Takaisin artikkelilistaukseen
Kainuun rahasto
Kainuun rahastolta yli 200 000 euroa Kainuun tieteelle ja taiteelle
7.5.2022
SoulFun Orchestra pääsee rytmimusiikkikiertueelle Kainuun apurahan turvin. Kuva: Maire Heikkinen
SoulFun Orchestra pääsee rytmimusiikkikiertueelle Kainuun apurahan turvin. Kuva: Maire Heikkinen
Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto on jakanut vuosijuhlassaan Puolangalla 19 apurahaa, yhteensä 234 000 euroa. Lisäksi tapahtumapäällikkö Tuula Tikkaselle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston Elias Lönnrot -mitali ”monen juhlan laatijalle, suven runon vaalijalle”.

Kärkihanke-apuraha (40 000 euroa) myönnettiin kapellimestari Ari Tammiselle, kasvatustieteen maisteri Sanna Harjulle ja musiikkipedagogi AMK Laura Matilaiselle SoulFun -rytmimusiikkikiertueen järjestämiseen Kainuussa.

– ­Apuraha parantaa lasten ja nuorten rytmimusiikin opiskelun saavutettavuutta todella merkittävästi näillä kulmilla, jossa välimatkat ovat pitkiä. Suurin osa lapsista ja nuorista ei ole koskaan päässyt kokemaan suuren orkesterin esiintymistä muutoin kuin median välityksellä, eikä pelkästään harrastusmahdollisuuden tarjoaminen aina riitä musiikkiharrastuksesta kiinnostumiseen. Lapsen ja nuoren tulee kokea kulttuurinen elämys paikan päällä, kertoo Tamminen. Hänen mukaansa näin suurella kainuulaisella ammattilaiskokoonpanolla tämän mittaluokan rytmimusiikkikiertuetta oheistoimintoineen ei ole aiemmin toteutettu.

Fil. maisteri Matias Rusanen Islannissa Reykjavikin yliopistossa tutkimusvierailulla.
Fil. maisteri Matias Rusanen Islannissa Reykjavikin yliopistossa tutkimusvierailulla.

Taidetta Kaikille -apurahana myönnettiin 20 000 euroa teatteritieteen maisteri Heikki Törmille ja työryhmälle mielenterveyspalveluiden piirissä olevien nuorten ja nuorten aikuisten taidetyöpajoihin ja monitaiteisen esityksen valmistamiseen. Taidetta Kaikille -apurahalla pyritään ennen kaikkea tukemaan niiden ihmisten taidekokemuksia, jotka muuten jäävät helposti kulttuuritarjonnan katvealueille.

Kokovuotisen apurahan suuruus on 26 000 euroa. Taiteen kokovuotisen apurahan sai taiteen maisteri Heidi Kilpeläinen.

Tunnen suurta kiitollisuutta saamastani apurahasta. Tuki on erityisen merkityksellinen tähän elämänvaiheeseen. Se resonoi esi-äitien ja -isien, sekä juurille paluun voiman ja kannustuksen kanssa. On kunnia saada Kainuun rahaston tuki, Kilpeläinen toteaa onnellisena.

Tieteen kokovuotinen apuraha myönnettiin fil. maisteri Matias Rusaselle puettavia ja älykkäitä aivosähkökäyrän mittaustekniikoita unihäiriöiden seulonnassa käsittelevään väitöskirjatyöhön. Rusasen apuraha myönnettiin Elina, Sofia ja Yrjö Arffmanin nimikkoapurahana.

Nimikkoapurahan Kajaani Oy:n rahastosta saivat tait. maisteri Katariina Guthwert ja työryhmä, joille myönnettiin 5 000 euroa Kainuun kaoliini -näyttelyn ja keramiikkafestivaalin järjestämiseen, sekä terveystieteen maisteri Paula Piirainen muistisairauksia käsittelevän tietokirjan kirjoittamiseen, 13 000 euroa.

Kaikkiaan rahastolta haettiin avustuksia yli 2,1 miljoonalla eurolla. Myönnöissä pyrittiin löytämään tasapaino mahdollisimman monen hankkeen tukemisen ja toisaalta riittävän suurien yksittäisten apurahojen myöntämisen välillä. Kaikki Kainuun myöntämät apurahat löytyvät täältä.

Elias Lönnrot -mitali Tuula Tikkaselle

Tuula Tikkanen sai Kainuun rahaston Elias Lönnrot -mitalin vuonna 2022. Kuvat: Risto Mäläskä
Kuva: Risto Mäläskä

Suomen Kulttuurirahaston hallitus myöntää Elias Lönnrot -mitalin Kainuun rahaston hoitokunnan esityksestä Tuula Tikkaselle, ”monen juhlan laatijalle, suven runon vaalijalle”.

Tuula Tikkanen on tehnyt pitkän uran kulttuuri- ja tapahtumapäällikkönä Kongressi- ja kulttuurikeskus Kaukametsässä. Hän on myös Kajaanin Runoviikon tapahtumapäällikkö, ja oli perustamassa vuonna 1991 ensimmäisen kerran järjestettyä Kajaani Tanssii -festivaalia.

Kaukametsän monipuolisen kulttuuritarjonnan kautta Tikkanen on vaikuttanut kainuulaisten kulttuurin harrastajien ja kuluttajien elämään ”vauvasta vaariin”. Kajaanin keskeisten kulttuuritapahtumien järjestäjänä Tikkanen on ollut osaltaan vahvistamassa myös Kainuun vetovoimaa kiinnostavana matkailu- ja kulttuurikohteena.

Tuula Tikkanen on tapahtuma- ja kulttuurialan vahva ammattilainen, joka suunnittelee, varaa, järjestää, seuraa budjettia ja hoitaa jälkityöt - itsestään numeroa tekemättä, luotettavasti ja tarvittaessa luovasti soveltaen.

Lisätietoja
Mikko Nortela, Kainuun rahaston asiamies
Mikko
Nortela
asiamies