Takaisin artikkelilistaukseen
Hämeen rahasto
690 000 euroa Hämeen tieteeseen ja taiteeseen
16.5.2024
Kaksi naista katsoo hymyillen kameraan. Taustalla sininen portaikko.
Tanssi- ja esitystaiteilija Salla Talvikki Nieminen ja tanssitaiteilija Tanja Kunnari. Kuva: Pasi Vähänen
Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi torstaina 16.5. vuoden 2024 apurahat. Tukea myönnettiin kaikkiaan 690 000 euroa 44 kantahämäläiselle tiede- ja taidehankkeelle.

Hämeen rahasto sai tämän vuoden hakuaikana yhteensä 273 hakemusta. Hakemusten yhteenlaskettu rahamäärä oli yli 5,9 miljoonaa euroa.

Kärkihankkeeksi Hämeen rahasto nosti tait. maisteri Salla Talvikki Niemisen ja tanssitaiteilija Tanja Kunnarin kirjoittamattoman historian kulttuurikävelyn Hämeenlinnassa, jonka toteuttamista rahasto tuki 40 000 eurolla.

Taidetta kaikille -apurahan (18 500 euroa) kohteeksivalittiin kuvatait. maisteri Anne Tammisen ja Jazzrosvojen ikäihmisten palvelutaloihin suunnatun konserttisarjan järjestäminen.

Kokovuotisia (30 000 euroa) apurahoja jaettiin tänä vuonna yhdeksän. Niistä 6 myönnettiin taiteeseen ja 3 tieteeseen. Taiteen apuraha myönnettiin mm. kirjailija Maritta Lintuselle kaunokirjalliseen työskentelyyn ja kuvatait. maisteri Antti Oikariselle taiteelliseen työskentelyyn. Tieteen kokovuotisen apurahan sai mm. kasvatustiet. maisteri Hillevi Vyyryläinen, jonka väitöskirja käsittelee kriittisesti nepsy-käsitettä suomalaisessa kasvatuksessa ja koulutuksessa. Post doc -apurahan (34 000 euroa) sai luonnontiet. tohtori Áron Lukács väitöksen jälkeiseen tutkimukseen, joka käsittelee levien biologista monimuotoisuutta lisäävien tehokkaiden makrofyyttien poistokäsittelyä.

Myönnetyistä apurahoista 70 % jaettiin tänä vuonna taiteelle ja 30 % tieteelle. Myöntöjen keskikoko oli 15 500 euroa. Apurahat jakautuvat Hämeen rahaston alueelle ympäri Kanta-Hämettä.

Kaikki Hämeen apurahansaajat

Palkinto professori Juhani Hongalle

Palkinto myönnetään tieteen, taiteen ja yhteisöllisyyden edistämisestä.

Mies seisoo joen rannassa ja nojaa vanhaan puuhun.
Kasvatustiet. tohtori, professori Juhani Honka. Kuva: Vilja Tamminen

Kasvatustiet. tohtori, professori Juhani Honka saa Hämeen Kulttuurirahaston vuoden 2024 palkinnon, jonka arvo on 15 000 euroa.

Hämeenlinnassa asuva Juhani Honka on tehnyt ansiokkaan elämäntyön yhteisöllisyyden ja elinikäisen oppimisen puolesta. Hän on kaikkeen ehtivä renessanssi-ihminen, jolla on poikkeuksellisen laajat tiedot useista taiteen- ja tieteenaloista. Positiivinen, innostunut ja kaikesta kiinnostunut elämänasenne hehkuu hänen ympärillään ja kannustaa muita.

Hänen oma toimintansa on erinomainen esimerkki. Diplomi-insinöörinä Juhani Honka kiinnostui kasvatustieteellisestä tutkimuksesta lisensiaatintyötä ja väitöskirjaa myöten. Hän on toiminut Ammattikoulujen Hämeenlinnan opettajaopiston rehtorina ja jäi eläkkeelle vuonna 2013 Hämeen liiton maakuntajohtajan paikalta. Tämän jälkeen Honka on toiminut monissa maakunnissa koulutuksen asiantuntijana.

Missä Juhani, siellä tapahtuu. Hän on Ukrainan tukikonserttien järjestäjä ja aktiivinen Kulttuurikaari ry:ssä. Omien esiintymisten myötä myös lapsuuden toiveammatti tangolaulaja on toteutunut. Hän on pannut alulle Vanajavesi-säätiön, Päijänne-säätiössä hän on vetänyt taimenen pelastusohjelmaa. Hän on vuoden rapukuningas, hän on… lista voisi jatkua vielä pitkään.

Juhani Honka on puhunut ja toiminut laajasti elinikäisen oppimisen puolesta. Hänen mukaansa nuoria ja lahjakkaita pitää tukea, mutta luukkua ei pidä lyödä kiinni myöskään varttuneempien osalta.  Osa tiedoista ja kokemuksista voi tulla vain työ- ja elämänkokemuksen kautta. Koska ammatilliset urat voivat nykyisin olla pitkiä ja muuttuvia, henkisellä ja fyysisellä kunnolla on yhä suurempi merkitys. Tässäkin Juhani Honka on ollut sanojensa mittainen.

Juhani Hongan suhde Hämeen rahastoon on ollut monivaiheinen: hän on itse hakenut ja saanutapurahoja, varttuneena tutkijana evästänyt nuoria hakemusmaailmaan, asiantuntijana arvioinut hakemuksia ja viimein toiminut hoitokunnan jäsenenä ja puheenjohtajana vuosina 2020–2023. 

Juhani Honka on hieno esikuva siitä, miten yksikin ihminen voi vaikuttaa ja rakentaa yhteisöllisyyttä.