Kulttuurisen yhdenvertaisuuden edistämistä Taidetta yhdessä -apurahalla
Uudenmaan rahasto haluaa edistää kulttuurin yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta Taidetta yhdessä -apurahalla. Apurahalla tuetaan toimintaa, joka lisää vähemmistöjen, erityistä tukea tarvitsevien tai muuten haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin. Taiteen ja sosiaalisen alan ammattilaisten yhteistyönä toteutettavissa hankkeissa keskeistä on osallistujien äänen kuuluminen.
Taidetta yhdessä -apurahoja myönnettiin yhdeksälle taiteen tekijälle, ryhmälle tai yhteisölle yhteensä noin 140 000 euroa. Sirkusta, tanssia, teatteria, videotaidetta ja tarinoita tehdään muun muassa näkövammaisten, sateenkaarisenioreiden, kodittomien, saattohoitopotilaiden ja opioidikorvaushoidon asiakkaiden kanssa.
Maakunnallinen kärkihankeapuraha pakolaisnuorten teatteritoimintaan
Maakunnallinen 40 000 euron kärkihankeapuraha myönnettiin Suomen Kansallisteatterin Lähettiläät | Ambassadors -hankkeeseen, joka toteutetaan Suomeen alaikäisinä ilman vanhempia tulleiden pakolaistaustaisten nuorten kanssa. Hanke tehdään yhteistyössä Maahanmuuttoviraston, Uudenmaan ELY-keskuksen sekä alaikäisten ryhmä- ja perheryhmäkotien kanssa. Apurahalla palkataan taiteen ammattilaisia työpajojen vetäjiksi sekä suunnittelemaan nuorten kanssa esityksiä, jotka toteutetaan Kansallisteatterin näyttämöillä 2025 ja 2026.
Kulttuuripalkinto klovnerian pioneerille ja edistäjälle
Apurahojen lisäksi Uudenmaan rahasto jakoi 20 000 euron palkinnon. Sen sai näyttämötaiteen alalla merkittävää työtä tehnyt Taina Mäki-Iso herkkyydestä, hauskuudesta ja klovneriataiteen edistämisestä. Mäki-Iso on sinnikkäällä työllään edistänyt suomalaisen klovneriataiteen tunnettuutta ja kehitystä sekä lastenkulttuurin että aikuisyleisöjen parissa. Hän on arvostettu opettaja ja taiteilija niin teatterin, tanssin, sirkuksen kuin musiikinkin alalla.
Uudenmaan rahasto jakaa apurahoja joka toinen vuosi
Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastojen yhteisessä Tammikuun haussa Uudenmaan rahasto vastaanotti 2 596 hakemusta.
”Määrä ei ollut suurempi kuin aikaisempina vuosina, vaikka rahasto ei jakanutkaan apurahoja vuonna 2023”, kertoo rahaston päällikkö Päivi Venäläinen ja jatkaa: ”Uudellamaalla kilpailu apurahoista on kovaa. Jos jaettava summa on hakijoiden määrään nähden pieni, tekevät niin hakijat kuin apurahoista päättävät asiantuntijatkin paljon tuloksetonta työtä ja moni hyvä hakija ja hanke jää ilman apurahaa. On mielekkäämpää jakaa harvemmin enemmän ja suurempia apurahoja.”
Uudenmaan rahasto jakaa apurahoja seuraavan kerran keväällä 2026.