkorahaston tarkoituksena voi olla myös yleinen tieteen ja taiteen tukeminen.

Alle 100 000 euron suuruiset summat jaetaan nimikkoapurahana. Jako tapahtuu riittävän suurina erinä tietyn ajan kuluessa. Merkkipäivä- ja muistokeräykset jaetaan joko nimikkoapurahana tai liitetään jo olemassa olevaan nimikkorahastoon.

Varojen sijoittaminen

Varat liitetään Suomen Kulttuurirahaston sijoitusomaisuuteen, jota hoidetaan yhtenä kokonaisuutena. Sijoitetun omaisuuden tuotto jaetaan hallinnon ja sijoitustoiminnan kulujen kattamisen jälkeen nimikkorahastoille niiden pääomien mukaisessa suhteessa. Sijoituspäätökset tekee raha-asiain toimikunta hallituksen vahvistaman sijoitussuunnitelman perusteella.

Sellaisen nimikkorahaston juoksevasta tuotosta, jonka tarkoitus ei ole yleinen, siirretään vuosittain 20 % Keskusrahaston tai maakuntarahaston yleisrahastoon. Yleisrahastosta jaetaan apurahoja aloille, joilla ei ole erikseen osoitettuja nimikkorahastoja.

Testamentti kuukaudessa

Tällä hetkellä Kulttuurirahasto ottaa vastaan keskimäärin testamentin kuukaudessa. Testamentti tehdään yksilöllisin perustein. Usein testamenttaaja on saanut itse apurahaa tai hän on tehnyt yhteistyötä rahaston kanssa. Moni haluaa tukea myös omaa taide- tai tutkimusalaansa. Oma sairaus saattaa olla perusteena tietyn tutkimusalan rahoittamiseen.

Usein lahjoittaja haluaa määritellä varojen käyttötarkoituksen tarkoin. Kulttuurirahasto auttaa tarvittaessa testamentin käytännön järjestelyissä. Tässä yhteydessä selvitetään varojen käyttö ja siihen liittyvät ehdot. Tällä hetkellä rahastossa on tarvetta lisätä varoja yleiseen tarkoitukseen, sillä rahoitustarpeet muuttuvat ja heijastelevat aikaansa.

Arjessa mukana

Kulttuurirahasto noudattaa testamentin tekijän tahtoa huolellisesti. Arkiset järjestelyt voi jättää Kulttuurirahaston tehtäväksi. Rahasto voi hoitaa esimerkiksi hautajaisjärjestelyt, pesänselvityksen ja omaisuuden realisoinnin. Tällaista varten rahastolla on vakituiset, luotettavat yhteistyökumppanit. Kansallisarkiston kanssa selvitetään henkilöarkistojen muodostaminen sekä säilyttäminen. Henkilöarkiston sijoitus pyritään määrittelemään jo testamentissa, jolloin toimintatapa on selkeä.

Arjen työstä esimerkiksi soveltuu hautojen hoito: Kulttuurirahasto vastaa useiden satojen hautojen hoidosta tai niihin liittyvistä sopimuksista. Vastuiden joukossa on myös sukuhautojen hoito.

Verotus

Verohallitus on nimennyt Suomen Kulttuurirahaston sellaiseksi tuloverolain 57 §:n 2 kohdassa tarkoitetuksi säätiöksi, jolle tehdyn vähintään 850 euron ja enintään 50 000 euron suuruisen rahalahjoituksen yhteisö saa vähentää tulostaan verotuksessa.

Yksityishenkilöillä ei ole toistaiseksi verovähennysoikeutta lahjoituksista.

Perintö- ja lahjaverolain 1 luvun 2 §:n perusteella Suomen Kulttuurirahasto ei ole perintö- tai lahjaverovelvollinen.

Lahjoittajaksi?

Jos haluat tehdä testamentin tai lahjoituksen taiteen ja tieteen hyväksi, ole yhteydessä lakiosastoomme saadaksesi lisätietoa. Tavoitat meidät vaihteemme kautta, numerosta 09 612 810.

Rahankeräyslupa

Rahankeräyslupa
Poliisihallitus, Arpajaishallinto
Keräyslupanumero: Suomi RA/2020/1046, alueena koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta
Myöntämisajankohta: 02.09.2020
Luvan saaja: Suomen Kulttuurirahasto sr

Kerättävien varojen käyttötarkoitus: Suomen Kulttuurirahaston tarkoituksena on suomalaiskansallisen henkisen ja taloudellisen viljelyn vaaliminen ja kehittäminen. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan jakamalla apurahoja ja palkintoja sekä muutenkin harjoittamalla ja tukemalla sellaista toimintaa, joka edistää suomalaiskansallisen kulttuurin kaikinpuolista menestymistä. Kerätyt varat käytetään tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri hankkeiden tukemiseen. Käyttötarkoitus voi olla joko erityinen tai yleinen.

Yleiseen käyttöön kerätyillä varoilla voidaan tukea kaikkia tieteen ja taiteen aloja rajoituksetta. Erityiseen tarkoitukseen kerätyillä varoilla voidaan tukea vain jotain rajattua tieteen tai taiteen aluetta.

Rahankeräystili: FI88 1555 3000 1277 70 (NDEAFIHH)

Lahjoitusta maksettaessa tulee viestikentässä kertoa joko nimikkorahaston nimi tai yleisrahasto, johon lahjoitus tahdotaan ohjata. Lisäksi pyydämme kertomaan onko kyseessä toimintalahjoitus vai pääomalahjoitus. Toimintalahjoitus käytetään nimetyn rahaston varsinaiseen toimintaan. Pääomalahjoitus lisätään nimetyn rahaston pääomaan ja sen kerryttämät sijoitustuotot käytetään varsinaiseen toimintaan.