Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Savon rahasto
Koskettavia tarinoita, pysäyttäviä teoksia, kuunneltavia muistoja
9.2.2024
Etelä-Savon Kulttuurirahaston "Sinut minä muistan - muistoja eteläsavolaisista" -hankkeessa on tallennettu muistoja eteläsavolaisista ihmisistä kirjoitusten ja käsitöiden avulla. Hankkeessa syntyneistä teoksista koottu näyttely avautuu Savonlinnan kaupunginkirjastossa 8.3.2024 ja kiertää myöhemmin Kangasniemelle ja Mikkeliin.
Huovasta tehty tyttö sininen mekko päällään
Mari Karttusen teos: Ystävän ympäröimänä aina - YYA

Näyttelyssä on esillä keramiikkaa, kuvataidetta, huovutuksia ja puukaiverruksia, joiden inspiraation lähteenä on ollut muistot tekijälle itselleen merkityksellisestä eteläsavolaisesta ihmisestä. Muistot ovat kuunneltavissa tekijän itsensä kertomana teoksen läheisyydestä löytyvän QR-koodin avulla ja luettavissa näyttelyssä olevassa kansiossa. 

Hankkeen työpajat järjestettiin Kangasniemellä ja Savonlinnassa. Jokaisen työpajan alussa kirjoittamisen ohjaaja, kirjoittaja Johanna Berlin herätteli ensin osallistujien muistoja ja johdatteli niiden kirjoittamiseen. Syntyneen tekstin pohjalta osallistujat suunnittelivat ja toteuttivat teoksen keramiikka-, huovutus-, puukaiverrus- tai kuvataidepajassa.

Tarinat äänitettiin jokaisen osallistujan itsensä kertomana. Äänitallenteissa voit kuulla kertojan tunteet, murteen, äänensävyn ja olla lähellä sitä muistojen maisemaa, josta käsintehty teos sai alkunsa.

Muistot herättivät tunteita, yhdessä jaettiin ilot ja surut. Käsityöprosessi oli samalla muistelumenetelmä, jossa pohdittiin hyviä kohtaamisia ja mieleen jääneitä ihmisiä. Tässä toteutui myös ylisukupolviset kohtaamiset, nuorin osallistuja oli 7 vuotta ja vanhimmat yli 80-vuotiaita. Kädentaidoilla on kulttuuriperintöön kiinnittyvä aineeton ja aineellinen tehtävänsä: käsityötaidot siirtyvät parhaimmillaan sukupolvelta toiselle.

"Kirjoittamisen ja käsityön äärelle kokoontuminen yhdisti tutut ja tuntemattomat, loi ystävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Oli palkitsevaa nähdä osallistujien ilo ja innostus", summaa kokemuksiaan hankkeen koordinaattori, huopataiteilija Mari Jalava.

Lue tai kuuntele tarinat täältä

Näyttelyt

Savonlinna, pääkirjasto Joeli 8.–27.3.2024
Kangasniemi, kirjasto 3.–25.4.2024
Mikkeli, Kenkävero 3.–30.5.2024

Lisätietoja

Mari Jalava, huopataiteilija, hankkeen koordinaattori
p. 040 801 0844
mari.jalava@jalavilla.com 

Päivikki Eskelinen-Rönkä, Etelä-Savon Kulttuurirahasto
p. 050 385 7603
paivikki.eskelinen-ronka@skr.fi