Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Residenssiohjelman haku aukeaa epävarmuuksista huolimatta
16.6.2020
Myriagon 1: World Worlds Soulin Mediacity Biennaalissa 2018. Tuomas A. Laitinen ja Ara Ahn sekä Gallery Factory 2 kollektiivi. Laitinen sai työryhmineen residenssiapurahan vuonna 2019. Kuva: Juha Huuskonen
Myriagon 1: World Worlds Soulin Mediacity Biennaalissa 2018. Tuomas A. Laitinen ja Ara Ahn sekä Gallery Factory 2 kollektiivi. Laitinen sai työryhmineen residenssiapurahan vuoden 2019 haussa. Kuva: Juha Huuskonen
Suomen Kulttuurirahasto avaa jälleen elokuussa haettavaksi apurahoja työskentelyyn taiteilijaresidensseissä.

Korona vaikuttaa myös Rahaston residenssikohteisiin

Koronapandemian johdosta lähes kaikki vuodelle 2020 sovitut residenssijaksot on jouduttu siirtämään ja osan toteutuminen on vielä epävarmaa. Tilanne vaikuttaa siis myös vuoden 2021 residenssien toteutumiseen.

Kansainvälisten työskentelyjaksojen suunnittelu on viime kuukausien epävarmuuksissa ollut lievästi sanottuna hankalaa, ja on edelleen mahdotonta ennustaa missä aikataulussa residenssejä lopulta pystytään toteuttamaan, Kulttuurirahaston residenssiohjelmasta vastaava erityisasiantuntija Johanna Ruohonen kuvailee.

Vuodelle 2021 avautuvat residenssit varmistuvat vasta elokuun alussa, mutta haku aukeaa mukautetussa laajuudessaan normaalisti 10.8. Tällä hetkellä näyttää siltä, että avautumassa ovat ainakin kirjailijoille suunnattu Filba Buenos Airesissa, kuvataiteilijoille suunnattu Sydneyn Artspace sekä luoville aloille suunnattu Tokyo Arts and Space. Tokiossa sijaitsevaan AIT-residenssiin avataan poikkeuksellisesti kahden kuukauden residenssijakso, ja lähtijää kannustetaan matkustamaan maata pitkin.

New Yorkin Trianglen ja Soulin SeMA Nanjin osalta vuodelle 2020 sovitut residenssit täyttävät Kulttuurirahaston kiintiön vuodelle 2021, joten uutta hakua ei tänä vuonna avata. Sen sijaan Triangle avaa heinäkuussa yhteistyössä Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin kanssa haun, jossa tarjotaan syksyltä 2020 vapautuvaa residenssiaikaa Pohjois-Amerikassa asuville suomalaistaiteilijoille – joita koronan aiheuttamat matkustusrajoitukset eivät kosketa.

Tilanne on vaikea taiteilijoille, joiden aikataulut korona sekoittaa, samoin kuin residenssikumppaneillemme, joiden tilat ovat tyhjenneet ja kaikki toiminta haluttaisiin siirtää seuraavaan vuoteen. Tästä seuraa myös taloudellisia haasteita erityisesti pienemmille toimijoille. Kulttuurirahaston pyrkimyksenä on toteuttaa kaikki jo sovitut residenssit ja uusia paikkoja avataan sen mukaan mitä kohteet pystyvät vastaanottamaan, Ruohonen kertoo.

Hidasta matkustamista junalla tai laivalla

Kulttuurirahasto kannustaa residenssiin lähteviä taiteilijoita valitsemaan mahdollisimman ilmastoystävällisiä matkustusvälineitä. Raide- ja lauttaliikenteellä saavutettaviin kohteisiin valituille taiteilijoille myönnetään korotettu matka-apuraha, mikäli he sitoutuvat matkustamaan kohteeseen lentämättä. Apurahan suuruus on tällöin Aasian kohteisiin 5 000 euroa, mikä kompensoi sekä korkeampaa lipun hintaa että matkustamiseen käytettyä aikaa työskentelyaikana (2 viikkoa/suunta).

Työskentelyapuraha Kulttuurirahaston residensseissä on 7 000 euroa kolmen kuukauden jaksolta. Tarkempaa tietoa residensseistä ja niihin myönnettävistä apurahoista on Kulttuurirahaston verkkosivuilla kunkin residenssin esittelysivulla. Elokuun haussa mukana olevien kohteiden listaus päivitetään sivuille elokuun ensimmäisellä viikolla.

Lisätietoja
Museonjohtaja Johanna Ruohonen
Johanna
Ruohonen
erityisasiantuntija, museonjohtaja
Apurahasihteeri Eriika Johansson
Eriika
Johansson
erityisasiantuntija