Jälleen ennätysmäärä liikkuvuusapurahahakemuksia – myöntöjen määrä tuplaantui

Uutinen
23.10.2023

Kulttuurirahasto sai elokuussa 2023 yli 600 hakemusta eri alojen taiteilijoilta ja yhteisöiltä. Liikkuvuusapuraha myönnettiin 88 hakijalle, eli myöntöjen määrä yli kaksinkertaistui viime vuoden elokuun 36 apurahaan verrattuna.

Liikkuvuusapurahojen tarkoituksena on tukea esimerkiksi ulkomaille sijoittuvaa residenssityöskentelyä, esiintymiskiertueita ja näyttelyprojekteja sekä kansainvälisiin yhteishankkeisiin liittyviä matkoja. Hakemusten määrä on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta, joten tänä vuonna liikkuvuusapurahoja päätettiin jakaa selvästi aiempaa enemmän. Kansainvälisen liikkuvuuden tukeminen luo edellytykset verkostojen vahvistamiselle ja tarjoaa uusia tekemisen mahdollisuuksia. 

”Tämän syksyn kierros kiinnosti ennätysmäärää hakijoita ja hakemusten taso oli korkea. Tämä on toki ilahduttavaa, mutta se teki asiantuntijapaneelin tehtävästä erityisen haastavan. Eniten hakijoita oli kuvataiteiden, säveltaiteiden ja näyttämötaiteiden aloilta”, kertoo hausta vastaava suunnittelija Eriika Johansson. 

Suurin osa myönnetyistä apurahoista oli kooltaan 2 000 – 4 000 euroa. Suurimmat, eli kaksi 10 000 euron apurahaa, myönnettiin työryhmille. Teatterit. maisteri Teo Ala-Ruona matkustaa saamallaan apurahalla seitsenhenkisen työryhmänsä kanssa New Yorkin Performa-biennaaliin. Toinen suuri apuraha myönnettiin Musiikkitalon kuoro ry:lle, jonka 80 jäsentä vievät The Dream of Gerontius -teoksen Cambridgeen.

Residenssiin Huippuvuorille 

Taustalla vuorimaisema, etualalla värikäs metallinen laatikko

Valokuva kuvataiteilija Kaisu Koiviston sarjasta Maailman rakentaminen (Huippuvuoret), 2022.

30 vuotta kuvataiteilijana toiminut Kaisu Koivisto työskentelee monialaisesti. Taiteilijan työt ovat veistoksia, installaatioita sekä valokuva- ja videoteoksia, joissa hän tarkastelee maisema-, ympäristö- ja luontokäsityksiä. 

”Viimeisin projektini on New Nuuk, jossa tarkastelen Nuukin, Grönlannin pääkaupungin laajenemista sekä teknologioiden ja ihmisen toiminnan jättämiä jälkiä pohjoisessa luonnossa. Sen vastapainona on teoskokonaisuus Sörnäisten, Merihaan ja Sompasaaren alueiden suurista muutoksista, jotka muuttavat kaupunkitilaa merkittävästi”, Koivisto kertoo. Taiteilija suuntaa elokuussa 2024 kohti Huippuvuoria, jossa hän osallistuu liikkuvuusapurahan turvin The Arctic Circle ekspeditioresidenssiin. 

Kuvataidetta Berliinissä 

Värikäs piirroskuva, jossa jokaisessa neljässä nurkassa eri kuvioita. Väri on sininen, beige ja punainen.

Kuvataiteilija Siiri Haarlan teos näyttelystä iiris ≈ siiri , 2022.

Maalaustaiteeseen keskittynyt kuvataiteilija Siiri Haarla pyrkii teoksillaan luomaan yhteyttä maalauksen ja luonnontieteen välille. Hän yhdistelee työssään monia maalaustekniikoita, kollaasia ja tekstiä. Haarlan edellinen näyttely Iiris≈siiri Forum Boxissa käsitteli näkemistä, värejä ja kieltä. Maalaukset esittivät kysymyksiä elämän lainalaisuuksista: Miten puusta tulee puu, miten kukasta tulee kukka? Miten ja milloin minusta tuli minä?  

Nyt myönnetyllä liikkuvuusapurahalla Haarla matkustaa Toolbox-galleriaan Berliiniin vuoden 2024 alkupuolella. Näyttely kokoaa yhteen muistojani kymmenen vuoden ajalta, kun olen jakanut aikani Berliinin ja Helsingin välillä”, taiteilija kertoo.  

Pitkähiuksinen mies silmälasit päässä, taustalla punainen lautaseinä

Esinekonservaattori Veli-Matti Mursu. Kuva: Esko Suoranta

Japaniin mestareiden oppiin 

Esinekonservaattori Veli-Matti Mursu konservoi ja restauroi yksityishenkilöiden, museoiden ja säätiöiden omaisuutta, kuten taide-esineitä ja veistotaidetta. Hän käyttää työssään konservaattorin menetelmien lisäksi Kintsugi-tekniikkaa, joka on yli 500 vuotta vanha japanilainen perinne. Kintsugi-menetelmä nostaa esineeseen syntyneen vaurion esiin sen sijaan, että pyrkisi peittämään virheen. Saumasta tulee kuin kultainen ommel, joka korostaa esineen yksilöllisyyttä. 

Erityisen lähellä sydäntäni on taidekeramiikan parissa työskentely. Painotan työskentelyssäni puhtaasti säilyttävien toimenpiteiden lisäksi lopputuloksen esteettistä eheyttä. Perinteisen kintsugin ammattitaitoista opetusta ei ole tarjolla Suomessa, joten matkustan Japaniin paikallisten ja yhdysvaltalaisten mestareiden oppiin.  

Nokkahuilu vie maailmalle 

Nahkatakkinen mies suuri nokkahuilu kädessään, taustalla puiden reunustama pitkä hiekkatie.

Muusikko Eero Saunamäki.

Muusikko Eero Saunamäki on kantaesittänyt kymmeniä nykymusiikkiteoksia nokkahuilulle. Ensi vuonna Taiken taiteilija-apurahan tuella työskentelevä ammattinokkahuilisti on myös esiintynyt yli kymmenen suomalaisen sinfoniaorkesterin solistina viimeisen viiden vuoden aikana. Kulttuurirahaston liikkuvuusapurahan tuella hän matkustaa Berliiniin Classical:NEXT-musiikkitapahtumaan

“Tavoitteeni on esittää tapahtumassa Nokkahuiluguru-soolokonserttini kymmenellä eri nokkahuilulla. Konsertti sisältää musiikkia keskiajalta nykypäivään sekä teoksia, soittimia ja esiintyjää taustoittavia tarinoita.” 

Kaikki myönnetyt apurahat löydät täältä

Lue lisää

Katso kaikki ajankohtaiset