Takaisin artikkelilistaukseen
Pohjois-Savon rahasto
Pohjois-Savoon reilu miljoona euroa apurahoja
20.5.2021
Luontovalokuvaaja Katja Ronkainen sai Pohjois-Savon rahaston apurahan Suden vuosi -tietokirjan kirjoittamiseen. Kuva: Boris Belchev
Luontovalokuvaaja Katja Ronkainen sai Pohjois-Savon rahaston apurahan Suden vuosi -tietokirjan kirjoittamiseen. Kuva: Boris Belchev
Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston apurahojen jakosumma vuonna 2021 on 1 045 000 euroa. Apurahansaajia on yhteensä 80. Kärkihankeapurahoilla tuetaan tänä vuonna maakunnan taidetta ja kulttuuria.

Kärkihankkeet tukevat maakunnallista taide- ja kulttuurielämää

Halosten Museosäätiö sr sai Pohjois-Savon rahaston apurahan vuonna 2021. Kuvassa museonjohtaja Riitta Marin ja museoamanuenssi Hannu Heikkilä.
Kuvassa Taimuseo Eemilin museonjohtaja Riitta Marin ja museoamanuenssi Hannu Heikkilä.

Pohjois-Savon rahasto myöntää tänä vuonna kaksi 20 000 euron Kärkihanke-apurahaa. Halosten Museosäätiö saa apurahan Eemil ja Pekka Halosen Taiteilijan tie -näyttelyn järjestämiseen Lapinlahdella. Taidemuseon Eemilin kesänäyttelyssä kuvanveistäjä Eemil Halonen (1875–1950) saa vieraakseen serkkunsa taidemaalari Pekka Halosen (1865–1933). Näyttely on samalla osa Halosten Museosäätiön 50-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma, joka toteutetaan yhteistyössä Halosenniemen museon ja Pekka Halosen seuran kanssa.

ANTI – Contemporary Art Festival viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuotta.  Apuraha on myönnetty juhlavuoden näyttelykokonaisuuden toteuttamiseen sekä valokuva- ja videoarkiston perustamiseen. Tapahtumalla on laajat valokuva- ja videoarkistot festivaalin historiasta, jotka toimivat samalla katsauksena pohjoissavolaiseen, suomalaiseen ja ulkomaiseen live art -taiteeseen ja julkiseen taiteeseen sekä niiden kehitykseen.

Maakuntarahaston toinen erityisapuraha on Taidetta hoitolaitoksiin -apuraha. Tukimuodon tavoitteena on edistää kulttuuristen oikeuksien yhdenvertaista toteutumista ja parantaa erityistä tukea tai hoitoa tarvitsevien ihmisten elämänlaatua taiteen keinoin. Tänä vuonna apurahoja myönnettiin kolmelle hankkeelle. Luovan toiminnan ohjaaja Milla Bouquerel toteuttaa ikäihmisille luontolähtöistä ja luovaa toimintaa hoitolaitoksissa ja kotihoidossa Kuopiossa. Muusikko Ilkka Esselström järjestää musiikkitoimintaa Kuopion alueen palvelu- ja hoivakodeissa ja lavastaja Anna Raatikainen Tässäteatteri -työpajoja muistisairaiden vanhusten hoivayksikössä Pielavedellä

Pohjois-Savon rahastoon tuli tänä vuonna yhteensä 521 hakemusta. Kokovuotisia apurahoja myönnetään yhteensä 13 ja puolivuotisia 21. Apurahoista 46, yhteensä 646 000 euroa, jaetaan tieteisiin. Taiteisiin myönnetään 34 apurahaa, yhteensä 399 000 euroa.  

- Apurahoja myönnettiin laajalla skaalalla tutkimuksiin sekä leimallisesti monipuoliseen pohjoissavolaiseen kulttuuritoimintaan soitinhankinnoista tapahtumien järjestämiseen ja taiteelliseen työskentelyyn. Tänä vuonna työskentelyapurahojen mediaania saatiin nostettua puolivuotisen apurahan tasolle, mikä mahdollistaa apurahansaajan täyden keskittymisen omaan työskentelyyn, iloitsee asiamies Antti Niskanen

Matkalla Suomessa - maakuntarahastojen yhteinen vuosijuhla

Maakuntarahastot järjestävät tänä vuonna yhteisen virtuaalisen vuosijuhlan. Matkalla Suomessa -vuosijuhlan ensilähetys on keskiviikkona 26.5. klo 18. Mukana on apurahansaajia eri vuosilta ja jokaisesta maakunnasta. Parituntisen verkkolähetyksen aikana toimittaja Kimmo Ohtonen, apurahansaajat ja muut kiinnostavat vieraat puhuvat maakuntien perinnöstä globaalissa maailmassa sekä luovuuden salaisuudesta ja voimasta.

Lisätietoja vuosijuhlasta sekä ohjelmasisältö: skr.fi/matkallasuomessa