Tiede muuttuu – mutta miten?

Tiede ei ole pysyvä monoliitti vaan kimppu käytäntöjä, jotka muovautuvat meidän ja maailmamme mukana. Mikä niitä sitoo yhteen?

Mitä on tiede? Mistä se tuli ja minne se on menossa? Yksinkertaisia kysymyksiä, joihin ei ole yksinkertaisia vastauksia.

”Tieteen määritteleminen on osoittautunut todella haastavaksi tehtäväksi”, sanoo dosentti, tieteenfilosofi ja tulevaisuudentutkija Veli Virmajoki.

”Aiheena tieteen määrittelyn historia on melkoisen haastava”, sanoo akateemikko, teoreettisen filosofian emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto.

Tieteen erottamista epätieteestä pidetään tieteenfilosofian peruskysymyksenä, ja siihen on annettu useita erilaisia vastauksia esimerkiksi viittaamalla tieteellisen tiedon, metodin tai instituution erityislaatuun. On jopa väitetty, ettei mitään selkeää rajanvetoa ole mahdollista tehdä, Niiniluoto kiteytti Tutkijan eettiset valinnat -teoksessa vuonna 2002.

”Vaikka tiede pakenee yleisiä määritelmiä, voidaan se tiettyjen piirteiden avulla tunnistaa”, hän sanoo. ”Kirjoitin vuonna 1980 ensimmäiseen Tiede 2000 -lehden numeroon artikkelin, jossa esitin tieteelle neljä tuntomerkkiä: objektiivisuus, kriittisyys, autonomisuus ja edistyvyys.”

Kyseisiin termeihin sisältyvät niin rehellisyys, julkisuus kuin – mikä ehkä tärkeintä – kyseenalaistaminen. Tutkimusten tulokset ja niiden perustelut alistetaan tiedeyhteisön arvioinnille, ja havaitut virheet korjataan. Näin kriteerit toimivat myös laatuleimoina ja -vaatimuksina, jotka lisäävät tiedon luotettavuutta ja tekevät tieteestä tiedettä.

”Vaikka tiede pakenee yleisiä määritelmiä, voidaan se tiettyjen piirteiden avulla tunnistaa.”

Ilkka Niiniluoto teoreettisen filosofian emeritusprofessori

On hankala osoittaa, milloin tuntomerkit täyttyivät. Virmajoki kertoo kuuluisan tieteenhistorioitsija Lorraine Dastonen sanoneen, että esimerkiksi Aristoteleen toiminnan kutsuminen tieteeksi saa ”historioitsijan irvistämään”.

Kun maailman ensimmäinen yliopisto aloitti toimintansa vuonna 1088 Italian Bolognassa, antiikin auktoriteetteja ei vielä kyseenalaistettu. Lääketieteessä vallitsivat käytännössä Hippokrateen opit, kunnes anatomiasta innostunut lääkäri Andreas Vesalius myllersi näkemykset 1540-luvulla.

Tyylitelty kuva mittatikusta ja tiimalasista
1500–1700-luvulla Johannes Kepler, Galileo Galilei ja Isaac Newton kollegoineen alkoivat systemaattisesti soveltaa matemaattisia periaatteita luonnonilmiöiden ymmärtämiseen ja ennustamiseen, mikä valoi perustan nykyaikaiselle tieteelliselle menetelmälle. Uudet välineet, kuten kaukoputki ja mikroskooppi, jatkoivat aisteja ja mahdollistivat täsmällisemmät havainnot ja kokeet.

Tieteen vallankumouksen merkkihenkilöt eivät nimenneet työtään tieteeksi tai kutsuneet itseään tieteilijäksi; termiä käytti ensi kertaa brittiläinen filosofi William Whewell vasta vuonna 1833.

“Tieteen historia ei kuitenkaan riipu siitä, mitä me pidämme tieteenä. Tiettyjä elementtejä voidaan jäljittää yli historian, mutta eivät ne ole yhdessä luonnehtineet jotakin monoliittista tiedettä.”

Veli Virmajoki

Hän korostaa, että tiede on prosessi ja muuntuu alati uusien teorioiden, metodologioiden ja ymmärryksen laventumisen mukana. Miten suuria ja äkkinäisiä muutokset voivat olla, siitä tutkijat ovat väitelleet jo vuosisatoja. Mitä vankemmin tutkittu tieto, sitä vähemmän se todennäköisesti muuttuu. Toisaalta uutuudetkaan eivät ilmaannu tyhjästä vaan itävät jo jossakin.

”Dynaamisuus tekee tieteen tulevaisuuden ennustamisesta äärimmäisen vaikeaa. Voimme silti kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja pohtia, millaiset polut niihin johtavat”, Virmajoki sanoo. ”Tämä on tärkeää paitsi siksi, että osaamme valmistautua, myös siksi, että voimme pyrkiä kohti sellaista tulevaisuutta, jollaista toivomme.”

Ideologioiden, uskomusten ja arvojen muutokset näkyvät myös tieteessä. ”Arvot ovat mekanismi, jonka kautta tiede muuttuu”, Virmajoki selittää. ”Esimerkiksi tekoäly voi vaikuttaa arvoihimme tekemällä tuottamiensa tulosten jäljityksestä mahdotonta. Tällöin tiedon ymmärtämisen arvo heikkenee ja puhtaan ennuste- ja manipulaatiovoiman arvostus kasvaa.”


Tieteen 4 tunnusmerkkiä

  • Objektiivisuus
    Intersubjektiiviset havainnot, kokeet sekä tutkimuksen julkisuus ja käsittely tiedeyhteisössä.
  • Kriittisyys
    Vapautuminen ennakkoluuloista, auktoriteeteista ja ”pyhistä” dogmeista. Edellyttää myös julkista aineistoa ja testattavuutta.
  • Autonomisuus
    Tulosten arviointi tieteen omilla menetelmillä ja kriteereillä ilman ulkopuolista painostusta tai henkilökohtaisia intressejä.
  • Edistyvyys
    Virheitä korjaamalla päästään lähemmäksi totuutta.

Uusimmat Tiede & Taide -artikkelit