Maaliskuun hausta 57 liikkuvuusapurahaa taiteilijoille ja taidekriitikoille
Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt 57 liikkuvuusapurahaa eri taiteenalojen taiteilijoille ja taidekriitikoille kansainväliseen toimintaan. Hakemuksia saapui jälleen valtavasti – yhteensä 523 kappaletta.

Kansainvälistymistä ja verkostoitumista tukevaa rahoitusta
Kulttuurirahaston liikkuvuusapurahaa voivat hakea ammattitaiteilijat ja taidekriitikot kaikilta taiteen aloilta. Tuen tavoitteena on edistää heidän kansainvälistymistään, verkostoitumistaan ja ammatillista kehittymistään globaaleilla areenoilla.
Apurahan suuruus on 3 000–10 000 euroa. Sitä voi käyttää esimerkiksi kansainvälisiin yhteistyöhankkeisiin, residenssijaksoihin, näyttelyprojekteihin tai festivaaliosallistumisiin liittyviin kuluihin.
Maaliskuun 2025 haussa 57 hakijaa sai myönteisen päätöksen. Apurahamatkat suuntautuvat 31 eri maahan ympäri maailmaa. Hakemusten suuri määrä kertoo tuen tarpeellisuudesta sekä laajasta kiinnostuksesta kansainväliseen yhteistyöhön.
Kohtaamisia Kolumbiasta kosmokseen
Wilhelmina Ojanen on Tampereella syntynyt, Santiago de Chilessä kasvanut tanssitaiteilija ja koreografi. Hän matkustaa apurahan turvin Baricharaan, Kolumbiaan, toteuttamaan yhteisötanssielokuvaa, joka on osa hänen taiteellista tutkimusprojektiaan TIERRA/CURA (2023–2028). Projekti käsittelee kehon ja maaperän yhteyttä sekä ekologista huolenpitoa taiteen keinoin. Aiemmat osat on toteutettu Atacaman aavikolla, Santiagon vuorilla ja Tampereen metsissä. Yksi projektin keskeisistä tavoitteista on tarjota paikallisille yhteisöille tanssitaiteen kokemuksia ja vahvistaa taiteen roolia ekologisen tietoisuuden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa.

Nuorin liikkuvuusapurahan saaja tänä vuonna on 14-vuotias musiikinopiskelija Maria Emeltchenko, joka sai apurahan viulun mestarikurssille ja festivaaleille osallistumiseen Itävallassa. Nuoresta iästään huolimatta hän on soittanut viulua jo yhdeksän vuotta ja menestynyt useissa kilpailuissa. Hän voitti Tukholman SIMC-kilpailun vuonna 2023 ja sijoittui kolmanneksi Juhani Heinonen -viulukilpailussa vuosina 2022 ja 2025. Emeltchenko on myös esiintynyt konserteissa Helsingin Oopperassa ja Musiikkitalossa sekä Ainolan kamarimusiikkiviikonlopuilla.


Kuvataiteilija Jukka-Pekka Metsävainion intohimona on paljastaa meitä ympäröiviä kosmisia maisemia. Hän on tallentanut maailmankaikkeutta yksityisestä observatoriostaan jo noin kolmenkymmenen vuoden ajan. Kuvien työstäminen on äärimmäisen hidasta – yhden kuvan valmistuminen voi viedä vuosia. Lopullisiin kuviin ei lisätä värejä keinotekoisesti, vaan ne tallentuvat suoraan taivaalta. Metsävainio sai apurahan kosmisia maisemia käsittelevän kirjan julkistamis- ja näyttelymatkan kuluihin Yhdysvalloissa.