Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan rahasto
Pirkanmaan rahasto palkitsi kuorokapellimestari Heikki Liimolan ja jakoi apurahoja 93:lle
10.5.2019
Pirkanmaan rahaston apurahansaajat vuodelta 2019. Kuva: Harri Hinkka
Pirkanmaan rahaston apurahansaajat vuodelta 2019. Kuva: Harri Hinkka
Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto jakoi 10.5.2019 vuosijuhlassaan Tampere-talossa palkinnon ja 93 apurahaa, yhteensä 1 289 000 euroa.

Pirkanmaan rahaston palkinto myönnettiin "kuorosoinnin kauneudesta, vahvoista elämyksistä" kuorokapellimestari Heikki Liimolalle. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Pirkanmaan rahaston hoitokunta palkitsi Heikki Liimolan hänen ansioistaan yhtenä Pirkanmaan ja koko Suomen merkittävimpänä kuoromusiikin kannattelijana. Liimola tunnetaan työskentelytavoiltaan tarkkana ja taiteellisesti tinkimättömänä johtajana. Hänessä on ominaisuuksia, joiden avulla hän rohkaisee laulajista esiin heidän parhaan osaamisensa.

Liimolan työn jälki kuuluu useissa kuoroissa. Hänen kuoronjohtajan uransa alkoi 1977 Harjun Nuorten Kuorosta (nykyisin Harjun Kamarikuoro), jonka johtaja hän edelleen on. Hänen valmentamansa Tampereen Oopperan kuoro vakuuttaa kriitikot ja hurmaa katsojat esitys toisensa jälkeen. Korkeasta taiteellisesta tasostaan tunnetaan myös Klemetti-Opiston Kamarikuoro ja Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön kuoro.

Liimola toimii Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön kuoronjohdon lehtorina sekä lukuisissa työryhmissä, joissa hänen vahva pedagoginen osaamisensa palvelee kuoromusiikin kehittämistä.

Apurahat

10-vuotias Samuel Ahonen sai Pirkanmaan rahaston apurahan vuonna 2019. Kuva: Harri Hinkka
10-vuotias Samuel Ahonen oli Pirkanmaan rahaston nuorin apurahansaaja vuonna 2019. Kuva: Harri Hinkka

Suurin yksittäinen apuraha, 100 000 euroa, myönnettiin tekniikan tohtori Marika Kokon ja työryhmän monitieteiselle hankkeelle, jossa tutkitaan mikromuovien pääsyä yhdyskuntavedestä maaperään.

Tänä vuonna myönnettiin kaksi 30 000 euron Kärkihankeapurahaa. Suomen UNM ry sai apurahan Ung Nordisk Musik -nykymusiikkifestivaalin järjestämiseen Tampereella ja Teatteri Telakka ry vapaiden ja itsenäisten ryhmien ja taiteilijoiden kansainvälisen ESTival-teatterifestivaalin järjestämiseen Tampereella.

Kaikki Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastot jakoivat nyt ensimmäistä kertaa Taidetta hoitolaitoksiin -apurahoja. Pirkanmaan rahaston tuella taidetta viedään neljälle erilaiselle ryhmälle: ikäihmisille, lastenkodissa asuville lapsille, turvapaikanhakijoille ja syöpä- ja veritauteja sairastaville lapsille.

Nimikkorahastoista merkittävä osa ohjaa apurahoja lääketieteeseen. Muilla tieteen apurahoilla tuetaan tänä vuonna esimerkiksi Interrail-matkailua ja selkokielen saavutettavuutta käsittelevää tutkimusta.

Taiteelliseen työskentelyyn myönnettiin kuusi kokovuotista apurahaa. Ne saivat kuvataiteilija Liisa Hietanen, kirjailija Heikki Kovalainen, kuvataiteilija J-P Köykkä, teatteriohjaaja Mohammed Mustafa, näyttelijä-tutkija Riikka Papunen ja näyttelijä Karoliina Raitolehto. Paitsi taiteelliseen työskentelyyn apurahoja myönnettiin myös esimerkiksi musiikki- ja tanssiopintoihin, instrumenttien hankintaan, taiteilijoiden elämäkertojen sekä erilaisten tapahtumien ja festivaalien järjestämiseen.  

Syöpälasten hyvinvoinnin edistämiseen ja syöpätutkimukseen osoitettuja Eeva ja Jouko Järvisen nimikkoapurahoja jaettiin tänä vuonna yhteensä 60 000 euroa. 

Toini ja Erkki Koskisen rahastosta jaettiin nyt ensimmäiset apurahat. Rahasto perustuu teollisuusvirkailija Toini Koskisen (1921–2005) ja teollisuusvirkailija Erkki Johannes Koskisen (1928– 2014) testamenttilahjoitukseen. Rahasto tukee pirkanmaalaista lääketieteen tutkimusta, ja siitä jaettiin 34 000 euroa.

Apurahoista tilastojen valossa

Tieteen aloille myönnettiin 35 apurahaa (yhteensä 700 000 euroa), taiteen aloille 54 apurahaa (573 000 euroa) ja opintoihin 5 apurahaa (16 000 euroa). Pirkanmaan rahaston tämänvuotinen tuki takaa kokovuotisen toimeentulon 21:lle, vähintään puolivuotisen 11:lle ja kaksivuotisen 2 apurahansaajalle. 

Suurin osa hakijoista ja apurahansaajista on tamperelaisia, mutta kaikkiaan 15 pirkanmaalaiseen kuntaan myönnettiin ainakin yksi apuraha.

Pirkanmaan rahastoon saapui tänä vuonna 986 hakemusta, joiden yhteenlaskettu hakusumma oli 17 198 857 euroa. Viime vuonna hakemusmäärä oli 1 008 kappaletta ja hakusumma 20 708 056 euroa.

MOSAIIKKI Taidetta Talvipuutarhassa 20 vuotta -näyttely

Sanni Sepän teos Pirkanmaan rahaston MOSAIIKKI-näyttelyssä. Kuva: Antero Tenhunen
Yksityiskohta Sanni Sepän teoksesta Sanni ja Maija: koulumatka. Kuva: Antero Tenhunen

Vuosijuhlan yhteydessä Tampere-talon Talvipuutarhassa avattiin 21 taiteilijan yhteisnäyttely, kokonaisuus, joka näyttää miten rikas pirkanmaalainen kuvataiteen kenttä on. Taiteilijoista kukin on saanut Pirkanmaan rahaston apurahan vuosina 1997–2018. Näyttelyn on koonnut Veikko Halmetoja, joka myös avasi sen.

Näyttely on avoinna yleisölle 11.–26.5. Tampere-talon aukioloaikoina. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Vuosijuhlassa esiintyivät aiemmat apurahasaajat

Vuosijuhlan aloitti cembalotaiteilija Ilpo Laspas soittamalla Pirkanmaan rahaston vuodenvaihteessa hankkimaa arvocembaloa. Viimevuotisista apurahansaajista juhlassa esiintyivät nukketeatteritaiteilija Katja Kähkönen sekä sopraano Linda Urbanski, jota säesti pianisti Maila Böhm. Juhlapuheen vuosijuhlassa piti professori Frans Mäyrä otsikolla Pelillinen, leikillinen kulttuuri.