Etelä-Savoon 870 000 eurolla elinvoimaa, palkinto taiteilija, tuottaja Minttu Tamskille
Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston apurahat ja palkinto jaettiin maakuntarahaston vuosijuhlassa Kulttuurikellarissa Savonlinnassa 13.5.2025. Tänä vuonna apurahaa haki 292 ja rahoitus myönnettiin 42 hankkeeseen. Aiempaan tapaan maakuntarahasto varasi 2 500 euroa myöhemmin jaettavia Rantasalmi-stipendejä varten.


Lukujuhlaa! Etelä-Savoon
Etelä-Savon rahasto toteuttaa syksyn 2025 aikana lukukulttuuria edistävän Lukujuhlaa!-hankkeen yhteistyössä Moomin Characters Ltd:n ja paikallisten toimijoiden kanssa. Tapahtumakokonaisuus on osa Muumien 80-vuotisjuhlavuotta. Tove Janssonin ensimmäinen muumikirja, Muumit ja suuri tuhotulva, ilmestyi 1945. Juhlavuoden teemana on Muumitalo ja kaikki, mitä se edustaa. Aina avoimena oleva ovi nostaa esiin erityisen ajankohtaisen Muumien sanoman: yhteenkuuluvaisuuden tunteen ja joukkoon kuulumisen juuri sellaisena kuin kukin on.
Hankkeen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten omaehtoista lukemisharrastusta sekä innostaa perheitä yhteisölliseen lukemiseen. Myönteinen lukukulttuuri ruokkii ajatusta lukemisen mahdollisuuksista niin hyödyn kuin huvin osana. Lukukulttuurin edistäminen on koko kaupungin ja yhteiskunnan asia, aivan samaan tapaan kuin liikunnan hyötyjen ymmärtäminen ja hyväksyvän ilmapiirin rakentaminen kaikelle liikkumiselle.
Lukujuhlaa!-hankkeen tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat luennot Pieksämäen, Savonlinnan ja Mikkelin kirjastoissa sekä Suuri elokuunjuhla -tapahtuma Mikkelipuistossa lauantaina 23.8.2025. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja sopivat koko perheelle. Hankkeen toteuttaa Volat Oy.
Suurapuraha metsävalokokemuksien kehittämiseen

Etelä-Savon rahaston metsätieteiden suurapuraha, 100 000 euroa, myönnettiin apulaisprofessori Tuula Jyskeelle ja 4Light-työryhmälle metsän valotutkimukseen pohjautuvien ja ihmisten palautumismahdollisuuksia tukevien metsävalokokemuksien kehittämiseen Punkaharjulla. Hankkeen monitieteinen lähestymistapa yhdistää metsän fotoniikan, valaistuksen, sisätilojen (virtuaalisten) metsän valojen hyvinvointivaikutusten sekä metsään liittyvien kulttuuristen näkökulmien tutkimuksen. Tavoitteena on kehittää uusimman teknologian avulla julkisissa sisätiloissa tapahtuvia ja palautumista edistäviä metsän valo- ja taidekokemuksia. Punkaharjun monipuoliset metsäalueet sekä metsämuseo Lusto tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet innovatiivisten ratkaisujen toteuttamiseen ja jakamiseen.
Apurahoja henkilökohtaiseen työskentelyyn ja hankkeisiin
Apurahoja henkilökohtaiseen työskentelyyn taiteen ja tieteen eri aloilla myönnettiin 20 yksityishenkilölle ja viidelle työryhmälle. Kuluapurahoja jaettiin 17 yhteisölle erilaisten hankkeiden toteuttamiseen.
Kokovuotisia apurahoja myönnettiin yhteensä 11 ja puolivuotisia kolme. Tieteen kokovuotisen, 36 000 euroa, sai fil. tohtori Jukka Mikkonen.Mikkonen analysoi filosofisen estetiikan menetelmin biologisen tutkimuksen ja luonnonsuojelun esteettisiä ulottuvuuksia lajien esteettisen vetovoiman ja tuntemattoman monimuotoisuuden näkökulmista. Väitöskirjatyöhön tarkoitetun apurahan, 32 000 euroa, saivat terveystiet. maisteri Reija Antikainen ja fil. maisteri Pinja Uotila.
Taiteen kokovuotisia 32 000 euron apurahoja myönnettiin yhdeksän. Sellaisen saivat kirjailija Mirkka Auvinen, valokuvataiteilija Harri Heinonen, korutaiteilija Alexandra Lindqvist, kuvataiteilija Raija Marttinen, diplomiviulisti Susanna Mieskonen-Makkonen, tait. maisteri Heta Pöyry, keramiikka- ja lasitaiteilija Outi Savolainen ja kuvanveistäjä Nadezda Zubareva.

Kaikki puolivuotiset 16 000 euron apurahat myönnettiin taiteeseen. Apurahan saivat valokuvataiteilija Sami Funke, kirjailija Anne Leinonen ja kuvataiteilija AMK Ville-Pekka Vihma.
Merkittäviä apurahoja tapahtumille
Yhteisöille tarkoitettuja kuluapurahoja myönnettiin yhteensä 17. Suurimmat kuluapurahat, 20 000 euroa, myönnettiin Kantelinen Companylle Ilokuvafestivaalin 10-vuotisjuhlavuoden näytösten järjestämiseen, Mikkelin Musiikkijuhlien Kannatusyhdistykselle musiikkijuhlien järjestämiseen, Pro Events Mikkeli ry:lle kansainvälisen Festival X -tapahtuman järjestämiseen sekä VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry:lle vapaaehtoistoimijoiden voimavaroja ja hyvinvointia tukevan taide- ja kulttuuritoiminnan toteuttamiseen ja kehittämiseen.

Apurahoja haettiin yli 6,9 miljoonalla eurolla jakosumman ollessa 777 000 euroa. Jaettava euromäärä on noin 11 % haetusta määrästä. Taiteen osuus apurahoista oli 71 % ja eniten tukea saaneet alat olivat kuvataiteet (27 %), säveltaiteet (23 %) ja valokuva- ja elokuvataiteet (14 %). Tieteenaloista eniten tukea saivat maatalous- ja metsätieteet (50 %), humanistiset tieteet (34 %) sekä lääketieteet (16 %). Hakemusten läpimenoprosentti oli n. 14 ja apurahojen keskisuuruus n. 18 000 euroa.
Etelä-Savon rahaston palkinto taiteilija, tuottaja Minttu Tamskille
Palkinto myönnetään teatterin taitajalle, luovien siltojen rakentajalle

Minttu Tamski (s. 1990) on mikkeliläissyntyinen, Helsingin kautta rakkauden perässä takaisin Saimaan rannoille muuttanut teatterialan monityöläinen. Kulttuurituottajan tutkinnon Tamski suoritti Humanistisessa ammattikorkeakoulussa (Humak) 2019 ja näyttelijäntyötä hän on opiskellut mm. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun avoimessa yliopistossa. Monipuolinen osaaminen, rohkeus ja ennakkoluulottomuus ovat vieneet hänet monenlaisiin hankkeisiin eri puolille Etelä-Savoa.
Minttu Tamski”Pidän tätä suurena kunnianosoituksena tuottajien suurelle työlle, joka jää usein suurelta yleisöltä huomaamatta. Toki silloinhan tuottaja on onnistunut, jos tekee itsensä tarpeettomaksi!”
”Olen utelias uusien asioiden suhteen ja sopeudun nopeasti erilaisiin tilanteisiin. Haluan hyödyntää omaa osaamistani tuottaakseni ilo ja hyötyä muille. Arvostan yhteisöllisyyttä ja pidän vapaan kentän kulttuuritoimintaa erityisen tärkeänä”, Tamski kertoo.
Raudanlujaa kokemusta on ehtinyt kertyä lukuisissa hankkeissa ja tehtävissä. Hän on ollut perustamassa Esittävän taiteen kollektiivi Kaukasusta ja Etelä-Savon musiikkiteatteriyhdistys Waulinkoa. Tuottajan ammattitaitoa ovat koulineet mm. Työväen Näyttämöpäivät, Museoiden yö, Hulivilikarnevaalit ja viimeisimpänä Via Crucis Mikkelissä. Esiintymisten ja tuottamisen lisäksi Minttu Tamski opettaa Mikkelin kansalaisopiston Vekkuliteatterissa ja on mukana Vekkuliteatteri ry:n sekä Tanssitaiteen tuki ry:n ylläpitämän Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen (ITAK) hallitustehtävissä.
Minttu Tamski kiittää lämpimästi Etelä-Savon maakuntarahastoa tunnustuksesta ja lupaa jatkaa aktiivista työtä kulttuurin parissa.
”Tämän palkinnon saaminen tuntuu uskomattomalta unelta! Olen todella kiitollinen Etelä-Savon rahastolle sekä kaikille, joiden kanssa olen ikinä tehnyt hommia. Pidän tätä myös suurena kunnianosoituksena tuottajien suurelle työlle, joka jää usein suurelta yleisöltä huomaamatta. Toki silloinhan tuottaja on onnistunut, jos tekee itsensä tarpeettomaksi!”