Paikkaa vaihtavat veistokset valtaavat Helsingin

Yleinen
5.3.2019

Kuvanveistäjät tarjoavat yllätyksiä pääkaupunkilaisille ja turisteille ensi kesänä pitkin Helsingin kantakaupunkia ja monissa lähiöissä. Tilapäisen julkisen taiteen näyttelyn teoksia liikutellaan paikasta toiseen toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Tämän mahdollistaa Kulttuurirahaston Taide toiseen -apuraha, jonka Suomen Kuvanveistäjäliitto sai 2017. Taide toiseen -apurahat ovat haettavissa osana maaliskuun hakua.

Kollaasi

Shoji Koto (ylin kuva), Pia Sirén, Le Hien Minh, Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, Timo Heino ja Riikka Purolan teos Eau de Sculpture

Ainutlaatuinen Sculpture Expanded- näyttely tuo kuvanveistotaiteen uudella tavalla osaksi katuelämää ja ihmisten arkea. ”Meidän tietääksemme tällaista näyttelyä ei ole tehty aiemmin missään”, sanoo Suomen Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja Tiina Veräjänkorva.

Teoksia voi katsella ja eläytyä niihin vaikkapa Ravintola Töölönrannassa, Allas  Sea Poolilla, Tuomiokirkon portailla, Paasitornissa, Mauno Koiviston aukiolla Kampissa, Aurinkolahden rannalla ja Tapulikaupungissa. 30 eri paikkaa valittiin yhteistyössä taiteilijoiden ja Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan arkkitehtien kanssa.

Ohikulkijat saattavat nähdä jonkun teoksen viikkoja, joku taas ilmestyy vain hetkeksi ympäristöön. Kun teosta siirretään paikasta toiseen, samalla voi syntyä myös sosiaalinen tapahtuma, johon kaupunginosan asukkaat voivat ottaa osaa ja tavata taiteilijan.

”Haluamme tuoda teoksia kaikkien ulottuville, erityisesti niille, joilla ei ole tapana käydä gallerioissa. Samalla näyttelyn erilaiset teokset laajentavat käsitystä siitä, mitä nykykuvanveisto on. Lisäksi haluamme häivyttää eri taidealojen välisiä rajoja”, Veräjänkorva kertoo.

Kokeilun mahdollisti Suomen Kulttuurirahaston myöntämä 170 000 euron Taide toiseen -apuraha, jonka liitto sai vuonna 2017. Kumppani Helsingin kaupunki myönsi hankkeelle 30 000 euroa.

”Erityisen tärkeää on, että teoksia saadaan lähiöihin. Uudenlainen näyttely nostaa myös Helsingin mainetta kuvataidekaupunkina”, kiittelee HAM Helsingin taidemuseon julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola.

Erityisen tärkeää on, että teoksia saadaan lähiöihin. Uudenlainen näyttely nostaa myös Helsingin mainetta kuvataidekaupunkina.”

Hanke innosti kuvanveistäjiä, ja liitto sai peräti 140 hakemusta, joista nelisenkymmentä kansainvälisiltä taiteilijoilta tai ryhmiltä. Mukaan pääsi kymmenen teosta.

Ehkä huimimman teoksen on ideoinut Helsingissä asuva japanilainen Shoji Kato. Kuvataideakatemiassa opiskellut taiteilija kuvailee teostaan ”Adrenaliini +graniitti”. Tämä paljastaa, että häntä kiinnostavat graniittirakennukset kuten Kansallismuseo. ”Sen enempää emme vielä halua paljastaa”, Veräjänkorva sanoo.

Se taas tiedetään, että Pia Sirén kokoaa Malmikartanon aukiolle suuria tilateoksia rakennustyömaiden materiaaleista, kuten telineistä, huomioaidoista, vanerista, pressuista ja muovista. Teoksista syntyy tilapäisiä fragmentteja metsästä, jopa vuoristosta, keinotekoista kasvillisuutta ja luontoa.
 

”Haluamme tuoda teoksia kaikkien ulottuville, erityisesti niille, joilla ei ole tapana käydä gallerioissa. Samalla näyttelyn erilaiset teokset laajentavat käsitystä siitä, mitä nykykuvanveisto on. Lisäksi haluamme häivyttää eri taidealojen välisiä rajoja”

Vietnamilainen Le Hien Minh toteuttaa Kannelmäen aseman ylikulkusillan katolle suuren installaation, joka pohjaa vietnamilaiseen kansanperinteeseen liittyvään feminiinisen ikonografiaan. Malminkartanon huipulle syntyy Pagan-ryhmän lisätyn todellisuuden installaatio ”Chrysalis”. Teos paljastaa juuri löydetyn suuren alkukantaisen koteloituneen organismin, joka kasvaa Helsingin alla. Muuttuvaa organismia voidaan tarkastella puhelimen tai tabletin avulla.

Anna-Kaisa Ant-Wuorisen teos ”Autokulta” kurvailee kauppakeskus Kaaren parkkipaikalta ympäri kaupunkia. Teos on häivähdys autosta, mutta pitsimäinen ilmiasu luo siitä hauraan oloisen kuvan.

Timo Heinon tapahtumallinen teos ”Sokea lauma” on veistosten ryhmä. Sen lähtökohtana on urbaaniin ympäristöön ilmestyneestä myyttisestä kulkueesta, edesmenneiden eläinten laumasta, joka kummittelee kaupunkitilassa.

Kehollisuus ja tuoksut ovat aina olleet osa kuvanveistoa. Riikka Purosen teos ”Eau de Sculpture” perustuu vanhaan legendaan, jossa pronssiesine voidaan patinoida sata vuotta vanhaksi kaivamalla se maahan sitruunoiden kanssa. Ensi kesänä testataan tarinan todenpitävyyttä kolmessa eri paikassa.

Lisää tietoa teoksista ja aikatauluista www.sculptureexpanded.com

Lue lisää Taide toiseen -apurahoista täältä

Teksti: Marja Salmela

 

 

 

 

  

 

 

Lue lisää

Katso kaikki ajankohtaiset