Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Savon rahasto
Medialukutaidot ilmaisten luentojen ja klubi-iltojen teemana toukokuussa Etelä-Savossa
4.4.2022
Medialukutaidot ilmaisten luentojen ja klubi-iltojen teemana toukokuussa Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa
Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston käynnistämässä hankkeessa toteutetaan kriittisen ajattelun ja medialukutaitojen vahvistamiseen tähtäävän tapahtumakokonaisuus Etelä-Savon kolmessa kaupungissa toukokuussa. Hankkeen toteuttaa Mikkelin kesäyliopisto.

Heikot mediataidot voivat yhteiskunnassa heijastua populismina, vihapuheena, argumentointitaitojen puutteena, disinformaation ja misinformaation leviämisenä sekä maalittamisena. Yksilön tasolla mediataitojen heikkous voi johtaa syrjäytymiseen jatko-opinnoista ja työelämästä, kertoo Etelä-Savon rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Laura Hokkanen.

Medialukutaitojen merkitys on noussut viimeisten viikkojen aikana entistäkin tärkeämmäksi Venäjän hyökätessä Ukrainaan. Fyysisen sodankäynnin lisäksi käynnissä on myös informaatiosota.

Lisääntynyt informaation määrä sekä muuttunut tiedon luonne vaikeuttavat tiedon paikkansapitävyyden arviointia. Meillä kaikilla on tarve vahvistaa tiedonhankinta- ja arviointitaitojamme, painottaa kesäyliopiston rehtori Anne Havukainen.

Tapahtumakokonaisuus sisältää Vaihtoehtoiset totuudet -luentosarjan ja kolme erilaista Kielletty! klubia, joissa käsitellään kulttuurin keinoin eri aikoina eri syistä sensuroituja lauluja, näytelmiä ja kirjallisuutta. Kaikki tilaisuudet ovat maksuttomia.

Vaihtoehtoiset totuudet -luentosarjassa käsitellään digitaalista valtaa ja sen vaikutusta demokratialle, Venäjän informaatiosodankäyntiä turvallisuusuhkana, salaliittoteorioita ja sosiaalisessa mediassa leviävien tarinoiden vaikutuksia. Puhumassa toimittaja Jessikka Aro, professori Katja Valaskivi Helsingin yliopistosta, dosentti Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta ja johtava asiantuntija Jukka Vahti SITRAsta.

Toimittaja Jessikka Aro (kuva Nelli Kivinen), professori Katja Valaskivi (kuva Jonne Renvall), dosentti Maria Mäkelä (kuva Jonne Renvall) ja johtava asiantuntija Jukka Vahti (kuva Miikka Pirinen).
Toimittaja Jessikka Aro (kuva Nelli Kivinen), professori Katja Valaskivi (kuva Jonne Renvall), dosentti Maria Mäkelä (kuva Jonne Renvall) ja johtava asiantuntija Jukka Vahti (kuva Miikka Pirinen).

Luentosarja järjestetään Mikkelin musiikkiopiston salissa toukokuun 15. päivä kello 10–14. Luennot striimataan myös Mikkelin torille, Pieksämäelle Kulttuurikeskus Poleeniin ja Savonlinnan Kulttuurikellariin. Mikkelin Kulttuurin unelmavuosi -hanke ja Kahvila Toripulu mahdollistavat luentojen seuraamisen Mikkelin torilla torikirppiksen yhteydessä. Musiikkiopiston salipaikoille ilmoittautuminen Mikkelin kesäyliopistoon 11.5. mennessä.

Kielletty! klubit tarjoavat puolestaan mahdollisuuden tutustua sensuroituihin lauluihin, kirjallisuuteen ja näytelmiin. Ensimmäinen klubi-ilta on 3. toukokuuta klo 18 Mikkelin teatterin Teatteriklubilla. Klubi-illat jatkuvat 18. toukokuuta saakka.

Kielletty! kirjallisuusklubien vieraana on kirjailija Juha Hurme. Kirjallisuusklubeja emännöi Susanna Kolehmainen, joka myös lukee tekstinäytteitä. Kielletty! musiikkiklubeissa muusikko ja lehtori Jaakko Pitkänen kertoo sanoin, esimerkein ja esityksin ”kielletyistä” lauluista.

Kielletty! teatteriklubissa pieksämäkeläinen nuorisoteatteri Puntti tarttuu esityskieltoihin joutuneisiin näytelmiin. Nuorten punttilaisten ihmettelyn aiheena on Minna Canthin Kovan onnen lapsia -näytelmän teema ja syyt, miksi näytelmä aikoinaan kiellettiin.

Vaihtoehtoiset totuudet -luentosarja

Su 15.5. klo 10-14 Mikkelin Musiikkiopiston sali, Maaherrankatu 10. Luennot striimataan Mikkelin torille, Kulttuurikeskus Poleeniin ja Savonlinnan Kulttuurikellariin.

Päivän ohjelma:

 • Klo 10 Luentokokonaisuuden avaus, rehtori Anne Havukainen, Mikkelin kesäyliopisto
 • Klo 10.10–11 Digitaalinen valta ja demokratian tulevaisuus, johtava asiantuntija, FM Jukka Vahti, SITRA
 • Klo 11.05–11.55 Salaliittoteoriat, media ja yhteisymmärryksen epävakaus, Professori Katja Valaskivi, Helsingin yliopisto
 • Klo 12.10–13 Venäjän informaatiosodankäynti turvallisuusuhkana, toimittaja, kirjailija Jessikka Aro
 • Klo 13.05–13.55 Mun tarina, sun narratiivi: taistelu kertomuksista somessa, dosentti Maria Mäkelä, Tampereen yliopisto

Kielletty! Kirjallisuusklubit

 • Ti 3.5. klo 18 Mikkelin teatterin Teatteriklubi, Savilahdenkatu 11
 • Ke 4.5. klo 18 Savonlinnan Kulttuurikellari, Olavinkatu 34

Kielletty! Musiikkiklubit

 • Pe 6.5. klo 18 Pieksämäen Poleeni, Savontie 13
 • To 12.5. klo 18 Savonlinnan Kulttuurikellari, Olavinkatu 34
 • Ti 24.5. klo 18 Mikkelin teatterin Teatteriklubi, Savilahdenkatu 11

Kielletty! Teatteriklubit

 • Su 15.5. klo 18 Poleenin Moreeni -kellariteatteri, Savontie 13 Pieksämäki
 • Ti 17.5. klo 18 Mikkelin teatterin Teatteriklubi, Savilahdenkatu 11, Mikkeli
 • Ke 18.5. klo 18 Savonlinna Kulttuurikellari, Olavinkatu 34, Savonlinna

Kaikki tiedot tapahtumakokonaisuudesta löydät täältä: