Takaisin artikkelilistaukseen
Uudenmaan rahasto
Uudenmaan kulttuurille yli 1,3 miljoonaa euroa
12.5.2020
Vantaa-Seura ry sai Uudenmaan rahastolta 5000 euron apurahan 2020 Vantaan keskiaikatapahtuman järjestämiseen. Kuva: Riina Koivisto/Vantaa-Seura
Vantaa-Seura ry sai Uudenmaan rahaston apurahan 2020 Vantaan keskiaikatapahtuman järjestämiseen. Kuva: Riina Koivisto/Vantaa-Seura
Porttiteatteri on rikostaustaisten esiintyjien yhteisöteatteri, jota johtavat taiteen ammattilaiset. Järjestö sai Uudenmaan rahaston Taidetta yhdessä -apurahan vuonna 2020.Kuva: Matti Snellman
Porttiteatteri on rikostaustaisten esiintyjien yhteisöteatteri, jota johtavat taiteen ammattilaiset. Järjestö sai Uudenmaan rahaston Taidetta yhdessä -apurahan vuonna 2020. Kuva: Matti Snellman
Uudenmaan rahasto jakoi 1 340 000 euroa Uudenmaan taiteelle ja paikalliskulttuurille 12.5.2020. Pyytämättä ja yllätyksenä annettava 15 000 euron kulttuuripalkinto myönnettiin ohjaaja-koreografi Reija Wäreelle, ”rajat ylittävälle, monipuolisten askelmerkkien tanssittajalle”.

Tammikuun haussa apurahaa haki Uudenmaan rahastolta 2 236 hakijaa, joista 159 eli 7 % sai apurahan. Apurahojen keskisuuruus oli n. 8 400 euroa. Koronakriisin aiheuttamaa taiteen kentän ahdinkoa Uudenmaan rahasto pyrki lievittämään jakamalla n. 140 000 euroa ylimääräisinä pieninä kriisiapurahoina, joiden avulla tuen piiriin pääsi liki 60 freelancetaiteilijaa.

Uudenmaan rahasto jakoi tänä vuonna uutena Taidetta Yhdessä -erityisapurahana yli 90 000 euroa. Tukimuodon tavoitteena on edistää osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja kulttuurista yhdenvertaisuutta tai lisätä vähemmistöjen, erityistä tukea tai hoitoa tarvitsevien taikka muutoin haavoittuvassa yhteiskunnallisessa asemassa olevien ihmisten elämänlaatua korkeatasoisen taiteen ja kulttuurin keinoin. Hanke voi toteutua esimerkiksi paikalliskulttuuri- tai hoivayhteisöissä tai jonkin erityisryhmän keskuudessa. Tukea saavissa hankkeissa arvostettiin taiteellisen näkemyksen ja laadun lisäksi erityisesti taiteilijan ja osallistujien dialogista yhteistyötä, osallistujien oman äänen kuulumista sekä hankkeen tavoitteiden nousemista osallistujien määrittelemistä tarpeista käsin siten, että osallistujat ja yleisöt kohdataan tasavertaisesti, aktiivisina taiteen tuottajina ja kokijoina, ei pelkästään yleisönä.

Taidetta yhdessä -apurahan avulla tullaan toteuttamaan mm. sanataide-, biisi-, tanssi- ja elokuvatyöpajoja, teatteri-, musikaali- ja sirkusesityksiä, konsertteja sekä monikulttuurista taideopetusta mm. Lastensairaalan Taika-osastolla, hoivakodeissa, erityiskouluissa, lastensuojelussa ja päihdekuntoutuksessa. Osallistujina ovat mm. lapset ja nuoret, entiset vangit, ikääntyneet ja päihdeongelmaiset.

Kärkihankeapuraha 40 000 euroa myönnettiin Nuoren Voiman Liitto ry:lle ensimmäisen laajan digitaalisen kirjallisuushankkeen toteuttamiseen. Se on Nuoren Voiman Liiton, Elävän kuvan keskus ELKE ry:n, Aalto-yliopiston Aalto Studiosin, Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman ja Runoyhdistys Nihil Interit ry:n Nokturno.fi-runoussivuston yhteinen, ainutlaatuinen ja erilaisia osaamisalueita yhdistävä kehittämishanke. Sen tarkoituksena on lisätä suuren yleisön, kirjallisuuskentän ja ohjelmoijien tietoisuutta digitaalisesta kirjallisuudesta ja sen mahdollisuuksista, tuoda kirjoittajia ja koodaajia yhteen yhteistyöverkostojen vahvistamiseksi sekä tuottaa viisi uutta digitaalisen kirjallisuuden teosta uusia tekijöitä sparraten ja avustaen. Hanke yhdistää kirjallisuuden asiantuntijaorganisaatioita media- ja elokuvataiteen osaamiskeskuksiin, tuo yhteen tieteen ja taiteen osaamista ja resursseja sekä luo uutta tietoa ja taideteoksia.

Vuoden työskentelyapurahan saivat Piia Leino kirjalliseen työskentelyyn, Hannimari Heino italiankielisen nykyrunouden suomentamiseen, kuvataiteilija Anu Raatikainen taiteelliseen työskentelyyn sekä näytelmäkirjailija Pipsa Lonka kirjalliseen työskentelyyn. Puolivuotisen työskentelyapurahan sai 30 taiteilijaa.

Apurahojen avulla toteutetaan useita tapahtumia, mm. Krunikan festarit, Pellingin musiikkipäivät, Kucku-festivaalit Loviisassa, Tuusulan Taiteiden yön ohjelmistoa ja Vantaan Keskiaikapäivät.

Kaikki vuoden 2020 apurahansaajat löytyvät täältä.

Uudenmaan rahaston kulttuuripalkinto ohjaaja-koreografi Reija Wäreelle, ”rajat ylittävien, monipuolisten askelmerkkien tanssittajalle”

Uudenmaan rahaston 15 000 euron kulttuuripalkinto myönnetään ohjaaja-koreografi Reija Wäreelle. Kuva: Kai Kuusisto
Reija Wäre on pitkän linjan tanssin ammattilainen ja Suomen kysytyimpiä teatterikoreografeja. Kuva: Kai Kuusisto

Reija Wäre (s. 1972) on ainutkertaisen monipuolinen eri aloilla laajasti toimiva tanssin ammattilainen. Hän on pitkään työskennellyt koreografina ja ohjaajana teattereissa, televisiossa, elokuvissa ja myös musiikkimaailman lavashow’ssa ja suurissa areenakeikoissa.

Wäre on Suomen kysytyimpiä teatterikoreografeja. Hän on tanssija, joka teki jo 18-vuotiaana ensimmäisen koreografiansa ammattiteatteriin ja on tämän jälkeen ollut tekemässä yli 80 tanssiteosta, näytelmää ja musikaalia Suomen suurimmissa teattereissa ja vapaina tuotantoina.  Aluksi hän suunnitteli koreografioita, mutta pikkuhiljaa hänen vastuunsa ovat kasvaneet koreografioiden tekemisestä teatteriproduktioiden ohjaamiseen. Hän on ollut vierailevana koreografina Venäjällä, Ruotsissa, Puolassa ja Kiinassa.

Reija Wäreen Tanssin talon tuottama kiertue-esitys Of(f) Course (2014) oli eri tanssilajeihin perustuva interaktiivinen näyttämöpeli, joka kiersi suomalaisia teattereita ja teki kiertueen Ruotsissa. Wäre toimi ohjaajana ja koreografina Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaalissa, joka todettiin Helsingin Sanomien (31.12.2017) toimittajien raadituksessa yhdeksi vuoden parhaista kulttuurielämyksistä. Vuoden 2019 Movements-Moments-Mindsets -yhteistyö jyväskyläläisen katutanssiryhmän UMC – Urban Movements Companyn kanssa kuvaa hyvin Wäreen kykyä liikkua erilaisten esiintymismuotojen äärellä. Syksyllä 2019 ensi-iltansa sai Turun kaupunginteatterissa Wäreen ohjaama Amélie-musikaali.

Reija Wäre on toiminut myös musiikkimaailmassa ja ollut rakentamassa mm. Antti Tuiskun, Robin Packalenin, Jenni Vartiaisen, Cheekin, Kaija Koon ja Tuure Boeliuksen konserttien ja kiertueiden koreografioita ja esityksiä. Wäreen taival pop-maailmassa alkoi yhteystyöstä Krista Siegfridsin kanssa, kun Wäre teki hänelle koreografian Marry Me -kappaleeseen Euroviisuihin vuonna 2013.  Hän on tämän jälkeen toiminut myös Uuden Musiikin Kilpailun esitysten pääkoreografina ja lavaohjaajana sekä aiemmin koreografina ja vierailevana tuomarina Dance-ohjelmassa. Elokuuksi on suunnitteilla – jos korona suo – peruskorjatun olympiastadionin avajaiset, jonka sisältötiimissä Wäre on mukana tekemässä Suomen suurinta show’ta.

Wäre on opettanut mm. Teatterikorkeakoulussa, Kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksessa, Tampereen, Turun ja Kuopion konservatorioissa sekä Sibelius Akatemiassa.