Takaisin artikkelilistaukseen
Hankeuutiset
AV-alan nuorille lupauksille tukea uudesta ohjelmasta
22.9.2022
Tekstissä lukee kehittämö
AVEK ja Suomen Kulttuurirahasto käynnistävät Suomeen ensimmäisen audiovisuaalisen alan kehittämisohjelman, joka keskittyy uusien tekijöiden ammatilliseen kehitykseen. Kehittämö-ohjelmassa tekijät saavat rahallisen tuen lisäksi mentorointia alan kansainvälisiltä osaajilta.

Kehittämö-ohjelman tavoitteena on vahvistaa sukupolvensa lahjakkaimpien tekijöiden omaäänisyyttä ja synnyttää uusia, korkeatasoisia audiovisuaalisia teoksia. Ohjelman mahdollistaa Kulttuurirahaston taloudellinen tuki, joka tuo av-alalle liki miljoonan euron lisärahoituksen seuraavan neljän vuoden aikana.

Mentoreina hankkeessa ovat mukana jo esimerkiksi Karol Griffiths, UK/USA Script editor, kirjan The Art of Script Editing: A Practical Guide to Script Development kirjoittaja, Gitte Hansen, CH/DK, konsultti, Sunrise, Alex Szalat, FR, tuottaja, Docs Up fund. Kansainvälisen mentoroinnin avulla ohjelmassa olevat tekijät verkostoituvat myös Suomen ulkopuolella, ja heidän teoksensa nousevat heti kansainvälisesti alan tietoisuuteen.

”Uskon, että ohjelman kautta voimme kasvattaa koko suomalaisen audiovisuaalisen alan omaleimaisuutta ja elinvoimaa. On erittäin arvokasta, että saimme mukaan Kulttuurirahaston kaltaisen kumppanin, jotta voimme toteuttaa hankkeen aidosti monipuolisena ja riittävän laajana”, AVEKin johtaja Ulla Simonen iloitsee.

AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston ohjelma on Suomessa ainoa laatuaan. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa, Suomessa ei ole aiemmin ollut uran alkuvaiheeseen keskittyvää av-alan kehittämisohjelmaa. Kotimaiset elokuva-alan menestyjät ovatkin saaneet vauhtia uralleen vastaavissa ohjelmissa Suomen ulkopuolella.

”Kehittämö-ohjelman myötä saadaan tulevaisuudessa laadukkaita fiktio- ja dokumenttielokuvia, mediataideteoksia ja muitakin audiovisuaalisia teoksia laajan kulttuurista kiinnostuneen yleisön saataville. AVEKilla on audiovisuaalisella alalla erinomainen osaaminen ja laajat verkostot, ja yhteistyö AVEKin kanssa tuo Kulttuurirahastolle isoa lisäarvoa”, sanoo asiamies Juhana Lassila Suomen Kulttuurirahastosta.

Ohjelmassa työstetään uutta teosta, saadaan kansainvälistä sparrausta ja verkostoidutaan

Säännöllisellä taloudellisella tuella ja mentoroinnilla Kehittämö tarjoaa lupaaville av-alan nuorille tekijöille työrauhan: he voivat keskittyä oman äänensä löytämiseen ja teostensa kehittämiseen.

”Audiovisuaalisen kulttuurin sisältötarjonta on tällä hetkellä poikkeuksellisen suurta, ja vain omaäänisillä teoksilla on aidot mahdollisuudet menestyä. Nuoret tekijät joutuvat kuitenkin heti kouluttauduttuaan kovien paineiden alle kilpailutilanteeseen, jossa oman taiteellisen käsialan kehittäminen on haastavaa”, Ulla Simonen kertaa Kehittämön lähtökohtia.

Tekijät voivat hakea ohjelmaan syyskuussa 2022 käynnistyvässä teoshaussa, jossa huomioidaan laajasti erilaiset av-teokset. Tämän jälkeen valituille tekijöille etsitään tuotantoyhtiö, jonka kanssa he pääsevät edistämään teoshankettaan. Tavoitteena on kehittää teosta niin pitkälle, että tuotanto saa rahoituksen tavallisia rahoituskanavia pitkin. 

Jokaiselle hankkeelle räätälöidään yksilöllinen kehittämissuunnitelma sekä osoitetaan oma mentori, joka seuraa teoksen kehitystyötä alusta lähtien. Henkilökohtaisten mentorien lisäksi hankkeessa on mukana kaikkia projekteja hyödyttäviä erityisalueiden, esimerkiksi jakelun ja markkinoinnin mentoreita. Heidän osaamisensa tuodaan myös laajemmin koko kotimaisen av-alan käyttöön avoimilla luennoilla tai masterclass-esityksillä.

Tärkeässä osassa kehittämisohjelmaa ovat myös työryhmien keskinäiset kohtaamiset, joissa työskennellään yhdessä, sparraillaan ja verkostoidutaan. Hankkeen tuloksia esitellään vuosittain Finnish Film Affairin kansainvälisessä ammattilaistapahtumassa.

Lisätietoja:

Ulla Simonen
AVEKin johtaja

ulla.simonen@avek.kopiosto.fi
09 4315 2384

Juhana Lassila
asiamies, apurahat ja kulttuuri
juhana.lassila@skr.fi
09 6128 1230