Takaisin artikkelilistaukseen
Palkinnot
Suomen Kulttuurirahaston E. J. Vehmaksen arvostelijapalkinto Camilla Granbackalle
25.10.2019
Fil. maisteri Camilla Granbacka vastaanotti 20 000 euron suuruisen palkinnon Helsingin Kirjamessuilla 25.10.2019. E. J. Vehmaksen palkinto myönnetään ansioituneelle taidearvostelijalle vähintään joka kolmas vuosi.
Fil. maisteri Camilla Granbacka sai 20 000 euron E. J. Vehmaksen palkinnon vuonna 2019. Kuva: Riitta Supperi
Camilla Granbackan erityisalueet taidekriitikkona ovat olleet modernismi ja nykytaide. Kuva: Riitta Supperi

Camilla Granbacka (s. 1972) on kirjoittanut laajasti taiteesta sekä taidekriitikkona että taiteen tutkijana erityisalueinaan modernismi ja nykytaide. Hänen tekstinsä ovat tavoittaneet kotimaiset lukijat esimerkiksi Hufvudstadsbladetissa ja lisäksi useissa näyttelyjulkaisuissa (esim. Carolus Enckell 2016). Sen lisäksi Granbackan näkemykset taiteesta ovat ylittäneet rajat sähköisissä julkaisualustoissa kuten konsten.net, Akvarellen (tidskrift.nu) sekä Dagens Nyheterissä, joissa hän on laajasti esitellyt suomalaista taidetta pohjoismaiselle lukijakunnalle.

Camilla Granbackan taiteen tuntemus on ulottunut myös tutkimukseen. Hän on julkaissut Sigrid Schaumania käsittelevän kirjan sekä ruotsiksi että suomeksi: Sigrid Schauman Med palett och penna (SFV 2018) ja Taide ja tunteet, Sigrid Schaumanin elämä (Parvs 2019). Kirja käsittelee Schaumania taiteilijana, mutta tuo esille myös hänen merkittävän uransa taidekriitikkona. Suomalainen taidekritiikki muodostuu yksittäisistä kirjoittajista, josta yhdessä muodostuu historiallinen ketju eri aikakauden kriitikoita. Niin Schauman kuin Granbacka kuuluvat tähän samaan jatkumoon.

Suomen Kulttuurirahaston E. J. Vehmaksen rahasto on perustettu kunnioittamaan professori E. J. Vehmaksen (1902–1980) elämäntyötä taidearvostelijana. E. J. Vehmaksen palkinto jaetaan ansioituneelle taidearvostelijalle, erityisesti kuvataidearvostelijalle, hakemuksetta vähintään joka kolmas vuosi. Palkintoa on jaettu vuodesta 1965. Sen ovat 2000-luvulla saaneet Pekka Helin, Marja-Terttu Kivirinta, Hannu Castrén, Jonni Roos, Otso Kantokorpi, Juha-Heikki Tihinen, Lars Saari, Leena Kuumola, Harri Kalha ja Sini Mononen.

Palkinto jaettiin Helsingin Kirjamessuilla Töölö-lavalla pe 25.10. klo 18