Käsin kirjoitettuja nimiä kahdessa auki olevassa paksussa kirjassa.

Näin lahjoitat

Koko varallisuutemme on kertynyt vuosikymmenten aikana saaduista testamenteista ja lahjoituksista sekä sijoitusten tuotosta. Koululaisten toteuttamaan perustamiskeräykseen osallistui vuonna 1938 yli 170 000 suomalaista. Kuva: Riitta Supperi

Käsin kirjoitettuja nimiä kahdessa auki olevassa paksussa kirjassa.

Lahjoittajaksi?  

Suomen Kulttuurirahasto on yksi Suomen merkittävimmistä tieteen, taiteen ja kulttuurin tukijoista. Sen mahdollistaa vahva talous, joka on rakentunut vuosikymmenten aikana saatujen lahjoitusten ja testamenttien varaan.  

Lahjoittajamme ovat meille tärkeitä ja huolehdimme tarkasti siitä, että saadut lahjoitukset käytetään antajiensa tahdon mukaisesti. Tarjoamme Kulttuurirahaston hyväksi lahjoituksen tai testamentin tehneille myös mahdollisuuksia seurata läheltä Kulttuurirahaston toimintaa. 

Kulttuurirahasto saa nykyään noin 10 miljoonaa euroa vuodessa lahjoituksina ja testamentteina. Jos haluat tehdä testamentin tai lahjoituksen tieteen ja taiteen hyväksi, juristimme kertoo mielellään lisää.   

Anna Kulju

Juristi

testamentti-, lahjoitus- ja lakiasiat

Soita: Anna Kulju 050 575 0087

Eri tapoja lahjoittaa 

Voit osoittaa lahjoituksesi yleisesti tieteen ja taiteen tukemiseen. Silloin asiantuntijamme voivat suunnata varat kulloinkin kiinnostavimmille aloille ja hankkeille. 

Nimikkorahastossa lahjoittajan tai hänen läheisensä nimi säilyy tulevaisuuteen ja varat voidaan ohjata tiettyyn tarkoitukseen. Lahjoituksella voi tukea esimerkiksi omaan henkilöhistoriaan tai uraan liittyvää taide- tai tutkimusalaa. Tarkoituksena voi olla myös yleinen tieteen ja taiteen tukeminen. Kulttuurirahastolla on jo yli 900 nimikkorahastoa.  

Nimikkorahasto voidaan perustaa silloin, kun lahjoituksen suuruus on vähintään 100 000 euroa. Silloin sijoitukselle kertyy riittävästi tuottoa apurahoina jaettavaksi. Pienemmät lahjoitukset jaetaan nimikkoapurahoina

Kulttuurirahaston kautta voi järjestää myös merkkipäivä- tai muistokeräyksiä. Kertyneet varat jaetaan joko nimikkoapurahoina tai liitetään jo olemassa olevaan nimikkorahastoon. 

Lahjoittajien tiedot pysyvät luottamuksellisina, kunnes on aika perustaa nimikkorahasto tai julkistaa tehty lahjoitus. Silloinkin lahjoittaja voi halutessaan pitää nimensä salassa.   

Näin hallinnoimme varoja 

Lahjoituksina saadut varat liitetään sijoitusomaisuuteemme, jota hoidetaan yhtenä kokonaisuutena. Sijoitetun omaisuuden tuotto jaetaan hallintokulujen kattamisen jälkeen nimikkorahastoille niiden pääomien mukaisessa suhteessa.  

Jos nimikkorahaston tarkoitus on muu kuin yleinen, sen juoksevasta tuotosta siirretään vuosittain 20 % keskusrahaston tai maakuntarahaston yleisrahastoon. Yleisrahastosta myönnetään apurahoja aloille, joilla ei ole nimikkorahastoja. 

Testamentin tekeminen 

Testamentti laaditaan aina testamentin tekijän yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Autamme tarvittaessa testamentin laatimisessa ja siihen liittyvissä käytännön järjestelyissä. Osana testamenttisuunnittelua käydään läpi, haluaako lahjoittaja perustaa nimikkorahaston.  

Vaikka testamentti Kulttuurirahaston hyväksi laadittaisiin muualla, suosittelemme ottamaan yhteyttä juristiimme, joka neuvoo mielellään Kulttuurirahastoon liittyvissä asioissa.  

Noudatamme testamentin tekijän toiveita huolellisesti. Voimme hoitaa myös käytännön asiat, kuten hautajaisjärjestelyt, pesänselvityksen ja omaisuuden realisoinnin. Tarvittaessa huolehdimme myös haudan hoidosta ja selvitämme Kansallisarkiston kanssa henkilöarkistojen muodostamisen ja säilyttämisen.  

Verotus

Verohallitus on nimennyt Suomen Kulttuurirahaston sellaiseksi tuloverolain 57 §:n kohdassa 2) tarkoitetuksi säätiöksi, jolle tehdyn vähintään 850 euron ja enintään 50 000 euron suuruisen rahalahjoituksen yhteisö saa vähentää tulostaan verotuksessa. 

Yksityishenkilöillä ei toistaiseksi ole verovähennysoikeutta tekemistään lahjoituksista. 

Perintö- ja lahjaverolain 1 luvun 2 §:n perusteella Suomen Kulttuurirahasto ei ole perintö- tai lahjaverovelvollinen saamastaan omaisuudesta. 

Rahankeräyslupa

Poliisihallitus, Arpajaishallinto 
Keräyslupanumero: Suomi RA/2020/1046, alueena koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta 
Myöntämisajankohta: 2.9.2020 
Luvan saaja: Suomen Kulttuurirahasto sr 

Kerättävien varojen käyttötarkoitus: Suomen Kulttuurirahaston tarkoituksena on suomalaiskansallisen henkisen ja taloudellisen viljelyn vaaliminen ja kehittäminen. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan jakamalla apurahoja ja palkintoja sekä muutenkin harjoittamalla ja tukemalla sellaista toimintaa, joka edistää suomalaiskansallisen kulttuurin kaikinpuolista menestymistä. Kerätyt varat käytetään tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri hankkeiden tukemiseen. Käyttötarkoitus voi olla joko erityinen tai yleinen. 

Yleiseen käyttöön kerätyillä varoilla voidaan tukea kaikkia tieteen ja taiteen aloja rajoituksetta. Erityiseen tarkoitukseen kerätyillä varoilla voidaan tukea vain jotain rajattua tieteen tai taiteen aluetta. 

Rahankeräystili: FI88 1555 3000 1277 70 (NDEAFIHH) 

Lahjoitusta maksettaessa tulee viestikentässä kertoa joko nimikkorahaston nimi tai yleisrahasto, johon lahjoitus tahdotaan ohjata. Lisäksi pyydämme kertomaan, onko kyseessä toimintalahjoitus vai pääomalahjoitus. Toimintalahjoitus käytetään nimetyn rahaston varsinaiseen toimintaan. Pääomalahjoitus lisätään nimetyn rahaston pääomaan ja sen kerryttämät sijoitustuotot käytetään varsinaiseen toimintaan. 

Mitä lahjoitukset mahdollistavat?

Apurahansaajiamme

Lisää apurahansaajien tarinoita

Mitä lahjoitukset mahdollistavat?

Hankkeitamme

  • Tiede 2024-

    Digitutkijat

    Digitutkijat on MLL:n toteuttama ja Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama mediakasvatushanke, jossa tuetaan koulujen ja kotien mediakasvatustyötä. Hankkeen tavoitteena on…

    Lue lisää
  • Tiede 2017-

    Huomisen Suomi

    Huomisen Suomi on kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen tietopankki väestön terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi ja vahvistamiseksi seuraavan sadan vuoden aikana.

    Lue lisää
  • 2023-

    Selkopolku

    Suomen Kulttuurirahasto tukee yläkoululaisten lukutaitoa tilaamalla ja lahjoittamalla koulujen käyttöön selko- ja helppolukuisia kirjoja, jotka innostavat lukemaan.

    Lue lisää