Takaisin artikkelilistaukseen
Varsinais-Suomen rahasto
Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi 60. juhlavuotenaan lähes 1,5 miljoonaa euroa
21.5.2024
Oranssin sävyinen kuva, jossa hämärällä sisäpihalla joukko iloisia ihmisiä.
Ilmiö-festivaalin järjestäjä, Umlaut osuuskunta, sai Varsinais-Suomen rahaston palkinnon. Kuvassa vuoden 2023 Ilmiö-festivaalien järjestäjätiimi. Kuva: Milla Ilkamo
Paimion parantola -säätiötä tuetaan 100 000 eurolla merkkivuoden kunniaksi. Umlaut Osuuskunnalle myönnettiin 15 000 euron palkinto ansiokkaasta kulttuurityöstä.

Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Rahasto juhlistaa merkkivuotta tukemalla näyttävästi yhtä maakunnan valovoimaisimmista kulttuurikohteista, Alvar ja Aino Aallon suunnittelemaa Paimion parantolaa. 40 000 euron kärkihankeapuraha mukaan lukien Paimion parantola -säätiötä tuetaan toimintavuonna yhteensä 100 000 eurolla.

Kuva valkoisesta kerrostalorakennuksesta.
Paimion parantola on yksi Varsinais-Suomen maakunnan tunnetuimmista kulttuurikohteista.

"Maakuntarahaston myöntämä kärkiapuraha on tärkeä osoitus Paimion parantolan yhteiskunnallisesta merkityksestä. Alvar ja Aino Aallon radikaali näkemys arkkitehtuurin, tieteen, muotoilun ja kulttuurin yhteydestä ansaitsee tulla tulkituksi tässä ajassa ja uudelleen tunnetuksi yleisöille. Sitä työtä tällä rahoituksella tehdään mahdolliseksi", kertoo Paimion parantola -säätiön toimitusjohtaja Mirkku Kullberg.

Palkinto kulttuuri-ilmiöiden rakentajalle

Palkinnon saanut Umlaut osk on vuonna 2013 perustettu kulttuuriosuuskunta, joka on järjestänyt H2Ö-festivaalin (2014–2016) Ruissalon vanhalla telakalla sekä ILMIÖ-festivaalin (2017–2019) Uittamon kansanpuiston tanssilavan ympäristössä. Umlaut osuuskunnan tapahtumat ovat tulleet maanlaajuisesti tunnetuiksi yllättävästä ja monipuolisesta ohjelmatarjonnastaan ja vuosittain tapahtumaan saapuu esiintyjiä ja yleisöä myös kotimaan rajojen ulkopuolelta. 

Nykyisen tapahtuman, ILMIÖ-festivaalin, kantava ajatus on tarjota yleisölle laadukas ja mielenkiintoinen kattaus nykymusiikkia-, taidetta ja ajankohtaisia kulttuuri-ilmiöitä helposti saavutettavassa muodossa. Tavoitteena on myös edistää marginaalissa toimivien taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden sekä paikallisten toimijoiden esille pääsyä ja työllistymistä.

Apuraha sadalle tieteen- tai taiteentekijälle

Apurahoina ja opintostipendeinä Varsinais-Suomen rahasto jakoi tänä vuonna yhteensä 1 430 000 euroa. Tämän vuoden haussa Varsinais-Suomen rahastoon lähetettiin 1 119 hakemusta, joiden yhteissumma oli 25 miljoonaa euroa. Apurahoja myönnettiin yhteensä sata. 

Suurin osa apurahoista myönnettiin henkilökohtaisina työskentelyapurahoina tieteen- ja taiteenharjoittajille. Kokovuotisia apurahoja myönnettiin 15 ja puolivuotisia 7. Osa-aikaisten työskentelyapurahojen määrä kasvoi edellisestä vuodesta. Muut apurahat osoitettiin erilaisten tutkimus- ja kulttuurihankkeiden kuluihin.  Suuri osa apurahoista  myönnettiin maakuntarahaston 39 nimikkorahastosta, jotka perustuvat yksityishenkilöiden ja yhteisöjen lahjoituksiin. 

Apurahasummasta 82 000 euroa jaetaan touko-kesäkuun vaihteessa opintostipendeinä lahjakkaille Turun konservatorion opiskelijoille, matemaattis-luonnontieteellisissä ja teknisissä aineissa menestyneille varsinaissuomalaisille ylioppilaille sekä ammatillisista oppilaitoksista valmistuville opiskelijoille.

Maakuntarahaston vuosijuhla pidettiin Turussa Ruissalon telakan Lindblom-salissa 21.5.2024. Juhlapuheen piti professori Hannu Salmi otsikolla ”Turun palo 1827 – kohtaloita suuronnettomuuden keskellä”. Juhlan taiteellisesta annista vastasivat Kasvienluettelo-installaatio (työryhmä Cecile Orblin, Lotta Petronella ja Kristina Vahvaselkä), musiikin opiskelija Vilma Huldén (huilu) ja pianisti Iina Husu

Kaikki Varsinais-Suomen rahaston apurahansaajat