Takaisin artikkelilistaukseen
Hankeuutiset
Neuvolasta kirjalahja kaikille vauvoille - suurpanostus varhaislukemiseen valjasti lastenkirjailijat luomaan uusia iltasatuja
9.5.2019
Lukulahja lapselle, kirjakassin sisältö. Kuva: Rami Lappalainen
Lukulahja lapselle -kirjakassin sisältö. Kuva: Rami Lappalainen
Neuvolatarkastuksissa jaetaan vauvaperheille Lukulahja lapselle -kirjakassi. Kirjalahjalla kannustetaan perheitä lukemaan ääneen heti lapsen ensi kuukausista alkaen.

Suomen Kulttuurirahaston rahoittama ja Lukukeskuksen toteuttama hanke on ainutlaatuinen panostus ääneen lukemisen lisäämiseksi ja perheiden vuorovaikutuksen vahvistamiseksi. Kirjakassiin on pakattu Lorulahja-runokirja vauvalle ja vanhemmalle, Satulahja-iltasatukokoelma isommalle lapselle luettavaksi, lorukortit sekä tietoa lukemisen tärkeydestä ja kutsukortti kirjastoon.

- Neuvola tavoittaa kaikki perheet tasapuolisesti. Siksi kutsumme yhteistyökumppaniksi juuri neuvoloita. Olemme todella kiitollisia yhteistyöstä ja neuvoloiden halukkuudesta lähteä mukaan jakamaan kirjalahjoja perheille, Lukulahja-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja professori Riitta Pyykkö Suomen Kulttuurirahastosta  toteaa.

Uusia kirjoja eturivin kirjailijoilta

Lorulahja-runokirja on koottu suomalaisten lastenrunoilijoiden Hannele Huovin, Jukka Itkosen ja Johanna Venhon uusista Lorulahjaa varten kirjoitetuista runoista. Lisäksi kirjassa on tutkija Päivi Heikkilä-Halttusen kokoamaa faktatietoa vanhemmalle. Kirjan ovat kuvittaneet Reetta Niemensivu ja Aapo Ravantti. Vastaava runokirja julkaistaan myös ruotsiksi. Ruotsinkielisen Liten-kirjan runoilijat ovat Henrik Huldén ja Annika Sandelin. Kirjan on kuvittanut Titta Lindström

- Kirjat on tuotettu erityisesti Lukulahjaa varten yhteistyössä THL:n ja lastenkirjallisuuden asiantuntijoiden kanssa. Halusimme huomioida vauvalukijan niin kuvituksia kuin tekstejäkin luodessamme, kertoo Lukulahja lapselle -ohjelman hankepäällikkö Emmi Jäkkö.

- Lapset kuuntelevat kielen rytmejä ja sanojen sävyt painuvat mieleen jo silloin, kun he eivät vielä ymmärrä kaikkea tai osaa itse puhua. Lukulahja-runoissani päällimmäisenä on ihmeen ja lumon tuntu, ilo elämästä ja yhdessäolosta, kertoo runoilija Johanna Venho.

Satulahja-Iltasatukirjaan kirjoitti kymmenen lastenkirjailijaa. Timo Parvela, Veera Salmi, Anneli Kanto, Reetta Niemelä, Ville Hytönen, Laura Ruohonen, Heidi Viherjuuri, Malin Klingenberg, Minna Lindeberg sekä Kerttu Vuolab kirjoittivat 3-5-vuotiaalle lapselle sopivia satuja. Kirjailijat valittiin yhteistyössä suomalaisten lastenkirjakustantajien kanssa. Iltasatukokoelma julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi.

- Halusin kirjoittaa sadun, jonka kieli vie mennessään, joka maistuu ja rouskuu suussa ja saa lapsen ja aikuisen yhdessä nauramaan ja maiskuttelemaan sanoja. Haluan runosadullani villitä lapsia ja aikuisia yhdessä leikkimään sanoilla ja päätymään ties minne, kertoo runoilija Laura Ruohonen

Neuvolassa tunnistetaan lukemisen tärkeys

Hanketta käynnistäessä tehtiin kysely yli 30 paikkakunnan neuvoloihin. Kyselyyn vastanneista neuvolan terveydenhoitajista yli puolet kertoi huomanneensa lasten kielellisen kehityksen heikentyneen ja yli kolmannes terveydenhoitajista kertoi olevansa aiheesta jonkin verran tai merkittävästi huolissaan. Samalla 98% terveydenhoitajista kertoi olevansa kiinnostunut jakamaan perheille tietoa lukemisesta, ja 75% uskoi kirjalahjalla voivan vaikuttaa perheiden lukutottumuksiin.

Ensi vaiheessa kassit jaetaan kaikille tänä vuonna syntyville, kokonaisuudessaan hanke tavoittaa kolme ikäluokkaa eli 2019-2021 syntyvät. Ensimmäiset kirjakassit toimitetaan neuvoloihin toukokuun aikana. Kirjakasseja voi tilata www.luelapselle.fi

Lukulahja lapselle -julkistusjuhla Keskustakirjasto Oodin lastenosastolla 16.5. klo 10.
Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt Emmi Jäkkö, puh. 050 563 8998, emmi.jakko@lukukeskus.fi