Takaisin artikkelilistaukseen
Mirjam Helin -laulukilpailu
Päivi Loponen-Kyrönseppä Mirjam Helin -laulukilpailun johtoon
10.8.2023
Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voittajat 2019
Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voittajat 2019. Kuva Heikki Tuuli
Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun kilpailupäälliköksi on nimitetty musiikin maisteri Päivi Loponen-Kyrönseppä. Laulukilpailu järjestetään jatkossa aiempaa tiheämmin, kolmen vuoden välein.

Päivi Loponen-Kyrönseppä on aloittanut Suomen Kulttuurirahaston järjestämän Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun kilpailupäällikkönä. Tehtävä on Kulttuurirahastossa uusi. Loponen-Kyrönseppä on kulttuurijohtamiseen erikoistunut musiikin maisteri. Kulttuurirahastoon hän siirtyy Savoy-teatterista, joka on tunnettu kansainvälisestä ohjelmistoprofiilistaan.

Loponen-Kyrönseppä on johtanut Savoy-teatteria vuodesta 2013. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa Vantaan viihdeorkesterin toiminnanjohtajana, Lemin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana ja musiikkitoimittajana esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja Yleisradiossa. Hän on myös diplomilaulaja ja yksi Ooppera Skaalan perustajäsenistä.

”Päivi Loponen-Kyrönsepän laajat kotimaiset ja kansainväliset verkostot ja monipuolinen kokemus musiikin alalta luovat erinomaisen perustan laulukilpailun kehittämiselle”, sanoo Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja Susanna Pettersson.

Yhdeksäs Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu järjestetään Helsingissä 3.–12.6.2024. Kilpailu on suunnattu nuorten laulajien parhaimmistolle, ja se tunnetaan korkeasta tasostaan, vaativasta ohjelmistostaan ja arvovaltaisesta tuomaristostaan. Moni kilpailun aiemmista voittajista on noussut laulumaailman huipulle.

Suomen Kulttuurirahasto on järjestänyt laulukilpailun viiden vuoden välein vuodesta 1984 asti. Kulttuurirahaston hallituksen linjauksen mukaisesti kilpailu järjestetään jatkossa kolmen vuoden välein. Samalla luovutaan erillisistä naisten ja miesten sarjoista.

”Mirjam Helin -kilpailulla on vankka sija suomalaisessa musiikkielämässä. Kilpailun järjestäminen aiempaa useammin antaa edellytykset lisätä sen tunnettuutta etenkin kansainvälisesti”, sanoo laulukilpailun tuomariston puheenjohtajana vuonna 2024 toimiva oopperalaulaja Soile Isokoski.

Saamme kiittää Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun edellistä pääsihteeriä Marja-Leena Pétas-Arjavaa kilpailun kehittämistyöstä. Sen ansiosta Kulttuurirahasto voi nyt ottaa aimo harppauksen kilpailun uuteen aikaan Päivi Loponen-Kyrönsepän johdolla” sanoo kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Aino Turtiainen-Visala.

Laulukilpailun taustalla on suurlahjoitus, jonka laulaja, professori Mirjam Helin (1911–2006) teki Suomen Kulttuurirahastolle vuonna 1981.  

Mirjam Helin -kilpailun verkkosivuille