Lapin Kulttuurirahasto jakaa 500 000 euroa tukea kulttuurille – Säveltäjä Outi Tarkiaiselle palkinto

Uutinen
24.5.2025

Lapin rahasto jakoi tänä vuonna 31 apurahaa, yhteensä 509 000 euroa. Kärkihankeapurahan, 30 000 euroa, sai Lapin yliopisto pelillisen oppimisympäristön toteuttamiseen saamenkielisille lapsille ja nuorille.

Pilvinen taivas, jonka edessä nainen sininen huivi kaulassa.

Lapin rahasto myönsi tieteisiin seitsemän apurahaa, yhteensä 176 000 euroa, ja taiteelle 24 apurahaa, yhteensä 318 000 euroa. Yksivuotisia apurahoja kokoaikaiseen työskentelyyn myönnettiin yhteensä kuusi.

”Lapin rahasto sai tänä vuonna 433 apurahahakemusta, joka on viisi enemmän kuin viime vuonna. Hakusumma nousi reiluun 10,4 miljoonaan euroon, mikä on lähes 2,5 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Kaiken kaikkiaan tilanne tänä vuonna on ollut tiukka, sillä haetusta rahoituksesta voitiin myöntää vain noin 5 %”, kertoo Lapin rahaston päällikkö Susanna Jänkälä kuluneesta hakukierroksesta.

Kuvakaappaus Lapin yliopiston Tarinatalo-pelistä.

Lapin yliopisto toteuttaa maakunnallisella Kärkihankeapurahalla Tarinatalo-nimisen pelillisen oppimisympäristön kaikilla Suomessa puhuttavilla saamen kielillä. Saamenkieliset lapset ja nuoret saavat tasavertaisia mahdollisuuksia kehittää monilukutaitojaan. Samalla lisätään saamen kielten digitaalista saavutettavuutta, vahvistetaan niiden elinvoimaisuutta sekä tuetaan saamelaiskulttuurin ja kieliyhteisöjen jatkuvuutta.

Pohjoinen kulttuurilehti Kaltio täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi suomenkielisen Kaltion rinnalla julkaistaan ensimmäistä kertaa myös saamenkielinen rinnakkaisnumero Kaltio – Gáldu – Käldee – Kalddi. Syksyllä ilmestyvässä teemanumerossa esitellään laajasti 2020-luvun saamelaisia taiteita ja taiteilijoita koko pohjoiskalotin alueelta. Tällä hetkellä Suomessa ei ilmesty yhtään saamelaista taidetta ja kulttuurielämää käsittelevää printtimediaa.

Kuvassa on vuoden 2017 Kaltio-lehden kansikuva, jossa kuvituksena oli osa Joar Nangon teoksesta European Everything, joka oli esillä Ateenassa kesällä 2017 osana Documenta 14 -näyttelyä.

 

 

 

Fil. maisteri Petra Oranen tutkii väitöskirjatyössään Itä-Lapin biodiversiteetin muuttumista. Hän kartoittaa muinaisen Sallan jääjärven alueelle jääkauden jälkeen syntyneissä vesistöissä eläviä kala- ja lintulajeja ympäristö-DNA:n avulla. Samalla hän kartoittaa kala- ja lintulajiston muuttumista jääkauden lopusta nykyhetkeen sedimentaarisen muinais-DNA:n avulla. Vertaamalla lajistomuutoksia jääkauden jälkeisiin ilmastollisiin vaihteluihin voidaan ennustaa, kuinka nykyinen lajistomme saattaa muuttua ilmaston lämmetessä.

Laboratorioasuinen ihminen tutkimassa näytettä.
Petra Oranen muinais-DNA-laboratoriossa työskentelemässä kairatun sedimenttinäytteen parissa. Kuva: Johanna Honka

Lapin yliopistossa opiskelevan oikeust. maisteri Jaana Kovalaisen väitöskirjatyö käsittelee potilaiden oikeuksien ja asianmukaisen palvelun toteutumista terveydenhoitojärjestelmässä. Hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne on haastava, ja hoitoon pääsyn toteutuminen vaihtelee hyvinvointialueiden välillä. Käsitys siitä, millaisia julkisen terveydenhoidon palveluita on saatavilla tai miten ymmärrämme hoitoon pääsyn, on murroksessa.  Kovalaisen hyvinvointioikeudellinen tutkimus tarkastelee oikeuksia sekä potilaan näkökulmasta että hyvinvointialueen velvollisuuksina. Lisäksi hän arvioi, voiko oikeusmuotoilulla vaikuttaa näiden oikeuksien toteutumiseen ja palvelun asianmukaisuuteen.

Säveltäjä Outi Tarkiainen palkittiin luonnonvoimaisesta musiikista

Säveltäjä Outi Tarkiainen palkittiin luonnonvoimaisesta musiikista. Kuva: Anu Jormalainen

Lapin rahaston hoitokunnan esityksestä säveltäjä
Outi Tarkiainen palkittiin ainutlaatuisista äänimaisemista, luonnonvoimaisesta musiikista 15 000 euron palkinnolla.

Tarkiainen on rovaniemeläissyntyinen taidemusiikin säveltäjä, jonka työ on juurtunut pohjoiseen luontoon ja kulttuuriin. Hän on saavuttanut urallaan huomattavia ansioita. Tarkiainen rikkoo säveltaiteen rajoja tuoden esiin uusia näkökulmia musiikin maailmaan. Hän on saanut kansainvälistä tunnustusta kyvystään yhdistää erilaisia musiikillisia elementtejä ja luoda teoksia, jotka ovat sekä syvällisiä että helposti lähestyttäviä. Hänen musiikkinsa välittää voimakkaita tunteita ja luo ainutlaatuisia äänimaisemia, jotka heijastavat pohjoisen luonnon kauneutta ja karuutta.

Lapin rahaston vuosijuhla ja apurahojen jakotilaisuus pidettiin 24.5.2025 Kulttuuritalo Korundissa Rovaniemellä. Juhlapuheen piti Särestöniemi-museon museonjohtaja Anne Koskamo aiheesta Kaiken tahdon sanoa värinä Pohjoisen taiteilija Reidar Särestöniemi. Musiikista vastasi Mikko Raasakka ja Meri-Lapin jousikvartetti.

Lue lisää

Katso kaikki ajankohtaiset