Takaisin artikkelilistaukseen
Hankeuutiset
Nuoret huippumuusikot kehittyvät säätiöiden 2,5 miljoonan euron tuella
11.6.2024
Kädet, jotka soittavat flyygeliä. Flyygelistä näkyy heijastuma viulunsoittajasta.
Soitinakatemiat ry:hyn kuuluu kolme soitinakatemiaa: Jousiakatemia, Nuorten pianoakatemia ja Vaskiakatemia. Kuva: Riku Isohella
Suomen Kulttuurirahasto ja Jane ja Aatos Erkon säätiö tukevat merkittävällä summalla soitinakatemioiden vakiinnuttamista osaksi kotimaista musiikkikoulutusta.

Soitinakatemiat järjestävät Suomen lahjakkaimmille nuorille muusikoille periodimuotoista lisäopetusta alansa huippuihin kuuluvien opettajien johdolla. Samalla soittajat jatkavat viikoittaista opiskelua vakituisen opettajansa kanssa kotioppilaitoksessaan. Vuonna 2023 perustettuun Soitinakatemiat ry:hyn kuuluu kolme soitinakatemiaa: Jousiakatemia, Nuorten pianoakatemia ja Vaskiakatemia. 

Suomen Kulttuurirahasto on aiempina vuosina tukenut soitinakatemioiden toimintaa yhteensä yli miljoonalla eurolla, Jane ja Aatos Erkon säätiö liki miljoonalla eurolla. Säätiöiden Soitinakatemiat ry:lle nyt myöntämä 2,5 miljoonan euron tuki on nelivuotinen ja mahdollistaa toiminnan pitkäjänteisemmän kehittämisen. 

”Suomi tunnetaan vahvasta musiikkikoulutuksestaan, ja monia suomalaisia soittaa maailman parhaissa orkestereissa. Haluamme tukea myös tulevaisuuden huippumuusikkoja tekemään läpimurtoja kansallisesti ja kansainvälisesti. Suomesta on jatkossakin saatava menestyviä taiteilijoita uudistamaan alaansa meillä ja maailmalla”, sanoo Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja Susanna Pettersson

”Säätiömme vahva tahtotila on aktiivisesti vahvistaa taidealan rakenteita, jotka edistävät osaamista ja voimaannuttavat alaa. Soitinakatemiat keräävät sateenvarjonsa alle eri lajien lahjakkuuksia, yhteistyö lujittuu kansallisesti ja koulutuksesta tulee entistä saavutettavampaa”, Jane ja Aatos Erkon säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki toteaa. 

Soitinakatemioiden opiskelijat ovat 8–20-vuotiaita ja tulevat kaikkialta Suomesta. Aiempia opiskelijoita ovat esimerkiksi kapellimestari-pianisti Tarmo Peltokoski ja viulutaiteilija Tami Pohjola. Nykyisiin opiskelijoihin kuuluu 13-vuotias Lilja Haatainen, joka on soittanut jo monien suomalaisorkesterien solistina ja saavuttanut useita kilpailuvoittoja.

Säätiöiden tuen ansiosta nuorten soittajien opetusta ja oppimisympäristöjä voidaan kehittää entistä paremmiksi. Tiivistyvän yhteistyönsä myötä soitinakatemioiden on entistä helpompaa jakaa hyviä käytäntöjä ja rakentaa toiminnastaan yhä vaikuttavampaa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on luoda soitinakatemioiden muodossa toimivalle lahjakkuuskoulutukselle virallinen asema osana suomalaista musiikkikoulutusjärjestelmää.

Soitinakatemioista työkaluja huippumuusikkouteen

Soitinakatemiat ry pyrkii varmistamaan, että lahjakkaimmilla nuorilla muusikoilla on mahdollisuus riittävään ja laadukkaaseen koulutukseen Suomessa. 

”Soitinakatemiat luovat nuorille ainutlaatuisia, yhteisöllisiä oppimisympäristöjä, joissa he oppivat sekä huippuopettajilta että toisiltaan. Tämä on osoittautunut oppilaille erittäin inspiroivaksi ja tuottanut hyviä oppimistuloksia”, sanoo Soitinakatemiat ry:n hallituksen puheenjohtaja Anni Pokki.

Lupaavimpien muusikoiden mukaan saamiseksi on tärkeää, että opetukseen osallistuminen on mahdollista kaikkialta Suomesta. Periodimuotoinen opetus, oppilaitosvierailut ja festivaaliyhteistyö tukevat maantieteellistä tavoittavuutta ja kytkevät soitinakatemiat musiikkioppilaitoksiin, joissa nuoret opiskelevat.