Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Pohjanmaan rahasto
Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahastolta 1,3 miljoonaa taiteen, tieteen ja kulttuurin taitajille
17.5.2023
Laajakuva kirkon tornin sisältä, kuvassa keskellä risti ja puiset kattomateriaalit.
360-kuva Ylistaron kirkon tornista. Hannu Hyypän ja työryhmän hankkeen tavoitteena on tehdä Ylistaron kirkosta 3D-digitaalinen kaksonen. Kuva: Hannu Hyyppä
Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston palkinto myönnettiin museonjohtaja emerita Anne-Maj Salinille ja kärkihankeapurahat llmajoen Musiikkijuhlille ja Kulttuurikollektiivi Silta ry:lle.

Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahaston palkinto myönnettiin museonjohtaja emerita Anne-Maj Salinille, rohkealle visionäärille, taidemuseoiden kehittäjälle.

Anne-Maj Salin on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran taidemuseoiden johdossa, kehittäjänä ja perustajana. Hän toimii vapaana kuraattorina, museo- ja taideasiantuntijana, luennoitsijana ja moderaattorina sekä on kirjoittanut ja toimittanut lukuisia taidealaan liittyviä teoksia. Salin on edistänyt kulttuurin merkitystä ja sen asemaa yhteiskunnassa tekemällä kulttuuria ja taidetta näkyväksi ja osaksi ihmisten arkea.

Apuraha 93 hakijalle

Nainen istuu maalaamansa värikkään taideteoksen edessä.
Taidemaalari Elina Försti sai Etelä-Pohjanmaan rahaston kaksivuotisen apurahan. Kuva: Juha Laitalainen

Rahasto sai hakuaikana 466 hakemusta, joiden yhteenlaskettu hakusumma oli hieman vajaat yhdeksän miljoonaa euroa. Apurahoja myönnettiin 93. Myönnetyistä apurahoista taiteen osuus on noin 50 %, lastenkulttuurin 10 % ja tieteen 35 %. Loput apurahoista kohdistuvat kotiseututyöhön. Myönnettyjen apurahojen keskikoko on noin 13 800 euroa. 

Tummahiuksinen nainen valkoisessa paidassa. Kuva on otettu hartioista ylöspäin.
FT Silvia Gaiani on kotoisin Italiasta ja kokee tärkeäksi, että pystyy kommunikoimaan suomen kielellä. Hänelle myönnettiin Etelä-Pohjanmaan Puhu rohkeasti suomea! -apuraha.

Erityisesti vuoden 2023 jaossa kiinnitettiin huomiota lasten ja nuorten kulttuuriin, sen tasa-arvoisuutta ja osallisuutta edistäviin hankkeisiin sekä ammattilaisena työskentelyn edellytyksiin myöntämällä työskentely- ja kuluapurahoja. Lisäksi haettavana oli nyt toista kertaa Puhu rohkeasti suomea! -apuraha suomen kielen taitojen edistämiseen. Niitä myönnettiin tänä vuonna viidelle hakijalle, joista yksi on Helsingin Yliopiston Ruralia-insituutissa Seinäjoella työskentelevä FT Silvia Gaiani.

Taiteissa kokovuotisia työskentelyapurahoja myönnettiin eniten visuaalisiin taiteisiin, yhteensä seitsemän. Niistä Elina Försti ja Minna Tuohisto-Kokko saivat kaksivuotiset työskentelyapurahat.

Kirjallisuudessa kaksivuotinen apuraha myönnettiin Merja Mäelle.

“Kokovuotisten työskentelyapurahojen lisäksi myönnettiin lukuisia lyhyempiä ja osa-aikaisia apurahoja. Kuluapurahoja Kulttuurirahasto myönsi erilaisiin kulttuurihankkeisiin, niin jatkuvuuden turvaamiseen kuin tuoreisiin ideoihin. Apurahoja myönnettiin laajasti eri aloille ja eri puolille rahaston laajaa toimialuetta Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla”, rahaston asiamies Mika Virkkala kertoo.

Vasemmalla silmälasipäinen nainen, keskellä silmälasipäinen mies kirja kädessä, oikealla kasvokuva vaaleahiuksisesta miehestä.
Marika Ahlavuo (vas.), Risto Känsälä ja Hannu Hyyppä toteuttavat apurahalla Ylistaron kirkon digitaalisen 3D-kaksosen ja siitä kertovan dokumenttielokuvan.

Esimerkiksi Vaasan Yliopisto sai apurahan LUMA-keskus Pohjanmaan Kokemuksellista tiedekasvatusta taiteen keinoin -hankkeeseen ja Tiedekarnevaalien järjestämiseen. Wasa Future Festival sai puolestaan tukea koordinaattorin palkkaamiseen. Hannu Hyyppä ja työryhmä toteuttavat apurahalla Ylistaron kirkon digitaalisen 3D-kaksosen ja siitä kertovan dokumenttielokuvan. Isle Art Industriesin apuraha kohdistuu Etelä-Pohjanmaan kansallispuistojen virtuaalimatkavideoiden toteuttamiseen. Asta Tillander sai tukea Perintönä meren saaret -teoksen kuva- ja karttakuluihin.

Vuosijuhla Kauhavalla 17.5.

Etelä-Pohjanmaan rahaston vuosijuhlaa vietettiin Härmän kylpylässä Kauhavan Ylihärmässä. Ohjelmassa oli palkinnon ja apurahojen jaon lisäksi juhlapuhe, jonka piti hoitokunnan puheenjohtaja Sulevi Riukulehto. Vuosijuhlassa esiintyivät juhlavuottaan viettävä Bill Hota -yhtye sekä Ylihärmän Nuorisoseura ry:n Kamariteatteri.

Kaikki Etelä-Pohjanmaan rahaston apurahansaajat 2023 löydät täältä.