Jo yli 200 tohtorin PoDoCo-hankkeet uudistaneet yrityksiä

Uutinen
26.1.2022

PoDoCo-apurahoja myönnetään kaikille tieteenaloille. Insinööri- ja luonnontieteet ovat olleet parhaiten edustettuna, mutta yritykset ovat hakeneet toimintansa uudistamiseen myös yhteiskuntatieteiden tai humanististen tieteiden osaajia. Post Docs in Companies -ohjelman (PoDoCo) syksyn 2021 hakukierroksella rahoitusta saa 13 tohtorien ja yritysten yhteistyöprojektia.

Tuorein tutkimustieto edistää teollisuuden digivihreää siirtymää

Tällä hakemuskierroksella korostuivat digivihreän siirtymän hankkeet. Yrityksissä on kiinnostusta kehittää teknologioita, joissa resursseja hyödynnetään entistä tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin. Postdocien avulla yritykset pystyvät hyödyntämään uusinta tietoa hiilijalanjäljen pienentämiseen, sanoo PoDoCo-ohjelman vetäjä tohtori Seppo Tikkanen DIMECC Oy:stä. PoDoCo-ohjelman kautta on saatu yrityksiin jo 201 tohtorin osaamista. Vuonna 2015 käynnistyneen PoDoCon kautta apurahaa on haettu 397 hankkeeseen. Täysin toteutuneiden PoDoCo-projektien tuloksena 90 prosenttia apurahan saaneista on työllistynyt yhteistyöyritykseen.

Neljä hanketta LUT-yliopistosta

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT oli vahvasti esillä sekä hakemuksissa että myönnetyissä apurahoissa. Yritykset pääsevät hyödyntämään LUT-yliopiston sähkötekniikan osaamista neljän rahoituksen saaneen PoDoCo-hankkeen avulla.

Tohtori Dmitry Egorov keskittyy PoDoCo-yhteistyössään sähkömoottorien kehitykseen Danfoss Editronin kanssa. Kun tehotiheydet kasvavat, vaaditaan entistä enemmän tietoa sähkömagnetismin sekä lämpö- ja rakennesuunnittelun keskinäisistä suhteista.

PoDoCo-ohjelma Danfoss Editron Oy:n kanssa tarjoaa minulle ainutlaatuisen mahdollisuuden saada intensiivistä koulutusta ja alaan liittyvää kokemusta sähkömekaanisten järjestelmien kokonaisvaltaisesta suunnittelusta, johon en muuten pystyisi paneutumaan vastaavalla tasolla ja niin pitkäksi aikaa kuin ohjelman puitteissa on mahdollista, Dmitry Egorov sanoo.

Maametalleja talteen

Tuore Turun yliopiston tohtori Pasi Salonen kehittää PoDoCo-projektissaan menetelmää harvinaisten maametallien (REE, rare-earth element) käsittelyyn sekä talteenottoon erityisesti elektroniikkaromusta ja teollisuuden sivuvirroista. Harvinaisia maametalleja käytetään monissa uusissa ilmastonmuutoksen torjumiseen tähtäävissä ratkaisuissa, esimerkiksi tuulivoimaloissa ja sähköautoissa, joten niiden kysyntä on kasvanut.
Kiertotaloutta edistävässä projektissaan Salonen kehittää yhdessä jyväskyläläisen Weeefiner Oy:n kanssa 4D-tulostettuja suodattimia metallien sieppaukseen. Ne ovat 3D-tulostettuja suodattimia, jotka on kemiallisesti funktionalisoitu.

Akateemisen tutkimusmaailman lisäksi minua on aina kiinnostanut teollisuus, ja PoDoCo yhdistää molemmat. Weeefiner Oy:n kanssa yhteistyössä tehtävä PoDoCo-projekti 4D REE -sieppareiden parissa on minusta mielenkiintoinen ja tärkeä, sekä se mahdollistaa väitöskirjatyössäni saadun tiedon ja taidon hyödyntämisen käytännön haasteen edessä. PoDoCo ohjelman kautta ovi on auki sekä akatemiaan että teollisuuteen, Pasi Salonen kertoo.

PoDoCo-ohjelma:

PoDoCo®-ohjelman seuraava apurahahaku on avoinna 1.3.-15.4.2022
Ohjelmaan voi osallistua toimialasta riippumatta mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö: www.podoco.fi.

Lisätietoja:

PoDoCo-ohjelman vetäjä, Seppo Tikkanen,
DIMECC Oy, seppo.tikkanen(at)dimecc.com, puh. 040 840 2780

SKR:n rahoittamat projektit syksyn 2021 hakukierroksella:

 
Nimi Yhteistyöyritys Ala Apuraha (€)
Kumari Kajal Finnadvance Oy Kemia ja matematiikka – Ympäristötieteet 30 000
Panchal Bhaveshkumar Valio Oy Maatalous- ja metsätieteet – Elintarviketieteet 30 000
Leyter Potenciano Machado Elisa Oy Kemia ja matematiikka – Tilastotiede 30 000
Müge Tetik Skanska Oy Tekniset tieteet 30 000

Lue lisää

Katso kaikki ajankohtaiset