Lähes 700 000 euroa Hämeen tieteeseen ja taiteeseen
Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi perjantaina 21.5. vuoden 2021 apurahat. Kaikkiaan tukea myönnettiin 695 000 euroa 50 kantahämäläiselle tiede- ja taidehankkeelle.
Hämeen rahasto sai tämän vuoden hakuaikana yhteensä 294 hakemusta. Hakemusten yhteenlaskettu rahamäärä oli yli 5,5 miljoonaa euroa. Hakemusmäärä kasvoi edellisestä vuodesta 33 kappaleella ja hakusumma 600 000 eurolla. Hakemusten runsaan nousun vuoksi Hämeen rahasto sai jakosummaansa Suomen Kulttuurirahastosta 50 000 euron kertaluontoisen lisätuen, mikä tuli jakaa taiteen työskentelyapurahoina.
Kärkihankkeeksi Hämeen rahasto nosti oopperalaulaja Pia Freundin Dialogia! -tapahtumien järjestämisen, joiden toteuttamista rahasto tukee 30 000 eurolla. Tapahtumat mahdollistavat eri taiteenalojen ja taiteilijoiden kohtaamiset yleisön kanssa; yhdessä pohtimisen ja avartumisen. Toiseksi kärkihankkeeksi Hämeen rahasto nosti psykol. maisteri Maija Kankaanpään ajokykyyn vaikuttavia kognitiivisia kykyjä ja ajokyvyn arviointia kehittävää luotettavaa menetelmää käsittelevän väitöskirjatyön (26 000 euroa).
Taidetta hoitolaitoksiin -hankkeisiin myönnettiin yhteensä 33 000 euroa.
Myönnetyistä apurahoista 60% jaettiin tänä vuonna taiteelle ja 40 % tieteelle. Eri alojen väitöskirjatyöskentelyjä tuettiin 12 apurahalla.
Kaikkiaan myöntöjen keskikoko oli 14 000 euroa
Palkinto Leena Aarnipuulle
Musiikinopettaja, kuoronjohtaja Leena Aarnipuu saa Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahaston vuoden 2021 palkinnon. Palkinto myönnetään ”musiikin opettamisesta kaikenikäisille, ansiokkaasta kuorojen johtamisesta”. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.
Hämeenlinnassa asuva Leena Aarnipuu on tehnyt ansiokkaan elämäntyön musiikin parissa. Hän on toiminut yli neljäkymmentä vuotta musiikinopettajana lukuisissa kouluissa ja opistoissa – hän on opettanut musiikkia aivan kaikenikäisille.
Erityisesti Leena Aarnipuu on ansioitunut kuoronjohtajana – hän on perustanut kymmenkunta mainetta saanutta kuoroa mm. Timotein, Vanajan Laulun ja Kulttuurikaaren Kuka -kuoron, lisäksi hän on toiminut johtajana viidessätoista kuorossa. Kuorot ovat menestyneet kotimaisissa- ja kansainvälisissä kilpailuissa, tehneet levytyksiä ja esiintymismatkoja kolmeentoista maahan. Tasavallan presidentti on myöntänyt Leena Aarnipuulle joulukuussa 2020 director musices -arvonimen.
Leena Aarnipuu on harrastanut musiikkia jo lapsuudesta asti, musiikin opiskelu jatkui luontevasti Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatuksen linjalla. Lukuisia ansiomerkkejä työstään saanut Leena Aarnipuu on tehnyt merkittävän uran myös eri luottamustoimissa; kulttuurilautakunnissa, koulujen johtokunnissa, järjestöissä ja seuroissa.
Leena Aarnipuu on hieno esikuva siitä, miten yksikin ihminen voi vaikuttaa. Hän on korostanut yhdessä laulamisen henkisistä ja fyysisistä vaikutuksia, ja hän on tuonut tämän kaiken ikäisten elämään, aina hoivakodin vanhuksia myöten. Eräs hänen teemoistaan on hyvän elämän turvaaminen ikääntyville musiikin avulla.
Viime vuosina hän onkin tehnyt runsaasti vapaaehtoistyötä kokoamalla kuorojen lisäksi erilaisia lauluryhmiä, jotka esiintyvät hänen johdollaan vanhainkodeissa, hoivakodeissa, sairaaloissa ja palvelutaloissa.
Leena Aarnipuu on sanonut, että musiikki virkistää kehoa ja mieltä, luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, auttaa säätelemään tunteita, lievittää kipua ja masennusta.
Leena Aarnipuun työ laulamisen ja musiikin puolesta on äärimmäisen arvokasta ja tärkeää. Se on pitkä, laaja ja monipuolinen.