Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Yrjö Koskisen stipendit parhaiten äidinkielen ylioppilaskokeessa suoriutuneille
1.6.2015

Suomen Kulttuurirahaston Yrjö Koskisen stipendi myönnetään parhaiten äidinkielen ylioppilaskokeessa onnistuneille ylioppilaille. Stipendin suuruus on 2 000 euroa. Stipendejä jaetaan nyt 34. kerran.

Vuonna 2015 stipendin saivat:

Ylioppilas Elle-Maari Kokkonen, Ivalon lukio                             
Ylioppilas Ville Lehto, Karkkilan lukio               
Ylioppilas Juho Kankaanpää,  Helsingin normaalilyseo          
Ylioppilas Emilia Laine, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu                             
Ylioppilas Aino Viinamäki, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu                       
Ylioppilas Kassius Kohvakka, Helsingin yliopiston Viikin normaalilyseo
Ylioppilas Matti Laine, Kyrönmaan lukio (Isokyrö)                  
Ylioppilas Ida Saari, Pihtiputaan lukio              
Ylioppilas Lasse Lipsanen, Luostarivuoren lukio (Turku)
Ylioppilas Valtteri Manninen, Turun klassillinen lukio

Yrjö Koskisen stipendi on perustettu Suomen Kulttuurirahaston hallituksen 28.5.1958 tekemällä päätöksellä. Stipendin tarkoitus on tukea hyvää suomen kielen käyttämistä.

Professori, historioitsija, senaattori, fennomaani, toimittaja, kirjailija Yrjö koskinen (10.12.1830-13.11.1903) työskenteli koko elämänsä suomen kielen aseman vahvistamiseksi sekä suomalaisen kulttuurin ja kansansivistyksen edistämiseksi.

Vakaumuksellisena fennomaanina Yrjö Koskisen historiantutkimuksen lähtökohtana oli kansallistunteen nostattaminen. Hän julkaisi ensimmäisen suomenkielisen ongelmanratkaisuun ja arkistoihin perustuvan tutkimuksen Nuijasota: sen syyt ja tapaukset, joka on yksi Suomen historia merkkiteoksia.

Yrjö Koskinen oli J. V. Snellmanin ohella 1800-luvun lopunmerkittävin fennomaani. Kielitaistelun politisoiduttua hänestä tuli suomalaisen puolueen henkinen johtaja ja lopulta senaattori. Senaattorina hän muokkasi koko koululaitosta kansakoulusta yliopistoon perustamalla runsaasti lisää etenkin suomenkielisiä oppikouluja. Myös toimittajana ja kirjailijana Yrjö Koskinen otti asioihin kärkevästi kantaa ja puhui oman vakaumuksensa puolesta kaikissa 1800-luvun lopun yhteiskunnallisissa kysymyksissä.