Takaisin artikkelilistaukseen
Hankeuutiset
Taidetestaajat hakee uusia keinoja tarjota taide-elämyksiä poikkeusoloissa
8.10.2021
Kasit pääsivät testaamaan taidetta Aineen taidemuseoon Tornioon. Kuva: Nina Susi
Kasit pääsivät testaamaan taidetta Aineen taidemuseoon Tornioon. Kuva: Nina Susi
Taidetestaajat-toimintaan haetaan jälleen sykähdyttäviä taidekokonaisuuksia yläkoululaisten testattavaksi. Tällä kertaa haussa on pandemian aiheuttamiin poikkeusoloihin sopivia konsepteja ja keinoja tarjota koululaisille taidetta koronaturvallisesti vielä kuluvan lukuvuoden aikana.

Maaliskuussa 2020 alkanut koronapandemia on aiheuttanut kymmenien tuhansien yläkoululaisten Taidetestaajat-vierailujen peruuntumisen. Nykyisistä yhdeksäsluokkalaisista noin 45 000 jäi viime lukuvuonna vaille vierailua. Myös tämän lukuvuoden taidevierailumatkojen onnistuminen on epävarmaa.

Taidetestaajat avaakin 1. marraskuuta alkaen teattereille, orkestereille, taidemuseoille ja muille taidealan toimijoille tarkoitetun ylimääräisen ohjelmahaun, jossa haetaan poikkeusoloihin sopivia, innovatiivisia keinoja viedä korkealaatuiset taide-elämykset kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten saataville vielä tämän lukuvuoden aikana.

– Tarkoituksena on lunastaa lupauksemme tarjota jokaiselle Suomen kahdeksasluokkalaiselle laadukas taide-elämys. Oikeus osallistua taide- ja kulttuurielämään kuuluu myös pandemia-aikana yläkoulua käyville nuorille, perustelee Taidetestaajat-toiminnan päällikkö Joonas Keskinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

Ylimääräinen haku tuo kaivattua apua myös koronan runtelemalle taidekentälle. Kyse ei tällä kertaa ole lippukaupasta, kuten Taidetestaajien normaalissa toiminnassa, vaan Taidetestaajat ostaa taidelaitoksilta ylimääräiseen ohjelmahakuun mukaan valitut tuotantokokonaisuudet tai niiden osa-alueet.

Ei korvaa perustoimintaa

Ylimääräinen haku ja sen kautta tilatut kokonaisuudet eivät korvaa Taidetestaajien perustoimintaa. Tavoitteena on edelleen, pandemiatilanteen ja kokoontumisrajoitusten sen salliessa, tarjota mahdollisimman monelle kahdeksasluokkalaiselle mahdollisuus kokea unohtumaton taide-elämys paikan päällä taidelaitoksissa – samettiverhojen edessä ja kristallikruunujen alla.

– Parhaassa tapauksessa yläkoululainen pääsee osallistumaan sekä taidevierailulle että tässä ylimääräisessä ohjelmahaussa valittuihin kokonaisuuksiin, Keskinen toteaa.

Niin Taidetestaajien ylimääräinen ohjelmahaku kuin normaali haku ovat avoimia sekä esittäville että visuaalisille taiteille. Valinnoissa painotetaan taiteellisen laadun lisäksi kokonaisuuden sopivuutta yläkouluikäisille sekä yleisötyön innovatiivisuutta.

– Taidetestaajien tarkoitus on tarjota koululaisille ikimuistoinen taide-elämys, joka voi olla kimmoke elinikäiseen kulttuurin harrastamiseen. Se, miten nuoret huomioidaan on erittäin tärkeää, Keskinen painottaa.

Ylimääräinen haku järjestetään normaalin haun tapaan Suomen kulttuurirahaston sähköisessä hakujärjestelmässä. Tarkemmat valintakriteerit ja hakuohjeet täällä. Kauden 2022–23 ohjelmahaun avautumisesta tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Mikä Taidetestaajat?

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset vierailulle yhteen tai kahteen korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen. Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide sekä kehittää suomalaisen taidekentän osaamista nuorille suunnattujen sisältöjen suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Toimintaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö. Taidetestaajat-toimintaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Lisätietoja antaa:

Joonas Keskinen
Päällikkö, Taidetestaajat-toiminta

joonas.keskinen@taidetestaajat.fi
puh. 044 978 4893