Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Karjalan rahasto
Saimaa CarbonAct! rohkaisee ilmastotekoihin taiteen ja tieteen keinoin
25.4.2022
Saimaa CarbonAct! haastaa pohtimaan miten hiili taiteessa ja tieteessä voisi edistää ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista.
Saimaa CarbonAct! haastaa pohtimaan miten hiili taiteessa ja tieteessä voisi edistää ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista. Kuva: Kari-Matti Vuori
60-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto on käynnistänyt nuorille suunnatun ilmastonmuutoksen sopeutumis- ja ratkaisukeinoihin kannustavan Saimaa CarbonAct!-hankkeen. Hankkeen toteuttaa Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry, ja sen yhteistyökumppaneina ovat Järvimaailma SAIMAARIUM, Lappeenrannan Kimpisen lukio, Imatran kaupungin Eräpöhinää-hanke sekä maakunnan taiteilijat ja tutkijat.

Vaikka hanke on suunnattu erityisesti nuorille, siihen voi osallistua myös laaja yleisö.

Sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus, mutta viimeaikaisten tutkimusten mukaan nuoret itse eivät näe sitä aina kovin positiivisena. Ilmastonmuutos, luontokato sekä muu näköalaton uutistulva masentavat ja ahdistavat. Tulevaisuuteen voi kuitenkin vaikuttaa omilla tietoon perustuvilla valinnoillaan. Juuri tähän ratkaisukeskeiseen ajattelu- ja toimintatapaan Rahasto kannustaa hankkeessaan maakunnan nuoria tarttumaan, kertoo Etelä-Karjalan rahaston asiamies Päivikki Eskelinen-Rönkä.

Tutkijat korostavat, että kestävä elämä planeetallamme edellyttää valtavaa systeemistä muutosta tavoissamme käyttää luontoa ja luonnonvaroja.

Matkalla muutokseen tarvitaan luovuutta ja uudenlaista luonnonlukutaitoa. Saimaa CarbonAct! haastaa pohtimaan miten hiili taiteessa ja tieteessä voisi edistää ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista. Tutkimme luonnon monimuotoisuutta sormet konkreettisesti hiilessä, kaikin aistein havainnoiden, kertoo tutkimusprofessori Kari-Matti Vuori.

Hankkeessa järjestettävissä työpajoissa etsitään hiilivarastoja Saimaan rannoilta ja työstetään niistä teoksia, joissa yhdistyvät taiteen ja tieteen menetelmät. Tutkijat ja maakunnan taiteilijat työskentelevät yhdessä Kimpisen lukion opiskelijoiden kanssa tutkien ja työstäen luonnosta vapaasti kerättävissä olevasta hiilipitoisesta materiaalista hiilitiede- ja taideteoksia näytteille asetettavaksi. Suunnitteilla on kaksi työpajaa ja niihin liittyvää näyttelyä.

Ensimmäinen, Puu puhdistaa -tiedetyöpajanäyttely, on lukiolaisten, tutkijoiden ja taiteilijoiden yhteistyönä tuottama tiedekasvatuksen demonstraatio, jossa kerrotaan, miten tutkimus uppopuiden ekologiasta ratkaisee vesiensuojelun ongelmia ja rohkaisee ilmasto- ja luontotekoihin.

Toinen on CarbonAct-taidetyöpajanäyttely ja siinä on taiteilijoiden, lukiolaisten ja tutkijoiden yhteisen ideoinnin tuloksena syntyneitä taideteoksia, jotka voivat olla erilaisia luonnon hiilimateriaaleista koottuja teoksia, installaatioita tai tilataideteoksia. Soveltuvin osin puusta työstettyjä taideteoksia pyydetään suunniteltavaksi niin, että ne voitaisiin upottaa myöhemmin ympäristötaiteeksi veden alle.

Työpajojen lisäksi Saimaa CarbonAct!-työpajalaiset toteuttavat syksyllä 2022 ilmastotempauksen Lappeenrannan Rantaraitilla. Tempauksessa Rantaraitin hiiliaarteiden elonkirjoa, ilman ja vesien puhtautta sekä ihmisen terveyttä vaalivat biologiset ihmeet tuodaan kaikkien nähtäväksi ja oivallettavaksi. Tempauksen toteutusaika ilmoitetaan myöhemmin – Stay tuned!

Lisätietoja

Päivikki Eskelinen-Rönkä, paivikki.eskelinen-ronka@skr.fi, 050 385 7603

Kari-Matti Vuori, kari-matti.vuori@saimaarium.fi, 044 971 9962