Takaisin artikkelilistaukseen
Taidekoti Kirpilä
Taidekoti Kirpilä suuntaa vinon katseen kokoelmaansa
19.1.2017

Taidekoti Kirpilä aloittaa queer-opastusten tarjoamisen keväällä 2017. Queer-opastuksilla Kirpilän taidekokoelman teoksia tarkastellaan uusista, heteronormatiivisia perinteitä rikkovista näkökulmista. Sateenkaaren väriseen luentaan opastuksilla johdattelee Taidekoti Kirpilän opas, FM Karoliina Arola.

”Taidekoti Kirpilän teoksista aukeaa monia tulkintamahdollisuuksia, joiden avulla voi löytää epänormatiivisia ja monipuolisia identiteettipositioita ja -pohdintoja. Kokoelma on moniääninen ja rikas erilaisten minuuksien ja niiden representaatioiden suhteen”, kuvailee taidehistorian dosentti Juha-Heikki Tihinen, joka on kouluttanut Taidekodin henkilökuntaa queer-teemoihin. Tihinen on yksi keskeisistä queer-tutkimuksen edistäjistä Suomessa ja aiemmin opastanut museoyleisöjä suuntaamaan katsetta vinolla tavalla tuttuihin teoksiin esimerkiksi Kansallisgallerian kokoelmissa.

Taidekoti osallistuu uusilla opastuksilla Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeeseen, jota koordinoivat Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu. Hankkeen tarkoituksena on tehdä näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa osana itsenäisen Suomen historiaa.

Reumalääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) ja hänen elämänkumppaninsa Karl Rosenqvistin koti osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 7 avattiin Taidekoti Kirpilänä yleisölle kesäkuussa 1992. Juhani Kirpilä oli lahjoittanut testamentillaan kotinsa ja yli viidensadan teoksen taidekokoelmansa Suomen Kulttuurirahastolle. Kirpilän kokoelmaa esitellään yleisölle Taidekodin aukioloaikoina keskiviikkoisin klo 14–18 ja sunnuntaisin klo 12–16 sekä sopimuksen mukaan tilatuilla opastuksilla.

Sateenkaaren väreissä -hankkeeseen osallistuminen on osa Taidekoti Kirpilä 25-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa, ja queer-opastusten lisäksi Taidekodin juhlavuoden tarjontaa ovat taidehistorialliset yleisöluennot, konsertit, koko perheen Lastensunnuntait sekä nykytaiteen ”Kastanjankukkajuhlat”-juhlanäyttely.

Maksuttomia queer-opastuksia järjestetään sunnuntaisin 19.2., 19.3. ja 2.4. Opastukset alkavat klo 14.30 ja kestävät noin tunnin. Lisäksi teemaopastuksia voi maksusta tilata ryhmille muina ajankohtina.

Lämpimästi tervetuloa Taidekoti Kirpilän juhlavuoteen sekä queer-opastuksille!

Lisätietoja amanuenssi Pia Hyttinen ja museonjohtaja Johanna Ruohonen, sähköposti: etunimi.sukunimi@skr.fi.
 

www.taidekotikirpila.fi