Pirkanmaan rahasto jakoi 82 apurahaa ja palkinnon
Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto jakoi 13.5.2016 vuosijuhlassaan Tampere-talossa palkinnon ja 82 apurahaa, yhteensä 1 127 000 euroa.
Pirkanmaan Kulttuurirahaston palkinto myönnettiin lavastaja Marjatta Kuivastolle tilojen taituruudesta, todentuntuisista illuusioista. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.
Tänä vuonna jaettiin kaksi 30 000 euron suuruista Kärkihanke-apurahaa. Toinen myönnettiin Pirkanmaan musiikkiopistolle maakunnallisen nuoriso-orkesterin toiminnan vakiinnuttamiseen ja koulutusyhteistyöhön. Pirkanmaan Nuoret Sinfonikot koostuu noin sadasta pirkanmaalaisten musiikkioppilaitosten opiskelijasta, jotka ovat iältään 12–20-vuotiaita. Toisen sai Tampereen Taiteilijaseura pirkanmaalaisen taiteen esittelyyn Helsingin Taidehallissa vuonna 2017. Edellisen kerran ammattikuvataiteilijoista koostuva Tampereen Taiteilijaseura on esittäytynyt pääkaupungissa vuonna 1948.
Tieteilijöille myönnettiin 38 apurahaa ja tehtiin yksi 8 000 euron varaus (yhteensä 663 500 euroa), taiteen aloille 37 apurahaa ja yksi palkinto (434 500 euroa) ja perusopiskelijoille 6 apurahaa (29 000 euroa). Annikki ja Erkka Lehtolan rahaston apurahat nuorille kulttuuritoimittajille jatko-opintoihin Euroopan maissa tulevat uudelleen haettaviksi.
Pirkanmaan Kulttuurirahaston nimikkorahastoista merkittävä osa ohjaa apurahoja erityisesti lääketieteeseen. Tämänvuotisilla tieteen apurahoilla tutkitaan esimerkiksi uutta kivenporaamisteknologiaa, antiikin Rooman keisarillisten naisten historiaa, lääketieteen auktoriteetin murenemista Pohjoismaissa, kotoutumispalvelujen kehittämistä sekä musiikkia ja sen koneoppimista muun muassa matematiikan ja laskennallisen fysiikan menetelmin.
Taiteen alan kokovuotisen työskentelyapurahan saivat kirjailija Siiri Enoranta ja kuvataiteilija AMK Sanni Seppä. Taiteen apurahoilla valmistetaan myös katutaidetta esittelevä näyttely ja dokumenttielokuva, kunnostetaan lasiuuni, toteutetaan sarjakuvanovelliteos ja järjestetään musiikki- ja kirjallisuustapahtumia eri puolilla Pirkanmaata.
Lasten ja nuorten kulttuuria tuettiin merkittävästi sekä lasten ja nuorten kulttuurin alan apurahoin (41 000 euroa) että lisäksi tukemalla lahjakkaita nuoria mm. säveltaiteiden ja tanssin aloilla. Irmeli Näsäsen rahastosta tuettiin nuorten musiikinopiskelijoiden opintoja ja soitinhankintoja. Nuorin tämänvuotisista apurahansaajista on 14-vuotias Sofia Stasevska, joka sai 24 000 euroa flyygelin hankintaan.
Syöpälasten hyvinvoinnin edistämiseen osoitetuista Eeva ja Jouko Järvisen nimikkoapurahoista jaettiin tänä vuonna 13 000 euroa Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:lle nuorten syöpäpotilaiden osallistamiseen Taysin uuden lasten ja nuorten hematologisen yksikön suunnitteluun, 10 000 euroa Syli ry:lle syöpää sairastavien lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä yhteisen kesämatkan järjestämiseen, lisäksi terveystiet. kand. Janne Räsänen sai rahoitusta opinnäytetyöhönsä, joka käsittelee syöpälasten vanhempien yöpymistä hoidon aikana ja perheiden tarpeita, kokemuksia ja vaikutusta jaksamiseen.
Dipl.ins. Teemu Tiainen sai ensimmäistä kertaa jaossa olleen Rauni ja Magnus Malmbergin rahaston apurahan kehämäisten kantavien rakenteiden optimointia käsittelevään väitöskirjatyöhönsä. Myös Leena Lindfors-Sarasteen nimikkorahasto jakoi ensimmäiset apurahansa.
Kokovuotisia, vähintään yhdeksän kuukauden työskentelyyn tarkoitettuja apurahoja myönnettiin 23 ja vähintään puolivuotisia 12 kappaletta.
Pirkanmaan Kulttuurirahastoon saapui tänä vuonna 946 hakemusta, joiden yhteenlaskettu hakusumma oli 15 033 263. Viime vuonna hakemusmäärä oli 954 kappaletta ja hakusumma 14 807 739 euroa.
Kuvassa Pirkanmaan rahaston apurahansaajat. Kuva: Antero Tenhunen.
Talvipuutarhassa Terhi Asumaniemen näyttely
Vuosijuhlan yhteydessä avattiin Tampere-talon Talvipuutarhassa valokuvataiteilija Terhi Asumaniemen näyttely. Näyttelyn avasi taiteen tohtori Juha Suonpää, ja se on avoinna yleisölle 14.–21.5. ja 26.–29.5.2016.
Asumaniemi sai Pirkanmaan Kulttuurirahaston apurahan vuonna 2015.
Katariina Mustakallion juhlapuhe
Tampereen yliopiston vararehtori Katariina Mustakallio pohti vuosijuhlapuheessaan ajan suhteellisuuden haasteita otsikolla Menneisyyttä luomassa. Antiikintutkija Katariina Mustakallion puhe käsittelee muistin ja historian kulttuurisia merkityksiä. ’Jotta voitaisiin ymmärtää sitä prosessia, mikä muuttaa tapahtuneen historialliseksi muistoksi, on syytä ensin pohtia muistamisen, unohtamisen, muistin ja historian välisiä suhteita.’
Lisätietoja:
asiamies Silja Minkkinen-Poikolainen, etunimi.sukunimi@skr.fi
Katkelma Sorokoskan nykykansantanssiteoksesta
Tuolla puolen. Kuva: Antero Tenhunen.
Pirkanmaan rahaston apurahat 2016
Palkinto lavastaja Marjatta Kuivastolle
Katariina Mustakallion juhlapuhe
Juha Suonpään avauspuhe: Terhi Asumaniemen näyttely Paikkojen maailmat