Takaisin artikkelilistaukseen
Pohjois-Pohjanmaan rahasto
Pohjois-Pohjanmaan rahasto jakoi historiansa suurimman apurahapotin
24.5.2017

Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahasto jakoi 631 000 euroa alueen taiteen ja tieteen tukemiseen. 15 000 euron tunnustuspalkinto myönnettiin tieteen ja taiteen moniosaajalle, Risto Laitiselle.

Pohjois-Pohjanmaan rahasto jakoi 26.5.2017 Oulun yliopistossa järjestetyssä vuosijuhlassaan apurahoina, palkintona ja taidelahjoituksena historialliset 631 000 euroa. Apurahoja jaettiin yhteensä 55 ja professori Risto Laitiselle myönnettiin 15 000 euron suuruinen tunnustuspalkinto ansioistaan sekä tuotteliaana tieteilijänä että taiteilijana. Lisäksi julkistettiin taidelahjoitus Oulun kaupungille.

Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahaston vuosijuhlaa vietettiin Oulun yliopiston Saalastinsalissa. Juhlapuheen Onko yrityksillä yhteiskuntavastuuta? piti kauppaneuvos, toimitusjohtaja Timo Levo, joka toimii Pohjois-Pohjanmaan rahaston hoitokunnan varapuheenjohtajana. Juhlan musiikillisesta annista vastasi Yliopiston kamariorkesteri.

Apurahojen painopiste oli tieteessä

Pohjois-Pohjanmaan rahasto vastaanotti 676 hakemusta, ja apurahoja myönnettiin 55:lle hakijalle. Tänä vuonna sekä haettujen että myönnettyjen apurahojen painopiste oli tieteessä. Tieteen osuus hakemuksista oli 52 % ja taiteen 48 %. Haettujen apurahojen yhteisarvo oli 10,7 miljoonaa euroa.

Apurahoja myönnettiin eri tieteen ja taiteen aloille kunkin alan hakupaineen pohjalta. Myös monialaisia ja tiedettä ja taidetta yhdistäviä hankkeita tuettiin tänä vuonna.

Taiteen maisteri Ulla Autio ja taiteen kandidaatti Armi Jokitalo suunnittelevat yhteensä kuuden kuukauden työskentelyapurahan (12 000 euroa) turvin Oulun yliopistolliseen sairaalaan lapsipotilaiden verinäytteenottotilan, jossa luonto on läsnä moniaistisesti. Suunnittelutyö liittyy suunnitteilla olevaan tutkimukseen siitä, kuinka luontoelementeillä on mahdollisuus lieventää lapsipotilaan kipukokemusta ja helpottaa hankalaa olotilaa.

Kasvatustieteen maisteri, lehtori ja laulunopettaja Mari Leppävuorelle myönnettiin 10 kuukauden mittainen apuraha (20 000 euroa) Eeva, Esko ja Timo Laapaksen rahastosta ihmisäänen fysiologisia ja akustisia piirteitä käsittelevään väitöskirjatyöhön. Kyseessä on ensimmäinen väitöskirjatyö, jossa tutkitaan CVT-metodin moodien fysiologisia ja akustisia ominaisuuksia. Tutkimuksessa hyödynnetään muun muassa magneettikuvantamista ja foniatrisia tutkimusmenetelmiä. Tavoitteena on myös vastata ammattialojen välisen kommunikaation parantamiseen ja yhteistyöhön sekä saattaa tulokset pedagogiseen käyttöön.

Professori Netta Iivarille työryhmineen myönnettiin 40 000 euroa kärkihankeapurahana. Työryhmä tutkii ja rakentaa yhteistyössä koulujen kanssa toimintamallia lasten valtaistamiseksi tietotekniikan kehittäjiksi ja muokkaajiksi. Tarkoituksena on tuoda ”making”-filosofia ja työskentelymalli osaksi koulujen normaalia opetusta ja lasten elämää laajemminkin.

Palkinto molekyyleistä musiikkiin yltävän kokonaisvaltaisen sivistyksen rakentajalle

Pohjois-Pohjanmaan rahaston tunnustuspalkinnon sai professori Risto Laitinen. Laitinen (s. 1952) on ansioitunut sekä tieteen että taiteen saroilla. Hän on tekniikan tohtori, epäorgaanisen ja analyyttisen kemian professori ja monivuotinen kemian laitoksen johtaja Oulun yliopistossa. Laitinen on tuottelias tutkija, mistä kertovat noin 300 kansainvälistä julkaisua referoiduissa sarjoissa sekä yli 30 ohjattua väitöskirjaa. Laitinen on myös pidetty opettaja, ja hän on kirjoittanut muun muassa oppikirjan Yleinen ja epäorgaaninen kemia.

Ura kemian alalla on palkitsemisen arvoinen jo itsessään, mutta Risto Laitinen on oiva esimerkki siitä, että tutkijat ovat usein avarakatseisia moniosaajia. Hänellä on osaamista ja mielenkiintoa myös musiikin maailmassa. Laitinen on esimerkiksi toiminut Tuiran kamarikuoron johtajana vuodesta 1998. Hänet tunnetaan myös kuoromusiikkiin erikoistuneena säveltäjänä. Energiaa on riittänyt myös yhteiskunnallisen vastuun kantamiseen. Hän on ollut Professoriliiton aktiivinen kehittäjä monien vuosien ajan ja toiminut muun muassa liiton puheenjohtajana.

Suurikokoinen taidelahjoitus Oulun kaupungille

Vuosijuhlassa julkistettiin Pohjois-Pohjanmaan rahaston 15 000 euron lahjoitus Oulun kaupungille. Lahjoitus käytetään oululaisen taidemaalari Raimo Törhösen Toppilan lähiöön maalaamaan suureen seinämaalaukseen. ”Törhönen on haluttu muotokuvamaalari ja taitava eläinten kuvaaja. Prosenttiteoksena toteutettu seinämaalaus Ajokoiravärioppi on ehtinyt ihastuttaa jo muutaman vuoden Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa. Toppilassa Törhönen jatkaa koirateemaa entistä suuremmassa koossa teoksella, joka tulee varmasti yllättämään ohikulkijat ja antamaan pitkäksi aikaa iloa lähiön asukkaille", kertoo Janne Kauppinen Oulun Taidemuseosta.Lisätiedot:

Pohjois-Pohjanmaan rahaston asiamies Jari Sivonen, etunimi.sukunimi@skr.fi
 

Pohjois-Pohjanmaan rahaston nettisivut

Myönnetyt apurahat

 

Pohjois-Pohjanmaan rahaston apurahansaajat 2017 yhteiskuvassa.