Kulttuurirahaston soitinlainat vuodelle 2022
Ammattitason soittimet ovat usein kalliita ja monen muusikon ulottumattomissa. Tähän haasteeseen Suomen Kulttuurirahaston soitinkokoelma pyrkii vastaamaan. Kokoelmaan kuuluu viisikymmentäkuusi jousisoitinta ja yksi cembalo, jotka on tarkoitettu lainattavaksi muusikkojen käyttöön.
Soittajan ja soittimen toisiinsa tutustuminen vie aikaa, joten suurin osa soittimista lainataan samalle muusikolle noin viideksi vuodeksi. Kokoelman arvosoittimet voidaan hakemuksetta luovuttaa saman henkilön käyttöön myös toiselle tai kolmannelle kaudelle. Näin tehtiin myös Tami Pohjolan kohdalla, jolle myönnettiin jatkokausi Giovanni Battista Guadagnini -viululle vuodelta 1754.
– Olen äärimmäisen kiitollinen Suomen Kulttuurirahastolle soitinlainani pidentämisestä. Itselleni jo rakkaaksi muodostunut viulu on viiden vuoden aikana avartanut käsitystäni sekä musiikista että soittimen hallinnasta. Samalla kun olen saanut ilmaista ääntäni soittimen avulla yleisölle, on se myös toiminut itselleni ainutlaatuisena peilinä oman muusikkouteni etsimisessä, Pohjola kertoo.
– Instrumentin rajattomat mahdollisuudet tunnelmien ja sävyjen luomisessa on inspiroinut minua laajentamaan musiikillista väripalettiani, ja olen erittäin otettu, että saan edelleen jatkaa tutustumista kyseiseen arvosoittimeen.
Kulttuurirahaston hallitus on päättänyt maaliskuussa 2022 haettavina olleiden soittimien lainansaajat:
Viiden vuoden lainakaudelle
Viulu:
Pierre & Hippolyte Silvestre II, Lyon 1840
Lotus Tinat
Alttoviulut:
Tuntematon, ”Felice Guadagnini 1865”
Ada Koivukangas
Andrea Robin-Frandsen, Angers 1996
Matleena Vehmaa
Gerriet Groth, Wiesbaden 1980
Ingrid Odé
Sellot:
Luigi Bajoni, Milano n. 1850
Siiri Nieminen
Patrick Robin, Angers 1996
Iida-Vilhelmiina Sinivalo
Kolmen vuoden lainakaudelle
Viulu (barokki):
Gianbattista Rogeri, Brescia 1691
Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch
Alttoviulu (barokki):
Tuntematon, ”Ranskalainen”, n. 1750
Max Nyman