Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan Ryytipalsta
Teknologia mahdollistaa kulttuurin kaikille
1.9.2021
Teknologia mahdollistaa kulttuurin kaikille
Maailma muuttuu ympärillämme ehkä nopeammin kuin koskaan elinaikanamme. Uudet teknologiat, 5G, lisätty todellisuus ja sähköisen maailman lonkeroiden ulottuminen jokaiseen päiväämme ovat arkipäiväistyneet. Myös 12–18-vuotiaiden nuorten arki pyörii merkittävästi kännykän ympärillä.

Teksti: Jari Andersson

Pirkanmaan rahaston hoitokunnan jäsen Jari Andersson.
Rehtori Jari Andersson. Kuva: Pasi Heiskanen

Sosiaalisen median välityksellä pidetään yhteyksiä toisiin nuoriin ja omiin sidosryhmiin. Tekninen kehitys etenee huikeaa tahtia, minkä vuoksi osalla on vaikeata ottaa haltuun uusia toimintatapoja. Osa adaptoituu nopeasti ja pystyy hyödyntämään uutta teknologiaa samalla pitäen huolta sosiaalisista suhteistaan, vuorokausirytmistään ja fyysisestä kunnostaan.

Osalle sosiaalisesta mediasta ja erilaisista kännykän sovelluksista peleineen on tullut isäntä, joka hallitsee päivärytmiä, jopa estää niin sanotun tavallisen arjen toteutumisen ja rajoittaa sosiaalista kanssakäymistä. Nettiriippuvuus lisääntyy hälyttävää vauhtia.

Käyttäytyminen eri sosiaalisen median alustoilla on muuttunut. Yrityksille ja kuluttajille on lisätty paljon uusia ominaisuuksia, algoritmit ovat kehittyneet, sosiaalisen median kautta tehtävät verkko-ostokset ovat lisääntyneet ja trendit muuttuvat nopeaan tahtiin. Myös taiteen ja kulttuurin tekijät ovat verkossa.

Kun viidennen sukupolven datayhteys saadaan laajaan käyttöön, mahdollistaa se kulttuurin hyödyntämisen aivan uudenlaisella tavalla. Taide, erilaiset produktiot, konsertit ja performanssit voidaan toteuttaa siten, että laajat yleisöjoukot pääsevät osallistumaan eri tapahtumiin ilman yhteyksien katkeamisia. Etänä olevalle yleisölle esitystä tai esimerkiksi taideteosta voidaan täydentää niin sanotun lisätyn todellisuuden keinoin. Informaatiota ja tietoa erilaisista kulttuuritapahtumista, taidenäyttelyistä ja kaupungissa olevista teoksista on mahdollista lisätä siten, että tietoa tulee lähellä olevan kännykkään tai vaikkapa laseihin katsojan niin halutessa.

Suomen Kulttuurirahasto on Taidetestaajat-hankkeessa jo vuosia mahdollistanut kaikille Suomen 8.-luokkalaisille kaksi taide-elämystä, nyt Covid-19:n aikana myös etäyhteyksin. Taide ja kulttuuri on tullut monelle tutuksi tavalla, jota ei koskaan aikaisemmin Suomen historiassa ole voitu toteuttaa. Osa materiaaleista ja tutustumisista sekä vuorovaikutuksesta on tapahtunut verkon välityksellä.

Nuorille verkossa toteutettavat produktiot, esitykset ja myös erilaiset kyselyt ovat luonteva osa arkisia toimia. Kun nuori saa oikean informaation ja linkin esimerkiksi jonkin taidelaitoksen sivustolle ja siellä on häntä kiinnostavaa materiaalia tai tekemistä, on mahdollista, että myöhemmin nuori palaa itsenäisesti kyseisen taidemuodon pariin myös konkreettisesti.

Kulttuurille uusi teknologia tuskin tulee olemaan uhka, vaan mahdollisuus. Se, miten nuoret saadaan kiinnostumaan kulttuurista, taiteesta ja konserteista riippuu paljolti siitä, miten kulttuurin parissa toimivat ottavat sosiaalisen median sekä uuden teknologian tuomat hyödyt ja mahdollisuudet käyttöönsä. 

Kirjoittaja on Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston hoitokunnan ja työvaliokunnan jäsen ja Sylvään yläkoulun rehtori Sastamalasta.