Takaisin artikkelilistaukseen
Tieteestä & Taiteesta
Villasiivet - huovuttamalla huikeita lintupatsaita
21.1.2019
Kurmitsa
Kurmitsa.
Filippa Loikkanen on 25-vuotias englantilaisen filologian opiskelija Espoosta. Vapaa-ajallaan hän huovuttaa huikean realistisen näköisiä ja kokoisia, kauniita villaisia lintuja. Uudenmaan rahasto myönsi Loikkaselle 8 000 euron apurahan taiteelliseen työskentelyyn vuonna 2017.

Teksti: Anna Bui
Kuvat: Filippa Loikkanen

- Olen huovuttanut vasta vuodesta 2015, eli noin kolmisen vuotta. En ole käynyt mitään kursseja, vaan katsonut netistä tekniikkavideoita ja ottanut mallia muilta huovuttajilta, Loikkanen kertoo.

Lintuja katsellessa on vaikea uskoa, että niiden tekijä on tehnyt työtänsä vasta muutaman vuoden. Neulahuovutus, jota Loikkanen töissään käyttää, on verrattain helppo tekniikka. Tekemiseen tarvitaan periaatteessa vain villaa, neula ja jokin alusta materiaalin työstämiseen. Loikkasen töiden lopputulos on kuitenkin niin pikkutarkka ja realistinen, ettei siihen ihan jokainen huovutusharrastaja pysty.

Lehtopöllö saalistamassa.
Lehtopöllö saalistamassa.
Pussitiaiset pesänrakennuspuuhissa.
Pussitiaiset pesänrakennuspuuhissa.

- Suomessa näiden kolmiulotteisten töiden huovuttajia ei ilmeisesti ole niin kovin monia, mutta maailmalla tätä harrastetaan enemmänkin. Minusta neulahuovutus sopii erityisen hyvin lintujenvalmistamiseen, vaikka tietysti materiaalista syntyvä karvainen pinta sopii myös nisäkkäiden tekemiseen. Suuremmista eläimistä pitäisi kuitenkin tehdä miniatyyrejä, ja minusta on kiva tehdä villapatsaista mahdollisimman oikeankokoisia. Lintujen kanssa se onnistuu.

Loikkasella ei ennen huovuttamista ollut oikeastaan satunnaista piirtämistä lukuun ottamatta muita taiteellisia harrastuksia. Piilevät kädentaidot tulivat esille kunnolla vasta huovuttamisen yhteydessä. Taidot ovat kuitenkin karttuneet työtä tekemällä ja Loikkanen on saanut valmiiksi jo kolmisenkymmentä lintua.

Kuusitiaisen tanssi.
Kuusitiaisen tanssi.
Talitiainen hangella.
Talitiainen hangella.

- Olin todella positiivisesti yllättynyt, kun Uudenmaan rahasto myönsi minulle apurahan. Siinä vaiheessa en ollut huovuttanut kuin vasta vähän yli vuoden, eikä töitäkään ollut vielä kovin paljon valmiina, Loikkanen toteaa vaatimattomasti.

Pienen, yksinkertaisen linnun tekemiseen menee vähintään kaksi päivää. Isomman, vaikkapa sorsan kokoisen linnun teko vie vähintään viisi päivää.

-  Aikaa töiden tekemiseen voi mennä vaikka kuinka paljon sen mukaan, miten ison työn tekee. Töiden ja opiskelujen ohella huovuttamiselle ei jää paljon aikaa, joten oli todella kannustavaa ja motivoivaa tehdä töitä apurahalla.

Koiraspuolinen taviokuurna.
Koiraspuolinen taviokuurna.

Osa Loikkasen linnuista oli esillä syksyyn 2018 asti Luontokeskus Haltiassa. Kävijät ottivat teokset hyvin vastaan, ja uusi näyttely on Haltiassa taas keväällä. Syksyllä 2019 näyttely siirtyy Porin Luontotalo Arkkiin.

- Kiinnostukseni Suomen luontoa ja sen eläimiä kohtaan on herännyt lukuisten luonnossa tehtyjen retkien kautta. Toivon, että työni herättävät kiinnostusta neulahuovuttamiseen sekä luonnon harrastamiseen taiteen kautta.

Punarinnalla kevättä rinnassa.
Punarinta kevättä rinnassa.

Loikkasen lintuihin voit käydä tutustumassa tarkemmin osoitteessa villasiipi.net