Takaisin artikkelilistaukseen
Taidekoti Kirpilä
Uutuuskirja merkittävästä taiteen keräilijästä ja taiteenkeräilystä
10.1.2018

Helsinkiläinen lääkäri Juhani Kirpilä (1931–1988) keräsi laajan ja monipuolisen kokoelman suomalaista taidetta 1850-luvulta aina oman aikansa nykytaiteeseen. Tämän kokoelman, samoin kuin muun omaisuutensa, Kirpilä lahjoitti testamentissaan Suomen Kulttuurirahastolle, joka ylläpitää keräilijän entisessä kodissa Pohjoisella Hesperiankadulla Taidekoti Kirpilää.

Uutuuskirja Taiteen koti: Juhani Kirpilän taidekokoelma (Taidekoti Kirpilä ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS) on visuaalisesti inspiroiva, uuteen tutkimukseen perustuva artikkelikokoelma, jossa arvostetut taidehistorian tutkijat avaavat kokoelman teoksiin uusia tarkastelukulmia. Artikkelikokoelmassa esitellään monipuolisesti keräilijän henkilöhistoriaa sekä taiteenkeräilyn sosiaalisia ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Teoksessa avataan myös museon luomisen kiinnostava tarina: millä tavalla säätiö, jonka toimintaan museotoiminta ei aiemmin kuulunut, tulkitsi lahjoittajan tahtoa ja käynnisti museon toiminnan vuonna 1992.

Yli viisisataa teosta käsittävän suomalaisen taiteen kokoelman ytimessä on maalaustaide, jossa Juhani Kirpilää viehättivät erityisesti vahvat värit, muotokuvat, maisemat ja alastonaiheet. Taiteen koti -teoksessa kerrotaan, että Juhani Kirpilä ei rakentanut kokoelmaansa taidehistoriallinen kattavuus mielessään, vaan keräsi taidetta, jonka ympäröimänä itse halusi elää. Hän ei monesta taiteenkeräilijästä poiketen juurikaan liikkunut taidepiireissä eikä käyttänyt taidekokoelmaansa arvostuksen hankkimiseksi taiteen kentällä. Kirpilän kokoelma muodostaa näkemyksellisen läpileikkauksen suomalaisesta maalaustaiteesta yli sadan vuoden ajalta, Magnus von Wrightistä ja Helene Schjerfbeckistä Åke Mattakseen ja Ilmari Nylundiin.

Antologian on toimittanut Taidekoti Kirpilän johtaja, FT Johanna Ruohonen, ja siihen ovat kirjoittaneet artikkeleita FT, intendentti Anna-Maria von Bonsdorff, FM, amanuenssi Pia Hyttinen, professori Hanna Johansson, dosentti Kristina Linnovaara, professori Ville Lukkarinen, professori Tutta Palin sekä dosentti Juha-Heikki Tihinen.

Taidekoti Kirpilä on avoinna yleisölle maksutta kahdesti viikossa, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, ja siellä järjestetään mm. konsertteja ja lastentapahtumia. Maksullisia kiertokäyntejä järjestetään myös muina aikoina tilauksesta.
 

Lisätiedot:

Museonjohtaja Johanna Ruohonen, etunimi.sukunimi@skr.fi