Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan Ryytipalsta
Henki elää Oriveden Kampuksella
28.3.2022
Oriveden kampus. Kuva: Jaakko Sulonen
Oriveden kampus. Kuva: Jaakko Sulonen
Eläkkeellä oleva Reijo Kahelin toimii Kulttuuriosuuskunta Pro Oriveden osa-aikaisena toimitusjohtajana. Työssään Pirkanmaan liitossa hän oli yli 30 vuotta mukana maakunnan kulttuuriasioiden, aluekehittämisen, viestinnän ja maaseudun kehittämisen tehtävissä.

Teksti: Reijo Kahelin

Reijo Kahelinin on kuvannut Seppo Leinonen.
Reijo Kahelinin on kuvannut Seppo Leinonen.

Filosofi, tietokirjailija Eero Ojanen otsikoi Oriveden Opiston 100-vuotishistoriakirjan kysymyksellä ”Asuuko henki lammessa?”. Lampi on opiston kampuksen 3,5 hehtaarin suuruisen puiston keskeinen elementti.  Lammen rannalla ja puistossa on vuosien mittaan kuultu kuorolaulua. Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoron Liiton miesten Finlandia soi siellä viime vuonnakin heinäkuisena yönä. Ja antoi naapurustolle hyvää mieltä.

Lammen rannalla ja puistossa ovat vuosien mittaan varmaan tuhannet kuvataiteilijat hakeneet ja saaneet innoitusta työhönsä. Siellä ovat tulevat kirjailijat ja opiston kirjoittajakurssilaiset omassa mielessään ja kaikessa rauhassa kehitelleet tarinoitaan.

Oriveden Opistoa ei sillä paikalla enää ole. Mutta sillä paikalla on Oriveden Kampus. Sen ylläpitäjänä on Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi. On ollut jo tai vasta parisen vuotta. Ja saanut paljon aikaan.

Pirkanmaan rahaston tuki heti osuuskunnan ensimmäisenä vuonna – ensimmäisenä koronavuonna – oli hyvin merkittävä osuuskunnan ylösrakentamisen mahdollistaja. Ja toisena vuonna Kulttuurirahaston koronatuki toi jo vakiinnuttamisen mahdollisuudet. Ne on käytetty hyväksi.

Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi haluaa muodostaa Kampuksesta valtakunnallisen sivistys-, kulttuuri- ja koulutusareenan. Monet entiset Oriveden Opiston opiskelijat, opettajat ja yhteisöt ovat tulleet mukaan toteuttamaan tätä tavoitetta. Henkilöistä nostan esiin Risto Ahdin, Virpi Kaartisen ja Elsa Yttin. Yhteisöistä nostan esiin Suomen Mieskuoroliiton, Suomen Naiskuoroliiton, Klemetti-opiston Naiskuoron ja Kamarikuoron. Moni muukin ansaitsee kiitoksensa ja tervetulotoivotuksensa.

Taloudellisesta nollatilanteesta lähtenyt osuuskunta rakennettiin alkuun paljolla talkootyöllä. Eikä talkootyö vieläkään ole kokonaan laantunut. Se on hienoa. Se osoittaa nyt jo yli 150 jäseneen kasvaneen joukon ja muiden orivesiläisten positiivisen suhtautumisen ja sitoutumisen Kampukseen ja sen toimintaan.

Osuuskunnan kulttuuritapahtumat, esimerkkeinä vaikkapa Radion Sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian vaskiseitsikon, Riku Niemi Orchestran sekä Pasi Kauniston ja Kai Hyttisen konsertit, ovat koonneet Kampuksen Klemettisaliin useiden satojen henkilöiden yleisöt. Ja jatkoa seuraa – tätä kirjoittaessani ovat tulevana viikonloppuna vuorossa Kaj Chydenius ja Taru Nyman.

Kirjoittaminen ja kirjailijavierailut kuuluvat Kampuksen toimintaan. Rosa Liksom, Marisha Rasi-Koskinen, Marjo-Katriina Saarinen ovat olleet täällä. Risto Ahdin lyriikkakurssit, Nina Hakalahden proosakurssit, Virpi Kaartisen tarinakurssit ja esseekirjoittajaryhmän kokoontumiset ovat sitä toimintaa, jota varten me olemme olemassa. Jatkossa paneudumme Orivedelläkin asuneen Eeva-Liisa Mannerin elämäkertaan teoksen kirjoittajan Marja-Leena Tuurnan opastuksella.

Me olemme myös kuvataiteen tyyssija. Maisemamaalausta ja ikonimaalausta on harjoitettu. Niin tehdään jatkossakin. Entisiin kuvataiteen opetustiloihin varustettiin näyttelytilat, Galleria Akvaario. Muun muassa Suomen Gallupin Säätiön naivismiteoksia, Tampereen taidemuseon kiertonäyttelyitä, Kullervo Koiviston taidetta ja paikallisia kuvataiteen harrastajia on siellä ollut esillä. Ensi kesästä voidaan jo sanoa, että merkittäviä näyttelyitä on tulossa. Ja tulossa on myös ammattimainen taide- ja antiikkihuutokauppa.

Yleisöä Oriveden kampuksen luennolla. Kuva: Jari Peltonen
Klemettisalin 250-paikkainen katsomo täyttyi, ja yleisölle kannettiin irtotuoleja, kun Oriveden Kampuksen ensimmäinen tilaisuus pidettiin avoimin ovin tammikuussa 2020. Kuva: Jari Peltonen

Näyttelyiden yhteydessä olemme voineet tarjota asiantuntijaesitelmiä. Taiteen asiantuntija Keijo Koivula on esitellyt kuvin ja sanoin Anna Ahmatovaa ja naivismia maailman hauskimpana isminä. Nuori Picasso on tulossa hänen myötään vierailulle Orivedelle.

Elokuvat tuovat uutta sisältöä Orivedelle. Rosa Liksomin katsellessa viidennen kerran elokuvan Hytti nro 6 pääsivät orivesiläisetkin sekä nauttimaan elokuvasta että kuulemaan siitä Rosan omakohtaista kerrontaa. Pitihän uusin Bond-elokuvakin tuoda Orivedelle, jossa muuten ei pitkään aikaan ole kuvia katseltu.

Mutta siitä sivistyksestä. Pöhinää kylille -työpajassa viime vuonna haettiin kansalaisosallistumisen ja demokratian yhteyttä sivistykseen. Pohdintaa laajennetaan tänä vuonna koko maakuntaan. Sivistystä on tuonut Paasikiven elämäntyön pohdinta ja Naiset huipulla -seminaari. Ensi kesänä paneudutaan maamme sivistystyöhön ennen ja nyt. Kykenemmeköhän avaamaan tietä tulevaisuuden kansanopistolle?

Opiston henki elää ja asuu Kampuksella edelleen. Ja voi hyvin. Kulttuuriosuuskunta kunnioittaa sitä syvästi.

Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi sai vuonna 2020 Pirkanmaan rahaston apurahan kulttuuritapahtumien ja taidenäyttelyiden järjestämiseen, luovan toiminnan edistämiseen.