Takaisin artikkelilistaukseen
Hankeuutiset
Taiteiden kesä koskettaa kautta maan
1.6.2021
Taiteiden kesä jakaa taidelahjoja kaikkialla Suomessa
Suomen Kulttuurirahaston Taiteiden kesä -hanke tarjoaa työtilaisuuden sadalle vastavalmistuneelle taiteen ammattilaiselle ja koskettaa ihmisiä kautta maan. Koronavuosi kaikkine rajoituksineen on ollut pitkä ja rankka varmasti lähes kaikille suomalaisille. Taide voi tuoda monelle kaivattua piristystä ja onnen tunnetta arjen keskelle.

– Syrjäseudulla taiteen kokeminen voi olla haastavaa ja jopa harvinaista, ja korona-aikana vähäinenkin kulttuuritoiminta on ollut pääosin tauolla. Siksi haluan koskettaa tohmajärveläisiä antamalla Mustelmia-teokseni Tohmajärven kirjastolle, joka toimii Tohmajärven kyliä ja eri-ikäisiä kyläläisiä yhdistävänä paikkana uudessa sivistyskeskuksessa, kertoo yksi Taiteiden kesän taiteilijoista, pienessä Värtsilän kylässä asuva kuvataiteilija Jonna Hyttinen.

Taiteiden kesä sijoittuu eri puolille Suomea tiettyinä ajankohtina kesäkuukausina. Teoksista tullaan uutisoimaan Taiteiden kesän somekanavissa. Hanke sisältää myös yksittäisiä teoksia, jotka ovat auki kaikille, kuten tilattavia sähköposteja.

Taiteilijoita on mukana laajasti eri taiteen aloilta: tanssia, sirkusta, performanssia, äänitaidetta ja internettaidetta. Taiteilijoita on mukana Hangosta Enontekiölle, Kiteeltä Pietarsaareen ja teoksia toteutetaan kaikilla Suomen Kulttuurirahaston 17 maakuntarahaston alueella.

Tukea vastavalmistuneille taiteilijoille ja lääkettä kulttuurinnälkään

Henna Tanskanen, Kirsimaria E. Törönen ja Riku Lievonen
Henna Tanskanen (kuva: Heli Blåfield), Kirsimaria E. Törönen ja Riku Lievonen (kuva: Tero Ahonen)

Taiteiden kesään haki mukaan 197 vastavalmistunutta taiteen ammattilaista. Valinnan suoritti ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimi Uuden sirkuksen keskus Cirkon toiminnanjohtaja Riku Lievonen ja muina jäseninä näyttelijä Henna Tanskanen, taiteilija Noah Kin, muusikko Pekko Käppi ja kuvataiteilija Kirsimaria E Törönen.

– Kaikki hakemukset olivat todella korkealuokkaisia. On mahtava huomata, kuinka iso, upea ja monimuotoinen Suomen kulttuurikenttä on, iloitsee Taiteiden kesän viestintäkoordinaattori Eetu Kevarinmäki.

Taiteiden kesän teoksissa korostuu taiteilijan suhde yleisöön. Hankkeen tarkoitus on tarjota ympäri Suomen mahdollisuus nähdä vastavalmistuneen taiteen ammattilaisen teos. Näin juhlitaan uusia taiteen ammattilaisia, tarjotaan ihmisille lääkettä kulttuurinnälkään ja tuetaan vastavalmistuneita nuoria, jotka ovat valmistuneet koronan aikana erittäin haastavaan työmarkkinatilanteeseen.

Taiteilijoita pyrittiin auttamaan jo hakuvaiheessa parhaamme mukaan. Tarjoamme myös ei-valituille hakijoille mahdollisuuden palautteeseen, joka on tärkeää apurahapainotteisella alalla. Taiteiden kesän ohjausryhmä on myös taiteilijoiden tukena läpi kesän, kertoo Kevarinmäki.

Taiteiden kesästä ja siihen valituista taiteilijoista lisätietoja antaa Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n viestintäkoordinaattori Eetu Kevarinmäki: +358 400483381.