Takaisin artikkelilistaukseen
Pohjois-Karjalan rahasto
Pohjois-Karjalan rahasto jakoi apurahoina 938 000 euroa – kärkihankkeena lastenooppera
28.5.2023
Neljä rajattua kuvaa neljästä eri ihmisestä kesäisessä valossa.
Emma Mustaniemi saapasjalkakissana (vas.), kuvataiteilija Nataliia Deineka tekee ukrainan- ja suomenkielisiä kuvitettuja lastenkirjoja, kirjailija Joonatan Tola sai apurahan romaanin kirjoittamiseen ja fil. maisteri Reetta Haverinen väitöskirjatyöhön.
Pohjois-Karjalan rahasto jakoi vuosijuhlassaan 28.toukokuuta 938 000 euroa tieteen, taiteen ja tapahtumien tukemiseen. Apurahansaajia on 53.

Myönnettyjä apurahoja on jakovaraa vähemmän, koska kolmeen nimikkorahastoon ei löytynyt rahastojen ohjesäännön mukaisia hakijoita. “Apurahojen myöntöpäätöksiä tehtäessä kunnioitetaan aina nimikkorahastojen lahjoittajien lahjakirjoissa esittämää tahtoa", kertoo hoitokunnan puheenjohtaja Harri Siiskonen. "Joidenkin vuosikymmeniä sitten perustettujen nimikkorahastojen lahjakirjojen ohjesääntöjä tulisikin tarkistaa muuttuneeseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen soveltuviksi, jottei apurahoja jäisi jakamatta”, hän jatkaa.

Apurahoista 52 % kohdentuu taiteeseen ja 47 % tieteeseen. Pääpaino on työskentelyapurahoissa. Vuoden työskentelyapurahoja myönnettiin 22 (13 tieteeseen ja 9 taiteeseen) ja puolen vuoden työskentelyapurahoja 11.

Saapasjalkakissaksi pukeutunut nainen kurkistaa puun takaa kesäisenä päivänä.
Emma Mustaniemi Saapasjalkakissana Joensuun Oopperayhdistyksen tulevassa esityksessä. Kuva: Tomi Kervinen

Kärkihankeapuraha lastenoopperan toteuttamiseen

Suurimman apurahan, 40 000 euroa, sai Joensuun Oopperayhdistys ry Saapasjalkakissa-lastenoopperan suomenkielisen version toteuttamiseen. Kulttuurirahaston apurahan turvin syyskuussa 2023 Joensuussa nähdään ja kuullaan César Cuin vuonna 1913 säveltämä lastenooppera, joka pohjautuu samannimiseen kansainväliseen klassikkosatuun. Uuden suomenkielisen sovituksen takana on laulaja, tuottaja Talvi-Maaria Turunen.

“Lapsen tasolle ei laskeuduta, sinne noustaan. Tähän ajatukseen kiteytyy tuleva oopperatuotantomme Saapasjalkakissa. Joensuun Oopperayhdistys yhteistyökumppaneineen rehkii ilolla ja palolla, jotta ensi-illan koittaessa 16.9.23 Carelia-salissa olisi lapsille ja perheille tarjolla parasta mahdollista", Turunen toteaa.

"Koko tuotantotiimi on yhtä mieltä siitä, että tämän ajan kovien yhteiskunnallisten myllerrysten keskellä niin lapset kuin aikuiset tarvitsevat kulttuuria - tarvitsevat satua. Pohjoiskarjalaiset huippusolistit sekä Kissan ikioma orkesteri kapellimestari Huba Hollokoin johdolla avaavat tämän musiikillisen aarrearkun. Luvassa onkin täyttä satua alusta loppuun: huima seikkailu, jossa hypätään kaulaa myöten veteen, muututaan tarunhohtoiseksi markiisiksi ja peitotaan kaamea ihmissyöjähirviö. Oopperan ohjaa teatteri Traktorista tuttu Tomi Kervinen. Oopperan visuaalinen ilme puvuista lavastukseen on myös Traktorin tiimin käsialaa, ammattioppilaitos Riverian toteuttamana. Tässä sadussa niin hyvikset kuin pahikset laulavat ja puhuvat suomea.

Esitys toteutetaan nyt ensimmäisen kerran suomen kielellä. Tämä täysin uusi sovitus on samalla maailman ensi-ilta. Teos on Oopperayhdistyksen ensimmäinen koko perheelle suunnattu tuotanto.

Veikkolaisen rahasto jakoi apurahoja ensimmäisen kerran

Pohjois-Karjalan rahaston testamenttilahjoituksena saama Eini ja Jorma Veikkolaisen nimikkorahasto, jonka oma pääoma on 2,7 miljoonaa euroa, jakoi apurahoja ensimmäisen kerran.

Rahastosta saivat vuoden työskentelyapurahan kasvatust. maisteri Jenni Bäckman matemaattis-luonnontieteellisten koulutusohjelmien ensimmäisen vuoden opiskelijoiden opintoihin kiinnittymistä käsittelevään väitöskirjatyöhön ja fil. maisteri Joonatan Tola romaanin kirjoittamiseen.

Veikkolaisen rahasto tukee Pohjois-Karjalan kulttuurielämää myöntämällä apurahoja nuorille lupaaville taiteilijoille sekä seudun elinkeinoelämän kehittämiseen ja maakunnan kokonaiskehitykseen tähtäävää tutkimustyötä tekeville nuorille tutkijoille. Rahasto tukee myös mahdollisuuksien mukaan Joensuun Taidemuseo Onnia.

Pohjois-Karjalan rahastossa on nyt 38 nimikkorahastoa, jotka perustuvat yksityisten henkilöiden, yhdistysten ja yritysten tekemiin lahjoituksiin.

Kaikki Pohjois-Karjalan rahaston apurahansaajat 2023 löydät täältä.