Takaisin artikkelilistaukseen
Tieteestä & Taiteesta
Tutustu SKR Podcasteihin! Ensimmäisen jakson aiheena teatterin lohtu ja teologinen kaipuu
21.9.2018
Minna Harjuniemi ja Tomi Koivulahti keskustelevat teatterin lohduta ja teologisesta kaipuusta
Minna Harjuniemi ja Tomi Koivulahti keskustelevat Olli Ahlroosin johdolla Taidekoti Kirpilässä.
Kulttuurirahasto tuottaa SKR Podcast -keskustelusarjaa, jonka jaksoissa kaksi Rahaston apurahansaajaa tieteen ja taiteen eri aloilta keskustelee työstään. Podcasteja toimittavat Olli Ahlroos ja Joakim Pusenius, ja ne on äänitetty ja kuvattu Taidekoti Kirpilässä kesällä 2018.

SKR Podcastin ensimmäisessä jaksossa ”Teatterin lohtu ja teologinen kaipuu” keskustelevat näytelmäkirjailija-ohjaaja Minna Harjuniemi ja sosiaalieetikko Toni Koivulahti. Molempien työ on pitkälti kirjoittamista. Näytelmän ja käsitteellisen tutkimuksen kirjoittaminen eroavat toki toisistaan, mutta keskustelun kuluessa hahmottuu myös mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä.

Podcastissa pohditaan myös taiteen moraalia. Minna Harjuniemi näkee taiteen jonakin, jonka on voitava käsitellä tabuja ja moraalisesti arveluttavia, jopa tuomittavia asioita. Miten yhteensovittaa arkiset moraalikäsityksemme ja luova taiteellinen prosessi?

Lisäksi keskustellaan vallasta ja väkivallasta kahdesta, hyvin erilaisesta näkökulmasta. Harjuniemi pohtii tämän hetkisessä työssään kysymystä vallasta seksuaalisuuden näkökulmasta. Miltä se tuntuu ja näyttää tilanteessa, jossa yksilöllisyys ja riippumattomuus vaikuttavat olevan tärkeimpiä yhteiskunnallisia ihanteitamme? Toni Koivulahden tavoite on puolestaan käsitteellistää erilaisia tapoja ajatella väkivaltaa. Miten esimerkiksi voisimme ajatella ylisukupolvista väkivaltaa? Voisiko ihmisten aiheuttamia ylisukupolvisia luonnonkatastrofeja ajatella eräänlaisena ”hitaana väkivaltana”?

Voit kuunnella Podcasteja täältä: https://skr.fi/skr-podcast sekä iTunesissa tai Androidin Podcast-sovelluksilla. Voit myös katsoa niitä videona www.youtube.com/kulttuurirahasto.