Takaisin artikkelilistaukseen
Taidekoti Kirpilä
Pienet taidemuseot tarjoavat suuria elämyksiä
4.11.2020
Näkymä Reitzin säätiön kokoelmista, halli ja asehuone. Kuva: Katja Hagelstam
Näkymä Reitzin säätiön kokoelmista, halli ja asehuone. Kuva: Katja Hagelstam
Viisi pääkaupunkiseudulla toimivaa taidemuseota kannustavat uuden verkkosivuston avulla löytöretkille upeisiin kokoelmiin ja taidenäyttelyihin kodinomaisissa miljöissä.

Marraskuun alussa lanseerattu Small Art Museums in Helsinki -sivusto (smallartmuseumshelsinki.fi) esittelee viisi taidemuseota, jotka toimivat taiteenkerääjien tai taiteilijoiden entisissä kodeissa: Didrichsenin taidemuseo ja Villa Gyllenberg Kuusisaaressa, Reitzin säätiön kokoelmat ja Taidekoti Kirpilä Töölössä sekä Gallen-Kallelan Museo Tarvaspäässä Espoossa.

Henry Moore (1898–1986), The Archer (Three Way Piece), 1967. Kuva: Jussi Pakkala
Henry Moore (1898–1986), The Archer (Three Way Piece), 1967. Kuva: Jussi Pakkala

Meren äärellä Kuusisaaressa sijaitsee Didrichsenin taidemuseo, arkkitehti Viljo Revellin Marie-Louise (1913–1988) ja Gunnar (1903–1992) Didrichsenille suunnittelemassa rakennuksessa, jota ympäröi julkinen veistospuisto. Museossa on tammikuun 2021 loppuun asti esillä Suomessa ainutlaatuinen ”Vincent van Gogh – tie taiteilijaksi” -näyttely.

– Van Gogh -näyttelymme on ollut erittäin suosittu ja kahden kuukauden aikana kävijöitä on ollut jo 30 000, Didrichsenin taidemuseon johtaja Maria Didrichsen iloitsee. 

Villa Gyllenbergin salonki. Kuva: Jussi Tiainen
Villa Gyllenbergin salonki. Kuva: Jussi Tiainen

Kuusisaaressa sijaitsee myös taide- ja kotimuseo Villa Gyllenberg, joka koostuu pankkiirina menestyneen Ane Gyllenbergin (1891–1977) ja hänen vaimonsa Signen (1895–1977) entisestä kodista ja sen yhteyteen myöhemmin rakennetusta galleriaosasta. Villa Gyllenberg on suljettu peruskorjauksen vuoksi tammikuuhun 2022 asti.

Reitzin säätiön kokoelmat ovat esillä rakennuttaja ja keräilijä Lauri Reitzin (1893–1959) kodissa Töölössä. Museo toimii Reitzin rakennuttaman ja omistaman, vuonna 1938 valmistuneen kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Sen kokoelmat kattavat paitsi korkeatasoista kuvataidetta, myös mm. ainutlaatuiset hopea- ja asekokoelmat.

– Kotiympäristössä toimiminen tarjoaa taiteen nauttimiselle erityisen intiimin tunnelman. Kokoelmaamme kartutetaan jatkuvasti, viimeisimpiä hankintojamme ovat Helene Schjerfbeckin ja Elin Danielson-Gambogin omakuvat, Reitzin säätiön kokoelmien museonjohtaja Jaana Cawén kertoo.

Taidekoti Kirpilän Mattas-huone. Keskellä Raimo Saarisen (s. 1984) teos Neosgaia. Kuva: Riitta Supperi
Taidekoti Kirpilän Mattas-huone. Keskellä Raimo Saarisen (s. 1984) teos Neosgaia. Kuva: Riitta Supperi

Hesperian esplanadin toisella laidalla sijaitseva Taidekoti Kirpilä on lääketieteen lisensiaatti, reumalääkäri ja taidekeräilijä Juhani Kirpilän (1931–1988) ja tämän puolison Karl Rosenqvistin entinen koti, jossa esitellään Kirpilän keräämää suomalaisen taiteen kokoelmaa sekä vaihtuvia näyttelyitä.

Gallen-Kallelan Museo sijaitsee taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) itselleen suunnittelemassa ateljeelinnassa meren äärellä Espoon Laajalahdessa. Museo järjestää vaihtuvia näyttelyitä ja toimii Gallen-Kallelaan liittyvän tiedon keskuksena.

– Monet SAM-verkoston museot sijaitsevat kauniissa luonnonympäristöissä. Kulttuuriympäristön ja luonnon vaaliminen on meidän toiminnassamme keskeistä, Gallen-Kallelan hengessä tapahtuvaa toimintaa, kertoo Gallen-Kallelan museonjohtaja Tuija Wahlroos.

– Museoihimme viitataan usein kätkettyinä helminä, ja helmiä ne kyllä ovatkin, mutta eivät suinkaan kätkettyjä! Uuden sivuston avulla on helppo navigoida monipuolinen taideseikkailu museoiden upeisiin kokoelmiin, monipuolisiin näyttelyihin ja kutsuviin tiloihin, kuvailee museonjohtaja Johanna Ruohonen Taidekoti Kirpilästä.

Gallen-Kallelan Museo, Tarvaspää, 1911-1913. Kuva: Gallen-Kallelan Museo
Gallen-Kallelan Museo, Tarvaspää, 1911-1913. Kuva: Gallen-Kallelan Museo

Turvalliseen vierailuun kiinnitetään tällä hetkellä museoissa erityistä huomiota.

– Kävijämäärissä näkyy, että ihmiset ovat koronan vuoksi varovaisia, mikä on tietysti hyvä asia. Turvalliseen museokäyntiin kuitenkin panostetaan paljon, ja moniin kohteisiin voi tilata vaikkapa yksityisen vierailun pelkästään omalle ryhmälleen, Ruohonen kutsuu.

– Pidennetyn aukiolon ansiosta olemme vastaanottaneet kävijöitä hyvin tasaiseen tahtiin ja voineet rajata sisällä olevien määrää niin, että museovierailu on ollut turvallinen ja miellyttävä kokemus, kertoo Maria Didrichsen.

Small Art Museums in Helsinki -sivuston ja sen visuaalisen ilmeen on toteuttanut Aki Ala-Kokko, jonka käsialaa on myös Taidekoti Kirpilän verkkosivu-uudistus vuodelta 2018.

Lisätietoja:

smallartmuseumshelsinki.fi

Didrichsenin taidemuseo, avoinna ti & pesu 1018, keto 1020, 16e/14e/0e, Museokortti.
Gallen-Kallelan museo, avoinna talvikaudella 1.9.–14.5. ti–la 11–16, su 11–17,
10e/7e/5e/0e, Museokortti.
Reitzin säätiön kokoelmat, avoinna ke 15–17 ja su 15–17, maksuton sisäänpääsy.
Taidekoti Kirpilä, avoinna ke 14–18 ja su 12–16, maksuton sisäänpääsy.
Villa Gyllenberg, suljettu remontin vuoksi tammikuuhun 2022 asti.

Small Art Museums Helsinki logo