Residenssiapurahoja 18 taiteilijalle
Kulttuurirahaston kymmeneen residenssikohteeseen saapui elokuussa ennätykselliset 476 hakemusta. Eniten hakemuksia tuli uusimpaan kohteeseen Lofooteilla.
Kulttuurirahaston residenssiohjelmalla halutaan varmistaa, että taiteilijoilla on mahdollisuuksia kansainväliseen liikkuvuuteen ja verkostojen rakentamiseen. Apurahoja myönnetään työskentelyyn kymmenessä ulkomaisessa residenssissä, jotka sijaitsevat kahdeksassa eri maassa.
Elokuun haussa residensseihin tuli ennätykselliset 476 hakemusta. Hakemusten suuri määrä johtui osittain apurahojen hakuprosessin uudistuksesta. Aiemmin yhdellä hakemuksella saattoi hakea useampaan kohteeseen, mutta nyt vain yhteen. Hakijat saivat jättää enintään kaksi hakemusta, ja moni hakikin kahteen eri kohteeseen.
Lofootit suosituin kohde
Vuoden 2024 Elokuun haussa uutena kohteena oli Maaretta Jaukkuri Foundationin residenssitalo Lofoottien saaristossa Norjanmeren pohjoisrannikolla. Kohde oli myös haun suosituin, siihen osoitettiin yli sata hakemusta. Lofooteille myönnettiin kolme kuukauden mittaista työskentelyjaksoa.
Syyskuuksi 2025 Norjanmeren rannalle lähtee valokuvaaja, opettaja Timo Kelaranta. Kelarannan työt ovat vuosikymmenten saatossa irtautuneet perinteisestä valokuvauksesta lähemmäs grafiikkaa.
”Kuvat, joita nykyisin teen, ovat oikeastaan perinteisiä asetelmia. Työhön käydessäni tarvitsen paperia ja sakset sekä kameran ja tietokoneen. Odotan vuoden 2025 syyskuulle sijoittuvaa Lofooteille lähtöä malttamattomana jo nyt, sillä mielikuvissani palaan siellä puhdasveriseksi valokuvaajaksi, ellen kukka-asetelmien kuvaajaksi. Lofooteilla on varmaan valoa ja väljyyttä ja tuulta, tilaa tuoreille ajatuksille”, Kelaranta kertoo.
Kelarannan suunnitelmana on tuottaa matkaltaan valokuvasarja Lofoottien maisemista. Matkalle lähtee myös Kelarannan puoliso, kirjailija Auli Leskinen. He aikovat myöhemmin jakaa kokemuksiaan Lofooteilta taideopiskelijoille sekä peruskoululaisille.
Timo Kelarannan teos Numeritos-sarjasta (2024).
Arjesta irti Argentiinassa
Aivan toiselle puolelle maailmaa, Buenos Airesiin, suuntaa puolestaan saamallaan apurahalla kirjailija Anja Portin. Buenos Airesin residenssiohjelmaa isännöi Filba-säätiö, kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on edistää kirjojen ja kirjallisuuden leviämistä erilaisten yleisöjen parissa Etelä-Amerikassa.
”Residenssiä hoitavan paikallisen järjestön avulla on mahdollisuus tutustua kirjallisuuden parissa työskenteleviin ihmisiin ja osallistua Buenos Airesin kirjallisuuselämään. Tämä tekee residenssiajasta ehdottomasti kiinnostavampaa verrattuna siihen, että työskentelisin vieraassa kaupungissa täysin omissa oloissani”, Portin sanoo.
Portin työstää residenssissä uutta romaaniaan. Hän aikoo osallistua myös lastenkirjafestivaaliin, jossa saattaa tavata espanjaksi käännetyn kirjansa, Radio Popovin, lukijoita.
”Muutaman kuukauden irtautuminen omasta arjesta antaa tilaisuuden altistaa mieli uudenlaisille näkökulmille ja keskittyä täysin omaan työskentelyyn. Vieras kaupunki, kieli ja kulttuuri voivat herkistää havainnoimaan ympäristöä tarkemmin – tai ainakin eri tavoin – kuin omat kotikulmani Helsingissä.”
Verkostoitumista Kööpenhaminassa
Kuvataiteilija Eeva-Riitta Eerola lähtee Kööpenhaminan Fabrikkeniin työstämään uutta maalaussarjaansa, keräämään materiaalia ja verkostoitumaan. Kaupunki on hänelle hieman tuttu entuudestaan, ja hänen töitään on ollut esillä kaupungin gallerioissa.
Residenssijaksoltaan Eerola odottaa etenkin verkostoitumista paikallisten taiteen alan toimijoiden kanssa.
”Minua kiinnosti hakea Fabrikkenin kaltaiseen residenssiohjelmaan, joka aktiivisesti pyrkii mahdollistamaan taiteilijoiden verkostoitumista paikallisen taidekentän kanssa. Tulevalta residenssijaksolta odotankin erityisesti sen tarjoamaa mahdollisuutta tutustua kaupunkiin perusteellisemmin ja luoda niin uusia kuin syventää vanhoja kontakteja”, hän kertoo.
Fabrikken tarjoaa paitsi työtiloja myös ammattilaisvertaistukea. Residenssitaiteilija yhdistetään henkilökohtaisesti valitun paikallisen vertaisen tai mentorin sekä kuraattorin kanssa vahvojen yhteistyöverkostojen synnyttämisen helpottamiseksi.
Vuonna 2024 residenssiapurahan saaneet taiteilijat:
- Kuvataiteen maisteri Kristoffer Ala-Ketola, SÍM, Reykjavik
- Kuvataiteen maisteri Eeva-Riitta Eerola, Fabrikken, Kööpenhamina
- Taiteen maisteri Julia Fidder, Arts Initiative Tokyo (AIT)
- Taiteilija Juha Helminen, Tokyo Arts and Space
- Taiteen maisteri Emilia Jansson ja työryhmä, Gildi SAAL, Tallinna
- Tanssitaiteen maisteri Johanna Karlberg ja Swedish Asshole, Kanuti Gildi SAAL, Tallinna
- Professori Timo Kelaranta, MJF, Lofootit
- Kuvataiteen maisteri Reija Meriläinen, SÍM, Reykjavik
- Kuvataiteen maisteri Priss Niinikoski, MORPHO, Antwerpen
- Kirjailija Aki Ollikainen, Filba, Buenos Aires
- Arkkitehti Joonas Parviainen ja Tuhmat, NART, Narva
- Kirjailija Anja Portin, Filba, Buenos Aires
- M.A. Sallamari Rantala-Bernatone, Triangle, New York
- Kuvataiteen maisteri Harriina Räinä, Triangle New York
- Filosofian tohtori Marja Sakari, MJF, Lofootit
- Taiteen maisteri Eliisa Suvanto ja taiteen tohtori Anna Jensen, NART, Narva
- Kuvataiteilija Antti Turkko, Fabrikken, Kööpenhamina
- Kuvataiteen maisteri Timo Viialainen, MJF, Lofootit