Digitutkijat-verkkovanhempainilta ehkäisee nettikiusaamista
Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Kulttuurirahaston laaja Digitutkijat-mediakasvatushanke on tavoittanut jo yli 13 000 neljäsluokkalaista ympäri Suomen. Lasten suurimpana huolenaiheena nousee esiin verkkokiusaaminen, johon liittyen Digitutkijat järjestää vanhemmille maksuttoman verkkovanhempainillan 29.4.2025. Siinä asiantuntijat antavat keinoja lasten empatia- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen digitaalisissa ympäristöissä.

Kouluissa järjestettyjen Digitutkijat-työpajojen ajankohtaiset aiheet ja lapsilähtöinen lähestymistapa ovat saaneet erinomaista palautetta opettajilta. Työpajat ovat tarjonneet myös ainutlaatuisen tilaisuuden kuulla lasten ajatuksia median käytöstä ja sen haasteista.
”Olemme havainneet, että nelosluokkalaiset ovat hyvin tietoisia verkkoympäristössä olevista riskeistä, kuten huijauksista, tietojen kalastelusta, lapsia houkuttelevista aikuisista ja sopimattomista mediasisällöistä. Siinä, miten lapset ymmärtävät näiden ilmiöiden taustoja, kuten mihin kerättyjä tietoja käytetään tai miten tuntemattoman yhteydenottoon kannattaa vastata, on kuitenkin isoja eroja”, kertoo työpajoja kehittänyt ja vetänyt MLL:n mediakasvatuksen asiantuntija Jenni Nevala.
”Toisinaan lasten kriittisyys ottaa ylikierroksia ja he epäilevät vähän kaikkea. Tämä ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista. Meidän aikuisten tuleekin olla tarkkana, ettemme luo mediaympäristöistä liian yksipuoleista turvatonta, vaarallista ja haitallista kuvaa lapsille. Parhaimmillaan ne tuovat lasten ja perheiden arkeen iloa, turvaa, yhteenkuuluvuutta sekä tärkeitä nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemuksia. Tätä haluamme Digitutkijat-työpajoissa vahvistaa”, sanoo Nevala.
Perheiden mediakasvatus vaihtelee suuresti
Keskustelut lasten kanssa osoittavat, että perheiden mediakasvatus vaihtelee suuresti. Monissa perheissä lasten medioiden käyttö tapahtuu yhdessä vanhempien kanssa tai heidän valvonnassaan ja siihen on selkeät toimintamallit, kuten alakoululaisten kohdalla on suositeltavaa. On kuitenkin paljon koteja, joissa rajoja ja valvontaa ei ole. Tähän voi olla monia syitä, esimerkiksi vanhempien tiedon tai voimavarojen puute.
”Digitalisaatio on vyörynyt koteihin ja arkeemme todella nopeasti. Siksi on ymmärrettävää, ettei vanhemmilla ole tietoa tai toimintamalleja, miten luovia kasvatustilanteissa lasten kanssa. Meidän on tärkeää oppia entistä enemmän perheiden media-arjesta, jotta voimme tukea heitä näissä tilanteissa”, Nevala kertoo.
Kiusaaminen verkossa huolestuttaa lapsia
Digitutkijoiden työpajoissa ja kyselyissä lapset nostavat esiin kiusaamisen ja ilkeät kommentit suurimpina ongelmina mediassa. Kiusaaminen ilmenee esimerkiksi viestiryhmistä ulosjättämisenä, loukkaavina kommentteina ja juorujen levittämisenä.
Osana hanketta Digitutkijat järjestääkin tiistaina 29.4. klo 18–19.30 verkkovanhempainillan, jossa keskitytään kiusaamisen ehkäisyyn sekä lasten empatia- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen digitaalisissa ympäristöissä. Verkkovanhempainillassa kuullaan MLL:n asiantuntijoita sekä Helsingin yliopiston kehitys- ja kasvatuspsykologian dosenttia Silja Martikaista.

Digitutkijat
Digitutkijat on MLL:n toteuttama ja Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama mediakasvatushanke, jossa tuetaan koulujen ja kotien mediakasvatustyötä. Hankkeen tavoitteena on osallistaen ja innostaen vahvistaa lasten medianlukutaitoja, sillä tutkimusten mukaan lasten digilaitteiden käytöllä on yhteys heidän hyvinvointiinsa.
Digitutkijoiden työpajat jatkuvat kouluissa ympäri Suomen ja hankkeessa tuotettua tietoa hyödynnetään niin mediakasvatuksen kehittämisessä kuin perheiden ja koulujen mediakasvatuksen tukemisessa.