Takaisin artikkelilistaukseen
Varsinais-Suomen rahasto
Terttu ja Aatos Petäjän rahaston palkinto valokuvaaja Janne Gröningille
30.6.2023
Kuva vanhoista ladoista, jotka on rakennettu veden päälle.
Kuva: Janne Gröning
Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastossa on nyt ensimmäistä kertaa jaettavana 10 000 euron suuruinen Terttu ja Aatos Petäjän rahaston palkinto. Tunnustuspalkinto voidaan myöntää henkilölle, joka on korkeatasoisesti valo- tai elokuvan keinoin tallentanut Varsinais-Suomen ja lounaisen saariston luonnon ja kulttuurin muutosta, joka tukee Saaristomeren luonnon muutosta merkittävästi selittävää taikka Suomen kansainvälistymiselle pohjaa luovaa tutkimusta.
Harmaahiuksinen parrakas mies silmälaseissa ja ruutupaidassa. Taustalla valokuvataulu venevajasta.
Valokuvaaja Janne Gröning.

Janne Gröning (s. 1952) on saaristossa asuva pitkän linjan valokuvaaja. Hieman ennen vuosituhannen vaihdetta Gröning aloitti valokuvaamisen luonnossa, ja vuodesta 2005 hän on toiminut kokopäiväisesti valokuva-alalla. Hänen teoksensa ovat saavuttaneet yleisöä niin näyttelyissä kuin laajalevikkisissä painotuotteissa aina postimerkkejä myöten. Hän on pitänyt 66 näyttelyä Suomessa ja naapurimaassa Ruotsissa.

Valokuvissaan Gröning on taidokkaasti kuvannut saaristoluontoa ja saaristokulttuuria eri vuodenaikoina. Kuvat ovat visuaalisesti erittäin vaikuttavia, ja Gröning itse painottaa työssään paitsi saaristoluonnon suojelun tärkeyttä myös luonnon ja luontokuvien meditatiivista ja terapeuttista arvoa. Hänen mielestään ”luonto on hienoin asia, johon ihminen voi elämässään syventyä”.

Palkinnon myöntäminen Janne Gröningille vastaa erinomaisesti Terttu ja Aatos Petäjän tunnustuspalkinnon myöntämisen edellytyksiä. Nimikkorahaston perustajat Terttu ja Aatos Petäjä elivät suuren osan elämästään saaristossa, etenkin Aatos Petäjän työympäristössä Seilin saaristossa. Aatos Petäjä oli itse innokas valokuvaaja.

Tunnustuspalkinto luovutetaan Janne Gröningille Kulttuurilossi-tapahtumassa Iniön saarella lauantaina 8.7.2023 klo 14.30 Iniön kirkossa.

Janne Gröningin valokuvia

Kulttuurilossi-tapahtuman ohjelma Iniössä:

10–14 Monitoimitalo Snäckanin vieressä:

Konstiga ting i Iniö -kollektiivi (Aija Hannula, Maire Karuvuori, Hans-Peter Schütt) vetää yhteisöllisen katutaidetyöpajan Iniö Street (p)Arty

12–12.40 Kesätori:

Mytty-iltamat

Ohjaus: Elina Lajunen Esiintyjät: Emilia Lajunen (5-kielinen viulu, avainviulu ja laulu) ja Roosa Halme (nuket, harmonikka ja laulu)

13.30–14.30 Iniön kirkko:

Niklas Winter Trion jazz-konsertti Scandinavian Skies. Kokoonpano: Niklas Winter – kitara, Emil Hess (Tanska) – tenorisaksofoni, Richard Huntley (USA) – rummut

14.30-14.45 Terttu ja Aatos Petäjän rahaston tunnustuspalkinnon luovutus valokuvaaja Janne Gröningille

16.15–17 Villa Högbo:

Dosentti Timo Vuorisalon luento -ja keskustelutilaisuus: Ajankohtaisia kuulumisia saaristoluonnosta.

Lisätietoja palkinnosta:

Asiamies Timo Vuorisalo
Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto
timo.vuorisalo@skr.fi
050 385 7616.

Lisätietoja Kulttuurilossi-tapahtumasta:

hankekoordinaattori Sari Torvinen
sari.torvinen@skr.fi
044 9064 764.

Kulttuurilossi Facebookissa