Takaisin artikkelilistaukseen
Tieteestä & Taiteesta
Terapiakoira Viljo saduttaa
31.3.2015
Suomen Kulttuurirahasto myönsi Kirjantalo ry:lle Taidetta hoitolaitoksiin -apurahan Kerro Koiralle -sanataidetoiminnan järjestämiseen erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille.
Suomen Kulttuurirahasto myönsi Kirjantalo ry:lle Taidetta hoitolaitoksiin -apurahan Kerro Koiralle -sanataidetoiminnan järjestämiseen erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille.

Se on valtava. Sen kuononpää on nyrkinkokoinen.
- Berninpaimenkoiraksikin Viljo-Valdemar on suuri, painoa on 58 kiloa, sanoo omistaja, eläinavusteinen valmentaja, Hali-Koira-yrittäjä Maarit Haapasaari.

Kookas koira tekee vaikutuksen, mutta ei ole hippuakaan pelottava. Viljo-Valdemar on tarkkaavainen ja olemus henkii huolehtivaisuutta. Vieraiden luokse se ei mene ilman emännän lupaa. Sillä on rauhallinen luonne ja taitoa. Viljo on työskentelee terapiakoirana.

Viljo on ensimmäisiä lukukoiria ja tekee koira-avusteista työtä ”halikoirana”. Nyt se on laajentanut toimintaansa kirjoittamis- ja sadutuspuolelle.

Kerro Koiralle -tunneilla innostetaan lapsia kielelliseen ilmaisuun ja kasvatetaan samalla empatiakykyä. Lapsia kannustetaan kertomaan tarinoita koirasta ja koiralle. Työpajoissa tuotetaan pieniä minä-muotoisia tarinoita koiran näkökulmasta: miten koira kertoisi päivästään tai raportoisi haju-uutisia.

Koiran auktoriteetilla

Viljo-Valdemar, ammatti: halikoira

Viljo-Valdemar
Ammatti: Halikoira
Rotu: berninpaimenkoira
Ikä: 4 vuotta
Harrastus: jalkapallon kantaminen
Herkku: ryynimakkara

Taideohjauksen ja eläinavusteisuuden yhdistäminen on uutta kansainvälisestikin. Kokemukset ovat positiivisia. Sanataideohjaaja Veera Vähämaa kertoo, että Viljo luo rentoa ilmapiiriä ja hyvää yhdessäolon tunnelmaa.

Viljo on auktoriteetti ja muusa. Se rauhoittaa ja sillä on hyvä pelisilmä.
- Kun Viljo kävelee kähinän keskelle ja asettuu rapsutettavaksi, jatkuu työskentely pian.

Teksti: Taina Saarinen
Kuvat: Mari Männistö ja Maarit Haapasaari