Takaisin artikkelilistaukseen
Lapin rahasto
Taidetta Muonion hyvinvointikeskukseen – Lapin Kulttuurirahasto lahjoitti kunnalle Sirpa Särkijärven teoksia
26.5.2023
Lapin rahasto lahjoitti Muonion kunnalle kaksi kuvataiteilija Sirpa Särkijärven (s. 1974) taideteosta. Kunta vastaanotti lahjoitukset jo vuonna 2021, mutta koronan vuoksi julkistamistilaisuus Muonion hyvinvointikeskuksessa järjestettiin vasta nyt. Taideteokset sijaitsevat hyvinvointikeskuksessa ja ovat suurikokoisia akryylimaalauksia nimeltään Transcription 51 (Of the Stimuli / Ärsykkeistä), 2018, ja Transcription 76 (Lullaby/Tuutulaulu), 2020.

Lahjoituksia Lapin kunnille vuodesta 2018 lähtien

Kaksi maalattua muotokuvaa naisista.
Vasemmalla teos Transcription 51 (Of the Stimuli / Ärsykkeistä), oikealla Transcription 76 (Lullaby/Tuutulaulu). Tekijä Sirpa Särkijärvi

”Edellytyksenä on ollut, että lahjoituksilla tuetaan lappilaisia ammattitaiteilijoita, jotka ovat paikkakuntalaisia tai lähtöisin paikkakunnalta. Jos paikkakunnalta ei löydy taiteilijoita, voidaan valita joku muu lappilainen taiteilija”, kertoo Lapin rahaston asiamies Susanna Jänkälä toiminnan taustoista. ”Jatkossa olemme hieman muuttamassa taidelahjoituksiemme painotusta ja haluamme edistää ympäristötaiteen huomioimista osana julkista taidetta. Tavoitteena on nostaa esille tämän ajan elävä Lappi taiteen ja kulttuurin kautta.”

Kuvataiteilija Sirpa Särkijärvi on kotoisin Muoniosta, mutta hän asuu ja työskentelee nykyisin Turussa. Taiteilija ei päässyt itse paikan päälle julkistamistilaisuuteen, sillä hän työstää juuri uusia teoksia Taidekeskus Purnun kesänäyttelyyn. Näyttely on esillä 17.6.–20.8.2023 Orivedellä.

Maalaustyylini on saanut nykyisen muotonsa viimeisen 10 vuoden aikana. Siihen on osaltaan vaikuttanut uran alussa työskentely myös taidegraafikkona ja voimakkaat siteet pohjoisiin synnyinseutuihini Enontekiöllä ja Muoniossa, jossa edelleen vietän paljon aikaani”, kertoo Särkijärvi työskentelystään.

”Maalaukset ovat omia yksilöjään, vaikka teema molemmissa on kasvu, eli lapsuus, joka luo pohjan identiteetille, minuudelle. Monesti taide voi tarjota väyliä tutkia omaa sisintään, niin kokijalle kuin tekijälleenkin. En itse esiinny maalauksissa, vaikka ne usein heijastelevat ajatuksiani ja tunteitani. Työskentelen mallien kanssa, he auttavat minua antamaan muodon sisäiselle maailmalleni, joka sitten rakentuu konkreettisesti vasta maalaustyöskentelyn hetkellä lopulliseen muotoonsa. Lapsuus, eli kasvu, vanhemmuus, lapsettomuus, ilo, onni, vuorovaikutus, tuska, huoli, haasteet, luopuminen, hyväksyntä. Nämä kaikki muiden muassa ovat näkökulmia, joita voi pohtia maalausten äärellä”, kuvailee Särkijärvi hyvinvointikeskukseen lahjoitettujen taideteosten taustoja.

Muoniossa taidelahjoitukseen on oltu tyytyväisiä.

”Hyvinvointikeskuksemme on suunniteltu monipuoliseksi kuntalaisten hyvinvointia edistäväksi tilaksi, jossa on mahdollisuus järjestää myös taidenäyttelyitä ja erilaisia tilaisuuksia kuntalaisille. Taideteosten ensisijainen yleisö on hyvinvointikeskuksen asiakkaat ja henkilökunta. Myös monet enontekiöläiset asiakkaat vierailevat rakennuksessa, muoniolaisten lisäksi”, toteaa kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki.