Pirkanmaan Kulttuurirahaston palkinto Arri Priimägille
Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston vuoden 2025 palkinto myönnettiin kemian professori Arri Priimägille valon ja aineen kohtaamisesta, rajoja ylittävistä tutkimusloikista. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Tampereen yliopistossa työskentelevä Arri Priimägi (s. 1980 Tallinnassa) on rohkea ja rajoja ylittävä tutkija, jonka tutkimusala sijoittuu kemian, materiaalitieteen ja fotoniikan leikkauspisteeseen.
Priimägi on perustanut kansainvälisen, monitieteisen ja korkeatasoisen Smart Photonic Materials -tutkimusryhmän, jota hän myös johtaa. Ryhmän tutkimus keskittyy pehmeisiin, valoon reagoiviin materiaaleihin, jotka muuttavat ominaisuuksiaan valon vaikutuksesta.
”Se on kuin antaisi materiaalille kaukosäätimen – valoa kohdistamalla voi saada materiaalin liikkumaan, muuttamaan muotoaan tai vuorovaikuttamaan uusilla tavoilla”, kuvaa Priimägi.
Priimägi ryhmineen tekee perustutkimusta, jonka kohteena olevia materiaaleja ja menetelmiä voidaan mahdollisesti soveltaa hyvin erilaisilla aloilla ja erilaisissa ympäristöissä, kuten pehmeässä robotiikassa, kehittyneissä optisissa järjestelmissä ja biolääketieteellisissä sovelluksissa. Konkreettisia sovelluskohteita voivat olla esimerkiksi itsenäisesti toimivat pehmeät robotit, lisätyn ja virtuaalitodellisuuden näyttöteknologia, ihmisen fysiologian mallintaminen, monimutkaisten sairauksien tutkiminen ilman eläinkokeita sekä älykkäät lääkeannostelijat.

Palkinto 2025
Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston vuoden 2025 palkinto myönnettiin kemian professori Arri Priimägille valon ja aineen kohtaamisesta, rajoja ylittävistä tutkimusloikista.
Kuva: Jonne Renvall
Priimägi on suorittanut maisterintutkinnon Tampereen teknillisessä yliopistossa 2004 ja tohtorintutkinnon Teknillisessä korkeakoulussa Espoossa 2009.
Vuoden 2019 alussa hänet nimitettiin Tampereen yliopiston professoriksi. Urallaan hän on työskennellyt myös Aalto-yliopistossa, tieteellis-teknillisessä Politecnico di Milano -yliopistossaja Tokion teknillisessä yliopistossa.
Priimägi on aktiivisesti etsinyt ja käynnistänyt uutta yhteistyötä Tampereen yliopistossa, Suomessa ja kansainvälisesti. Hän on saanut rahoitusta useista Europan tutkimusneuvoston (ERC) erittäin kilpailluista rahoitusohjelmista ja on tällä hetkellä mukana Suomen Akatemian huippuyksikössä LIBER (Life-inspired Hybrid Materials) ja lippulaivahankkeessa PREIN (Photonics Research and Innovation).
Vuodesta 2024 Priimägi on Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen.