Taidetta yhdessä ja lähellä

Yleinen
17.3.2021

Pirkanmaalaisten kulttuuri- ja sote-toimijoiden yhteistyö vie taidetta hoitolaitoksiin ja kehittää taide- ja kulttuuripalveluiden yhdenvertaisuutta. Kulttuurikeskus PiiPoon koordinoima Taidetta lähelle -hanke käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -apurahalla helmikuussa 2020.

Teksti: Pilvi Kuitu
Kuva: Teija Longi/PiiPoo 

Kutsuimme hankkeeseen pirkanmaalaisia taidelaitoksia ja festivaaleja, joilla on vahva toiminnan perusta ja korkea taiteellinen laatu, sekä sote-toimijoita, joilla on kokemusta taiteen tuomisesta osaksi palvelujaan. Mukaan lähtivät Tampere-talo, Tampereen Työväen Teatteri, Tanssiteatteri MD, Tampere Filharmonia, Tampereen Musiikkijuhlat, Suomen Nuorisoseurat, Pispalan Sottiisi, Tanssimania, Tampereen Teatterikesä, Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali, Tampereen taidemuseo, Muumimuseo, Tampereen yliopistollinen sairaala Tays, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Lempäälän Kotokampus, Tampereen kaupunki, Sointu Senioripalvelut ja Kangasalan kaupunki.

Tehdään sitä missä ollaan hyviä – yhdessä

Kaksivuotisen hankkeen perusidea on yksinkertainen: kysytään, kuunnellaan, ymmärretään, kehitetään ja kokeillaan YHDESSÄ. Ajatuksena on, että kun kaikki kulttuurilaitokset ja festivaalit tuottavat vuosittain vähintään yhden lähelle vietävän sisällön ja tarjoavat niitä keskitetysti, syntyy uusiutuva ja kiinnostava tarjonta, joka tukee kaikkia Pirkanmaan kuntia ja sote-toimijoita kulttuuripalveluiden hankkimisessa ja saavutettavuuden edistämisessä.

Hankkeen ensimmäisen vuoden aikana on keskitytty keräämään tietoa ja ideoita ja synnyttämään yhteistä ymmärrystä. Olemme kutsuneet hankekumppanit säännöllisesti koolle keskustelemaan siitä, miten taide- ja kulttuuripalvelut voivat olla vahvemmin osa sote-ympäristöissä asuvien ja kulttuuripalveluiden katveessa olevien ihmisten elämää. Olemme rakentaneet ajattelua ja toimintatapoja, jossa taidelaitokset ja festivaalit tuottavat ja räätälöivät sisältöjä näille yleisöille luontevana ja kestävänä osana toimintaansa ja ohjelmistoaan.

Viime syksynä sukellettiin syvemmälle sisältöihin ja mahdollisuuksiin jokaisen hankekumppanin kanssa käydyissä kehittämiskeskusteluissa. Niissä kiteytyi 70 lähelle vietävää taidesisältöä: näyttelyjä, esityksiä, konsertteja, taiteilijatapaamisia, avoimia harjoituksia ja taidetyöpajoja. Vuoden 2021 aikana ainakin 20 näistä palveluista pilotoidaan. Samalla kehitetään yhteistä tapaa tarjota ja hankkia lähelle vietäviä palveluja tulevaisuudessa. Tarjonnan kanavaksi kehitellään alueellista kulttuuripalvelutarjotinta, sitäkin tiiviissä yhteistyössä kolmen muun hankkeen kanssa.

Yhteistyön ja ymmärtämisen voimasta

Vain muutama viikko hankkeen startin jälkeen korona sulki Suomen. Sekä hankkeen toteuttamisen että kulttuuripalvelujen lähelle viemisen tavat jouduttiin miettimään uudelleen. Toisaalta koronarajoitusten ansiosta ymmärrämme nyt aiempaa paremmin, miltä tuntuu olla eristyksissä, erillään, ilman taidetta, kulttuuria ja kohtaamisia. Kokemus on johdattanut tärkeisiin keskusteluihin ja vahvistanut halua tuottaa kulttuuria ja taiteellisia sisältöjä kaikille.

Tapaamisissa on kiteytynyt ajatus, että taiteen arvoon ei vaikuta, missä kulttuuria koetaan ja kenen välisessä vuorovaikutuksesta se syntyy. Palvelukeskukset, sairaalat, aulat ja sängynvierustat nähdään näyttämöinä ja uudet yleisöt kiinnostavina. Hankkeen ansiosta meille on syntynyt ymmärrystä, miten nämä uudet näyttämöt voisivat toimia tekijöille ja yleisölle kohtaamisen paikkoina. Toisaalta ilmassa on vielä paljon kysymyksiä, joihin tulevat pilottivierailut toivottavasti tuovat vastauksia.

Kohta käynnistyvät pilotoinnit toteutetaan rajoitusten ehdoilla, osa etänä ja osa toivottavasti lähellä kohdaten. Varmaa on, että taidetta viedään lähelle yleisöjä kunnioittaen, intohimolla ja laadusta tinkimättä. Tekijöitä ovat innostaneet sote-toimijoiden toiveet: taiteelta halutaan syvyyttä, rohkeutta, erotiikkaa, keveyttä, iloa, ääntä, väriä. Ennen kaikkea halutaan taidetta, joka puhuttelee, pysäyttää, herättää ajatuksia ja koskettaa. Kuten taiteessa yleensä, lähelle vietävässäkään taiteessa mikään teema ei ole vieras.

Pilvi Kuitu on tänä vuonna 15 vuotta täyttävän Kulttuurikeskus PiiPoon perustaja ja toiminnanjohtaja. Kuitu on erikoistunut taide- ja kulttuuritoimijoiden ja eri toimialojen väliseen yhteistyöhön, kulttuurin saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen, kulttuuripalveluiden ja niiden rakenteiden kehittämiseen. Kulttuurikeskus PiiPoo on paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti toimiva kulttuurihyvinvoinnin asiantuntija ja kulttuurin saavutettavuuden edistäjä.

Lue lisää

Katso kaikki ajankohtaiset