Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
PoDoCo-ohjelman syksyn 2017 apurahat myönnetty
13.12.2017

Tohtoreita ja yrityksiä yhdistävä Post Docs in Companies -ohjelma on siivittänyt jo 64 tohtoria elinkeinoelämän palvelukseen. Ohjelman myötä ensimmäiset tohtorit ovat työllistyneet yrityksiin pysyvästi. Samalla pienet ja suuret suomalaisyritykset ovat saaneet tuoretta tutkimusosaamista vauhdittamaan innovaatioitaan. Syksyn apurahahakukierroksella rahoitettiin 15 uutta tohtorien ja yritysten yhteistyöprojektia.  

Uusia ratkaisuja rakennusdatan hallintaan ja kudosten 3D-tulostamiseen

PoDoCo-ohjelman syksyn 2017 hakukierrokselle osallistui lähes 500 nuorta tai pian valmistuvaa tohtoria ja 40 yritystä. Tohtoreiden ja yritysten yhteistyöprojekteja syntyi yhteensä 28, joista rahoitettiin 15. Syksyn apurahahakukierroksella rahoitetuissa PoDoCo-projekteissa tohtorit tutkivat muun muassa optisten komponenttien uusia ohutkalvopinnoitteita, 3D-biotulostuksen mahdollisuuksia kudosten valmistukseen ja rakennusteollisuuden datan käyttöä uusien elinkaaripalveluiden tarjoamiseksi.

Tohtori Kati Stranius tutkii yhdessä leppävirtalaisen Oplatekin kanssa optisten komponenttien ohutkalvopinnoitteita tavoitteena avata yritykselle uusia asiakassegmenttejä lasersovellusten alueelta.

”Tämä yhteistyö tarjoaa minulle mahdollisuuden palata takaisin Suomeen ja työllistyä kotiseudulleni Pohjois-Savoon, jossa voisin hyödyntää tohtorintutkinnon ja ulkomailla vietetyn tutkimusjakson kautta hankkimaani osaamista alueen elinkeinoelämän hyväksi”, Stranius kuvaa projektin merkitystä itselleen.

”Vahvan osaamisen lisäksi sujuvan yhteistyön Oplatekin kanssa takaa myös Savon murteeni”, Stranius lisää nauraen.

PoDoCo-ohjelma tarjoaa myös nuorille yrityksille oivia mahdollisuuksia hyödyntää uusinta akateemista tutkimusta. Esimerkiksi 3D-tulostusteknologioihin erikoistunut 3DTech Oy tutkii yhdessä Sanna Turusen kanssa 3D-biotulostuksen mahdollisuuksia kudosten valmistamiseen.

”Lääketieteen alalla on jatkuva pula elinluovuttajista, minkä vuoksi biotulostamisesta etsitään ratkaisua tähän ongelmaan”, taustoittaa 3DTech Oy:n perustaja ja omistaja Tomi Kalpio.

”Vaikka biotulostus on edennyt suurin harppauksin, tarvitaan vielä ratkaisuja muun muassa prosessin tarkkuuden, solujen elinkelpoisuuden sekä erilaisia materiaaliyhdistelmiä sisältävien rakenteiden tulostamisen parantamiseksi ennen kuin kokonaisen elimen tulostaminen mahdollistuu. Tällä projektilla on tarkoitus taklata näitä haasteita”, Turunen täydentää projektin tavoitteita.

Eräs tohtorin palkkaavista yrityksistä on Granlund Oy, joka kehittää yhdessä Pal Sudip Kumarin kanssa rakennusdatan käyttöä rakennuksen elinkaaren aikana sen energiatarpeiden ja käyttökustannusten pienentämiseksi.

”Kehitettävän BDaaS-konseptin (Building Data as a Service) avulla pystytään käsittelemään valtavia määriä heterogeenistä rakennusdataa, sekä tuottamaan niiden pohjalta järjestelmällisiä ja yksilöityjä dataratkaisuja. Näin voidaan edistää parempien käyttö- ja kunnossapitomenetelmien kehitystä sekä parantaa rakennusten energia- ja kustannustehokkuutta sekä loppukäyttäjien hyvinvointia”, kertoo innovaatio- ja kehitysjohtaja Tuomas Laine Granlundilta.

Ensimmäiset PoDoCo-tohtorit työllistyneet yrityksiin

Ensimmäiset tohtorien ja yritysten yhteiset PoDoCo-projektit käynnistyivät syksyllä 2015 ja ovat päättyneet kuluvan vuoden aikana. Ohjelman kautta useat tohtorit ovat työllistyneet pysyvästi yritysten palvelukseen.

Sekä tohtoreiden että yritysten kokemukset yhteistyöprojekteista ovat hyvät. Tästä esimerkkinä on KONEen ja Juho Kokkalan yhteistyöprojekti.

”KONEella on erinomaisia kokemuksia PoDoCo-ohjelmasta. Panostamme asiakaskokemukseen, joten haluamme ymmärtää yhä paremmin, miten rakennuksissa ja niiden välillä liikutaan. Juho Kokkalan projekti hissien henkilöliikenteen ennustamiseksi ja siten matkustajien palveluaikojen minimoiseksi sopi tähän erinomaisesti. PoDoCo-projektin päätteeksi saatoimmekin palkata tekniikan tohtorin jatkamaan tutkimustyötään people flow -suunnittelutiimissämme”, kertoo Samu Salmelin, KONEen Services and Solutions R&D -yksikön johtaja.

”PoDoCo-projekti vaikutti käänteentekevästi urani suuntaan”, täydentää matemaattisen mallintamisen parissa KONEella jatkava Kokkala.

Seuraava apurahahakukierros keväällä 2018

PoDoCo-ohjelman seuraava apurahahakukierros järjestetään 1.3.–15.4.2018. Ohjelmaan voi osallistua toimialariippumattomasti mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö.

PoDoCo -ohjelmaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Svenska kulturfonden, Tekniikan edistämissäätiö, KAUTE-säätiö, Liikesivistysrahasto, Maj ja Tor Nesslingin säätiö ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö sijoittaen ohjelmaan vuosittain yhteensä lähes miljoona euroa. Tämä mahdollistaa arviolta 35 kokovuosiapurahan myöntämisen vuosittain.

 

PoDoCo-ohjelman syksyn 2017 apurahat myönnettiin seuraaville henkilöille:

Nimi

Yhteistyöyritys

Ala

Apuraha (€)

Säätiö

Akram Saad Ullah

CubiCasa

Tietojenkäsittely ja informaatiotieteet

14 000

Liikesivistysrahasto

Bhattacharjee Arnab

Herantis Pharma Oyj

Kliininen lääketiede

28 000

Jenny ja Antti Wihurin rahasto

Bruzzo Escalante John

Flowrox Oy

Koneenrakennus

28 000

Jenny ja Antti Wihurin rahasto

Ghasemi Mehdi

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ry

Kieli- ja kirjallisuustieteet

28 000

Suomen Kulttuurirahasto

Ketonen-Oksi Sanna

Talent Vectia Oy

Tulevaisuudentutkimus

28 000

Suomen Kulttuurirahasto

Klemetti Rudolf

Myontec Oy

Terveystieteet

28 000

Liikesivistysrahasto

Kurkela Jari

Firstbeat Technologies Oy

Terveystieteet

28 000

Suomen Kulttuurirahasto

Mardoukhi Ahmad

Robit Plc

Materiaalitekniikka

28 000

Jenny ja Antti Wihurin rahasto

Najafi Jabdaraghi  Robab

Summa Semiconductor Oy

Nanoteknologia

28 000

Tekniikan edistämissäätiö

Nguyen Trung Hieu

Elisa Oyj

Tietojenkäsittely ja informaatiotieteet

28 000

Tekniikan edistämissäätiö

Pal Sudip Kumar

Granlund Oy

Koneenrakennus

28 000

Jenny ja Antti Wihurin rahasto

Rimpiläinen Tommi

RoadCloud

Elektroniikan tutkimusala

28 000

Suomen Kulttuurirahasto

Stranius Kati

Oplatek Group Oyj

Materiaalitekniikka

28 000

KAUTE säätiö

Turunen Sanna

3DTech Oy

Materiaalitekniikka

28 000

Suomen Kulttuurirahasto

Vrzakova Hana

Stereoscape

Tietojenkäsittely ja informaatiotieteet

21 000

Tekniikan edistämissäätiö

 

Lisätiedot:

PoDoCo-ohjelman päällikkö, Essi Huttu, DIMECC Oy, etunimi.sukunimi@dimecc.com

PoDoCo-ohjelman johtoryhmän puheenjohtaja, Yrjö Neuvo, Aalto-yliopisto, etunimi.sukunimi@aalto.fi