Takaisin artikkelilistaukseen
Säätiö
Päivitykset koronaviruksen vaikutuksista toimintaamme
1.3.2022
Tälle sivulle on päivitetty tietoja ja ohjeita koronaviruksen vaikutuksista Kulttuurirahastoon ja apuraha-asioihin. Kulttuurirahasto on palannut apurahajoustoissa normaaleihin käytäntöihin 1.7.2022 alkaen.

Koronaviruksen aiheuttamia muutoksia apurahaohjeisiin

Koronaviruspandemia on vaikuttanut monin tavoin apurahansaajien elämään, siksi Kulttuurirahasto on joustanut tavallistakin enemmän. Ensisijaisesti saajia on pyydetty tarkistamaan apurahansaajan ohjeista apurahan käyttöön liittyvä kolmen ja viiden vuoden sääntö sekä apurahan raportointiin liittyvä ohje selvityksen laatimisen aikataulusta. Jos nämä ohjeet eivät ole soveltuneet tai antaneet riittävää joustoa tilanteeseen, on neuvottu noudattamaan seuraavia lisäohjeita:

  • Kulttuurirahasto on hyväksynyt edellä viitattujen apurahan nosto- ja käyttösääntöjen rajoissa ilman erillisiä ilmoituksia 12 kuukauden lisäajan apurahojen käyttötarkoituksen toteuttamiseen niiden apurahansaajien osalta, joiden työsuunnitelmien toteuttamiseen koronavirus on vaikuttanut. Jos esim. vuosiksi 2020–2021 suunniteltu tapahtuma on peruuntunut, mutta se on ollut mahdollista toteuttaa vuoden päästä, asia on kunnossa.
  • Jos apuraha on kokonaan nostettu, mutta sen käyttäminen on viivästynyt koronatilanteen vuoksi, Kulttuurirahasto on hyväksynyt ilman erillisiä ilmoituksia kuuden kuukauden lisäajan apurahojen käyttöselvitysten jättämiseen. Heinäkuusta 2022 eteenpäin käyttöselvitysten jättämiseen ei enää myönnetä automaattisesti lisäaikaa. Jätä apurahan käytöstä raportti Apurahansaajan verkkopalvelussa ilmoitettuun eräpäivään mennessä.
  • Jos apurahan käyttöä ei ole voinut siirtää eteenpäin, käyttötarkoituksen muutoksesta on tullut etukäteen neuvotella Kulttuurirahaston kanssa.
  • Jos koronaviruksen takia apurahansaajan suunniteltu tapahtuma tmv. on jäänyt toteutumatta, Kulttuurirahasto ei peri jo käytettyä apurahaa takaisin. Sen sijaan käyttämätön osuus apurahasta tulee joko palauttaa tai sen käytöstä toiseen tarkoitukseen tulee etukäteen neuvotella Kulttuurirahaston kanssa.
  • Henkilökohtaisen työskentelyapurahan käyttöä ei ole tarvinnut keskeyttää tai siirtää, jos koronaviruksen takia työ- tai tutkimussuunnitelman toteuttaminen ei ole onnistunut alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, mutta sen toteutumista on kuitenkin ollut mahdollista soveltaen edistää. Tämä ei ole edellyttänyt yhteydenottoa Kulttuurirahastoon. Jätä apurahan käytöstä raportti Apurahansaajan verkkopalvelussa ilmoitettuun eräpäivään mennessä. 
  • Liikkuvuusapurahat on pyritty siirtämään uuteen ajankohtaan.
  • Kriitikkokurssin apurahoihin liittyvät ulkomaiset matkat toteutetaan siinä vaiheessa, kun se on mahdollista koronaviruksen takia.

Tilaa uutiskirjeemme